Video: Naš ciklus — naše tajno oružje

Milioni žena svakog meseca prolaze kroz ciklus u kojem nivo različitih hormona u telu izuzetno varira, čineći da se osećamo i ponašamo drugačije u različitim danima. Hormoni utiču na naše raspoloženje, nivo energije, toleranciju na bol, apetit… Da li ste znale da možete bolje da upoznate svoje telo i svoj ciklus, i da iskoristite one dane kada ste pune energije da ostvarite neverovatne stvari? Takođe možete prilagoditi svoj u ishranu, društvene obaveze, poslovne zadatke i fizičke aktivnosti svom menstrualnom kalendaru i postići bolji balans i više uspeha.

Pogledajte vebinar koji je na ovu temu održala Milica Čalija, preduzetnica, biznis mentorka, spisateljica, blogerka, TEDx govornica i mama troje dece. Ona kreira magiju ovsenih kolača “Anđeli” nastalih pre više od šest godina, po originalnoj recepturi porodice Čalija. Iza nje je dvadesetogodišnja karijera novinarke, urednice, PR menadžerke i direktorke marketinga. Trenutno je na master studijama iz psihologije i biznis mentorka u programima Nemačke razvojne agencije (GIZ). Osnivačica je udruženja građana Divna Mama, koje promoviše prirodno roditeljstvo i pozitivnu disciplinu, ali pre svega važnost zadovoljne, stabilne i u svakom smislu ostvarene mame. Često joj postavlju pitanje “Kako sve stižeš!?” – Ne stižem sve – kaže Milica – ali postižem mnogo, a jedan od načina za to jeste upravo slušanje svog tela i usklađivanje životnih obaveza sa menstrualnim kalendarom.

Pročitajte tekst Milice Čalije sa njenog bloga Divna mama.

Ženski ciklus u poslovnom svetu

Poslovni svet je do skoro bio svet muškaraca. Srećom, stvari se menjaju, ali u mnogim poslovnim okruženjima, i dalje žene pokušavaju da se prilagode pravilima koja su postavili muškarci. Neka od tih pravila rezultat su činjenice da su muškarci u hormonalnom smislu prilično stabilni. Naravno, na organizam, bez obzira na pol, utiče mnoštvo spoljnih faktora, ali muško telo ne prolazi kroz mesečni ciklus, čiji je cilj da spremi jajnu ćeliju za oplodnju, i da ukloni neoplođenu jajnu ćeliju. A to sve čini priličnom fluktuacijom hormona. Milioni žena svakog meseca prolaze kroz ciklus u kom nivo različitih hormona u telu izuzetno varira, čineći da se osećamo i ponašamo drugačije u različitim danima. Hormoni utiču na naše raspoloženje, nivo energije, toleranciju na bol, apetit… Umesto da pokušavamo da postignemo konstantan prosečan nivo, mi, kao žene, možemo da naučimo kako da svoj prirodni telesni ciklus iskoristimo tako da briljiramo u danima kada imamo “supermoći”.

Naši saveznici su hormoni. A mogu biti i naši najgori neprijatelji. Zavisi od toga kako se ophodimo prema sebi, svom telu, kakve su nam navike… Hormoni utiču na naše raspoloženje, na to kako reagujemo u određenim situacijama ili prema određenim ljudima, utiču na našu introvertnost/ekstrovertnost, utiču na nivo naše energije… Razumevanje nivoa hormona, i kako se menjaju tokom ciklusa, može nam omogućiti da maksimalno iskoristimo potencijal svake faze ciklusa i na privatnom i na poslovnom planu.

Naš ciklus naše tajno oružje

Faze ciklusa

Kao što priroda ima četiri faze koje nazivamo godišnjim dobima, vrlo slično i žena ima faze u kojima “cveta” odnosno ima energije mnogo više nego kad je u “jesenjoj” fazi. Ove faze zavise od nivoa hormona u našem telu, a ti nivoi se menjaju po predvidiom obrascu u zavisnosti od faze ciklusa.

  • Prva faza ciklusa je tzv menstrualna faza – faza krvarenja. Nivo estrogena je nizak što znači niži nivo energije.

Privatno: ovo je vreme za kuću, za čitanje, za lagane vežbe, tipa yoga…
Poslovno: vreme za obaveze koje se “moraju” izvršiti. Nije vreme za počinjanje novih projekata koji traže mnogo energije. Nije vreme za važne sastanke, ili ako su neodložni, mnogo će nas više iscrpeti. Ovo je introspektivna faza, pa je odlična za postavljanje vizija, planova, ciljeva… Intuicija je najsnažnija u ovoj fazi.

  • Druga faza je folikularna faza.

Zove se tako jer hipofiza ispušta hormon koji stimuliše folikul (Folicle Stimulating Hormone = FSH) koji sadrži jajnu ćeliju, da počne sazrevanje. Tokom ove faze povećava se nivo estrogena i testosterona, što kao posledicu povećava nivo energije, ali i nivo samopouzdanja, a takođe povećava brzinu moždanih funkcija.
Poslovno, ovo je dobro vreme za počinjanje novih projekata, brainstorming ili donošenje odluka. U kolektivima, ovo je vreme za konstruktivnu diskusiju, takođe je dobro za upoznavanje novih ljudi i društvena dešavanja.

  • Treća faza je faza ovulacije.

Ovo je faza kada je libido na najvišem nivou, takođe i nivo estrogena i testosterona, čineći da se osećamo privlačno, društveno, pune energije.
Privatno: Ovo je vreme za intenzivne orgazme, za izlaske i druženja, vreme kada smo same sebi lepše. Poslovno: sjajno vreme za razgovore za posao, intervjue, prezentacije public speaking, vreme u kome najlakše formulišemo svoje ideje i opet ih najlakše sprovodimo u delo. Imamo najviše energije za poslovne ručkove, sastanke isl.

  • Četvrta faza je lutealna faza.

Ako jajna ćelija nije oplođena, dovodi do iznenadnog pada nivoa svih hormona repr. Sistema, što izaziva osećanje umora i emotivnije reagovanje. Estrogen pada, rastu testosteron i progesteron.
Privatno, ovo je vreme kada treba više da povedemo računa o zdravoj ishrani, o hidrataciji, više vode, manje đećera, manje kafe, o redovnom spavanju. Visok nivo progesterona dovodi do nadutosti i niskog libida. Dobro je povećati nivo serotonina intenzivnim treningom.
Poslovno: Ovo je vreme ozloglašenog PMS. Ako ste primetile da vam svaka sitnica smeta u ovoj fazi, to je zato što u njoj mozak obraća mnogo više pažnje na detalje. Zato je ovo odlično vreme za svođenje računa, knjigovodstvo, prečitavanje tekstova isl. Mozak nam radi odlično, ali nismo naročito društvene, zato je ovo odlično vreme za pisanje projekata i slične samostalne aktivnosti.

Zbog ovoga je važno da bolje da upoznate svoje telo i svoj ciklus, i da iskoristite one dane kada ste pune energije da ostvarite neverovatne stvari! Takođe možete prilagoditi svoju ishranu, društvene obaveze, poslovne zadatke i fizičke aktivnosti svom menstrualnom kalendaru i postići bolji balans i više uspeha.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *