O nama

Centar za mame je udruženje građana i građanki koje podržava mame i zalaže se za njihova prava.

 

Naš rad se fokusira na nekoliko oblasti:

 

Radna prava mama

 

Zalažemo se za to da nijedna žena ne bude radno diskriminisana zato što je mama ili zato što želi da postane mama, kao i da sve žene znaju koja su njihova radna prava i kako da ih ostvare. Od kada postojimo, mamama iz cele Srbije dajemo besplatne pravne savete i konsultacije.

 

Umrežavanje mama

 

Organizujemo radionice za mame o životnim temama sa kojima se mame svakodnevno sreću: balansiranje između porodice i obaveza, profesionalni razvoj i usavršavanje, komunikacija, rešavanje konflikata, zdrava ishrana, organizovanje obaveza, itd, kako bismo mamama obezbedili platformu za povezivanje i deljenje iskustava majčinstva. Pored toga što na radionicama razgovaramo o važnim temama, mame na radionicama imaju priliku da međusobno razmene mišljenja i iskustva, kao i da se uvere da nisu one jedine koje ponekada nailaze na izazove.

 

Promocija i podrška mamama preduzetnicama

 

Organizujemo Bazare mama preduzetnica sa ciljem da podržimo i promovišemo mame preduzetnice, da ih međusobno umrežimo, kao i da predstavimo široj javnosti sjajne stvari koje one rade. Do sada smo organizovali četiri Bazara koji su povezali preduzetnice u svim fazama preduzetništva. Bazari mama preduzetnica su početna aktivnost Kluba mama preduzetnica koji pokrećemo u martu 2016. godine.

 

Ljudska prava porodilja i trudnica

 

Zalažemo se za to da svaka žena ima dostojanstven porođaj. Smatramo da mame i buduće mame moraju biti poštovane, da im se mora dati sloboda izbora, ali da moraju i same da znaju svoja prava. Borbu za ovo započeli smo akcijom Sloboda Rađanju, a završićemo je kada svaka žena koja se porađa u Srbiji bude imala porođaj gde se sva njena prava poštuju i uvažavaju i gde je odnos medicinskog osoblja prema njoj pun uvažavanja i u skladu sa zakonima.

 

Promocija zdravog i aktivnog života

 

Organizujemo vežbanja i informativne sesije o tehnikama za življenje zdravog života, zato što verujemo da je zdravlje mama, ali i cele porodice, neophodno za uspeh na ostalim poljima.

 

Verujemo da je majka stub društva i da, podržavajući majke, pozitivno utičemo na celu zajednicu.

 

Centar za mame organizuje aktivnosti od jula 2012. godine i za sada je 100% volonterska organizacija koja svoje aktivnosti organizuje povezivanjem, bez finansija, zahvaljujući dobroj volji članova našeg tima i istomišljenika širom zemlje. Nacionalno smo prepoznati kao organizacija koja zastupa glas mama i česti smo gosti medija iz zemlje i regiona.