Svetski Dan porodice

Svetski Dan porodice će ove godine u Srbiji obeležiti početak razgovora 250 mama sa 250 poslanika/ca u kojima će mame podeliti svoja lična iskustva oko kašnjenja plata od po nekoliko meseci nakon porođaja, kao i zašto je važno da plate zaposlenim mamama stižu na vreme.

Mame su organizovane u okviru kampanje P(B)ravo za mame koja se zalaže za isplatu plata porodiljama bez kašnjenja, za rasterećenje privrede suvišnih finansijskih i administrativnih troškova i za direktno preuzimanje odgovornosti za porodilje od strane države.

Cilj kampanje P(B)ravo za mame je promena člana 13. Zakona o finansijskoj podršci porodici, kojom bi se omogućilo da porodiljske nadoknade zaposlenim mamama tokom porodiljskog odsustva budu isplaćivane iz budžeta Republike Srbije direktno na račun, a ne preko firme.

“Razgovore sa poslanicima počinjemo simbolično na Svetski dan porodice, koji se obeležava 15. maja širom sveta. Ovaj datum je ustanovljen da bi se podigla svest o pitanjima porodice, a u Srbiji se na žalost država samo deklarativno zalaže za njen bolji položaj. Smatramo da mame baš danas treba da počnu razgovore sa poslanicima, kao predstavnicima koje su građani izabrali i koji imaju moć da promene loše zakonsko rešenje,” rekla je Ana Babović, izvršna direktorka Srbije u pokretu, jedne od tri organizacije koje su pokrenule kampanju.

“Zaposlenim mamama u Srbiji često plata kasni po nekoliko meseci. Zakonsko rešenje po kojem su firme dužne da porodiljama isplate platu, a onda čekaju da država njima refundira novac, u praksi se pokazalo kao loše, jer cenu nepoštovanja zakona od strane poslodavaca na kraju plaćaju mame i njihove porodice i to u momentu kada im se troškovi zbog prinove višestruko uvećavaju,“ izjavila je Bojana Selaković iz Udruženja Roditelj.

Zbog toga su tri udruženja Srbija u pokretu, Roditelj i Centar za mame, početkom marta započela kampanju kojom su organizovale mame širom Srbije sa ciljem da pokrenu promenu zakona i omoguće majkama da redovno primaju svoj novac. Za promenu Zakona potrebna je samo volja poslanika, jer novo zakonsko rešenje ne bi iziskivalo dodatni novac iz budžeta, a država je do sada pokazala da tamo gde je direktno odgovorna za određena novčana izdvajanja, nema većih kašnjenja.

Na Dan porodice želimo da apelujemo na poslanike, kao naše predstavnike u najvišem zakonodavnom telu u Srbiji da glasaju za promenu Zakona i omoguće zaposlenim mamama i njihovim porodicama u Srbiji da u mesecima posle porođaja redovno primaju svoju platu.

“Iako se država deklarativno zalaže za borbu protiv bele kuge i zaštitu porodice, u praksi, njeni potezi pokazuju da im porodica nije važna. U kratkom vremenskom roku doneto je nekoliko odluka koje su direktno na štetu majki i čitavih njihovih porodica, kao što su nezakonite naplate solidarnog poreza trudnicama i porodiljama i drastično smanjenje jednokratne pomoći najugroženijim porodiljama u Beogradu,“ dodala je Jovana Ružičić, direktorka Centra za mame.