O nama

Centar za mame je udruženje građanki i građana koji podržavaju mame i zalažu se za njihova prava.

Naš rad se fokusira na nekoliko oblasti:

 

Radna prava mama

Zalažemo se za to da nijedna žena ne bude radno diskriminisana zato što je mama ili zato što želi da postane mama, kao i da sve žene znaju koja su njihova radna prava i kako da ih ostvare. Od kada postojimo, mamama iz cele Srbije dajemo besplatne pravne savete i konsultacije.

 

Radna prava mama Centar za mame

Organizovali smo besplatan program Mama programira – prvu onlajn školu programiranja za mame. Tokom tromesečne onlajn obuke, mame kroz tutorijale i rad s mentorima, uče da programiraju i vladaju HTML, CSS i Java Script programskim jezicima. Program se sprovodi uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i u saradnji sa Krojačevom školom veb dizajna i veb programiranja. Program je namenjen mamama koje u neformalnom obrazovanju vide šansu da svoja dosadašnja znanja oblikuju ili razviju, kao i onima koje razmišljaju o promeni poziva i prelasku u IT prasku.

Mama programira Centar za mame

Umrežavanje mama

Organizujemo Radionice za mame o životnim temama sa kojima se mame svakodnevno sreću: balansiranje između porodice i obaveza, profesionalni razvoj i usavršavanje, komunikacija, rešavanje konflikata, zdrava ishrana, organizovanje obaveza, itd, kako bismo mamama obezbedili platformu za povezivanje i deljenje iskustava majčinstva. Pored toga što na radionicama razgovaramo o važnim temama, mame na radionicama imaju priliku da međusobno razmene mišljenja i iskustva, kao i da se uvere da nisu one jedine koje ponekada nailaze na izazove.

 

Radionice i vebinari Centar za mame

 

Promocija i podrška mamama preduzetnicama

Organizujemo Bazare mama preduzetnica sa ciljem da podržimo i promovišemo mame preduzetnice, da ih međusobno umrežimo, kao i da predstavimo široj javnosti sjajne stvari koje one rade. Do sada smo organizovali četiri Bazara koji su povezali preduzetnice u svim fazama preduzetništva. Bazari mama preduzetnica su početna aktivnost Kluba mama preduzetnica koji pokrećemo u martu 2018. godine.

 

Bazar mama preduzetnica Centar za mame

 

Osnovali smo Maminu prodavnicu kao nastavak inicijative da podržimo, promovišemp i povežemo mame preduzetnice u Srbiji, ali i da predstavimo i učinimo lako dostupnim njihove proizvode i usluge najširoj javnosti. U Maminoj prodavnici možete kupiti proizvode koje prave mame preduzetnice iz cele Srbije, koji se prave u malim serijama i čijom kupovinom podržavate mala preduzeća čije su vlasnice mame preduzetnice.

Mamina prodavnica

Psihološka podrška

Pokrenuli smo Mame u poverenju, psihološko savetovalište za mame. Centar za mame je uveren da se snaga i potencijal za poboljšanje svih aspekata tvog života nalaze u mamama samim, ali isto tako zna da je nekada za to buđenje potreban mali podsticaj, prava reč i pomoć obučenih i stručnih osoba.

Mame u poverenju Psihološko savetovalište Centar za mame

Ljudska prava porodilja i trudnica

Zalažemo se za to da svaka žena ima dostojanstven porođaj. Smatramo da mame i buduće mame moraju biti poštovane, da im se mora dati sloboda izbora, ali da moraju i same da znaju svoja prava. Borbu za ovo započeli smo akcijom Sloboda rađanju, a završićemo je kada svaka žena koja se porađa u Srbiji bude imala porođaj gde se sva njena prava poštuju i uvažavaju i gde je odnos medicinskog osoblja prema njoj pun uvažavanja i u skladu sa zakonima.

 

Ljudska prava porodilja i trudnica Centar za mame

 

Promocija zdravog i aktivnog života

Organizujemo vežbanja i informativne sesije o tehnikama za življenje zdravog života, zato što verujemo da je zdravlje mama, ali i cele porodice, neophodno za uspeh na ostalim poljima.

 

Pridružite se vežbanjima za mame Centar za mame

 

Verujemo da je majka stub društva i da, podržavajući majke, pozitivno utičemo na celu zajednicu.

 

Centar za mame organizuje aktivnosti od jula 2012. godine i za sada je 100% volonterska organizacija koja svoje aktivnosti organizuje povezivanjem, bez finansija, zahvaljujući dobroj volji članova našeg tima i istomišljenika širom zemlje. Centar za mame ima svoje ogranke u Novom Sadu, Nišu i Šidu. Nacionalno smo prepoznati kao organizacija koja zastupa glas mama i česti smo gosti medija iz zemlje i regiona.

 

Comments

One response to “O nama”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *