Drugačije aktivnosti

Matine za mame:

Centar za mame i neobično običan vrtić u koji deca vole da idu Odrastalište , od septembra 2013. do danas, vikendom mesečno organizuju matinee za mame na kojima pijemo čaj, gledamo društveno angažovane filmove i diskutujemo o njima.

Do sada smo odgledale nekoliko filmova:

Francuski dokumentarac “Bebe” koji prati prvih godinu dana života četiri bebe iz Namibije, Mongolije, Japana i Sjedinjenih Američkih Država. Pored sjajnih predela i interesantnih kulturnih običaja, film prikazuje svakodnevne stvari iz perspektive najmlađih ljudi.

Američki dokumentarni film “Consuming Kids”,  o reklamiranju dečjih i porodičnih proizvoda, o tome kako marketinška industrija svake godine koristi najnovija dostignuća u psihologiji, antropologiji, i neurologiji da od dece napravi potrošače.

“Business of Being Born” dokumentarni film koji istražuje savremeno iskustvo porođaja u Sjedinjenim Američkim Državama I kritikuje američki sistem zdravstvene zaštite koji je zasnovan  na lekovima i skupim intervencijama i podržava stav da je porođaj hitno stanje, a ne prirodna pojava. Mi smo se zapitale da li je tako samo u Americi?

Infografici:

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, u saradnji sa portalom Yumama, u novembru 2013. Godine, Infografikom koji smo napravili podsetili smo na uznemirujuće podatke koji su zabeleženi u našoj zemlji. Cilj obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama je podizanje svesti o tome da žene širom sveta doživljavaju silovanja, da trpe zlostavljanja u porodici i druge oblike nasilja, kao i otkrivanje uzroka koji dovode do toga.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Nastojeći da skrenemo pažnju društva na probleme sa kojima se mame danas sreću, na Materice 2012. godine , u saradnji sa internet sajtom Tračara, napravili smo infografik klikni ovde

Letnje vežbe i radionice za mame na Kalemegdanu

Prva aktivnost Centra za mame bile su  besplatne vežbe i radionice za mame svake subote u julu i avgustu 2012. godine na malom Kalemegdanu.

Posle joge, pilatesa, boot kampa ili kros fita, mame su imale priliku da prisustvuju kratkim obrazovnim radionicama o tome kako komunicirati sa decom, kako izbeći porodične konflikte, kako se zdravo hraniti, kako vežbati sa decom i sl. Vežbe je vodio poznati trener Goran Vekić, a kratke radionice vodeći stručnjaci iz tih oblasti. Organizaciju vežbi pomogao je i fitnes klub Green Zone.

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *