Mesečne radionice

BeFunky-Collagerad

 

Centar za mame organizuje besplatne radionice od leta 2012. godine.

Od proleća 2016. Centar za mame organizuje svoje besplatne mesečne radionice u fitnes centru FunFit u Beogradu.

U martu 2016. Centar za mame je organizovao radionicu „Balansiran dan za mamu“ gde su mame imale priliku da nauče kako da stvore i održavaju dnevnu rutinu. Sertifikovana lična trenerica Tamara Vujnović pomogla je mamama da otkriju sve te naizgled sitne stvari koje su zapravo veoma važne kako za mamu, tako i za dete, ali i za njihov međusobni odnos.

Više saznajte ovde.

U aprilu 2016. organizovali smo radionicu „Dovoljno dobra mama – detetu i sebi”. Radionicu je vodila Ivana Kuzmanović, spisateljica i life coach koja je odgovarala na sva pitanja mama. Važan deo radionice bilo je učenje energizujućih tehnika koje mamama pomažu u teškim i stresnim situacijama.

Više saznajte ovde.

Od 2013 do 2016. Centar za mame uspešno je sarađivao sa joga studijom Shiva Shakti.  U njihovom prostoru organizovali smo veliki broj radionica.

O tome “Kako voleti i zavoleti sebe” govorilo se na istoimenoj radionici koju je vodila Sanela Feković, life coach, psihološkinja i sistemska porodična terapeutkinja (po Bertu Helingeru, učenica Vlade Ilića i aktivna članica Udruženja za sistemsku terapiju i sistemska rešenja Srbije). Sanela je izučavala pokret i zvuk i iz toga se izrodila metoda Plesa senki, koja osvešćuje obrasce (ne)ljubavi uma, emocija i tela koji leže u senci. Radionicu smo organizovali zajedno sa Snagom rađanja.

Više saznajte ovde.

Ivana Kuzmanović, književnica i life coach održala je radionicu za mame “Kontrola emocija”. Pod Ivaninim vođstvom, mame su odgovarale na pitanja o tome kako kontrolisati emocije, koje su emocije pozitivne, a koje su negativne, koji su uzročnici našeg neraspoloženja, kako da osvestimo njihove korene i kako da mi utičemo na emocije.

Ivana Kuzmanović je vodila i radionicu “Roditelj na dva nivoa”, na kojoj je mamama skrenula pažnju na to da, ako žele svom detetu da pruže bezuslovnu ljubav, moraju prvo voleti sebe.
Više saznajte ovde.

884357_492363507467506_880110377_o

 

“Kontakt sa sobom” bila je radionica na kojoj je Marina Ostojić, trenerica nenasilne komunikacije, osnažila mame da uspostave kontakt sa sobom tako što će osluškivati svoja osećanja i potrebe.  Kontakt sa sobom je učenje prepoznavanja i izražavanja sopstvenih osećanja i potreba i prepoznavanje osećanja i potreba drugih. Marina Ostojić je jedna od par sertifikovanih trenera nenasilne komunikacije vođena filozofijom Maršala Rosenberga i Nade Ignjatović Savić. Po struci je pedagoškinja. Radionica je organizovana u saradnji sa udruženjem Snaga rađanja.
Više saznajte ovde.

431820_502255223145001_1446046284_n

 

Radionicu “Aktivna & zdrava mama” o značaju vežbanja, aktivnosti i zdrave ishrane  Centar za mame je organizovao zajedno sa udruženjem Aktivan život.
Više saznajte ovde.

375587_520065181364005_990979120_n
Razmrdavanje i buđenje tela i uma, radionicu i kratki trening Kin-Jo (Kinđo-izvor pokreta), borilačke veštine svesti koja objedinjuje jogu, akupunkturu, energetsku medicine i borilačke veštine Starog istoka. Čas je vodila Tanja Jovanović, ovlašćena trenerica kinđoa i jedna od četiri instruktora u Srbiji.
Više saznajte ovde.

Da li štedeti, kako štedeti, koje su sve vrste štednje, kako štedeti za vreme krize, šta su investicioni fondovi, kako funkcionišu i po čemu se razlikuju, samo su neka od pitanja na koje je odgovoreno na radionici “Finansijsko planiranje budućnosti porodice”. Radionicu smo organizovali sa Konceptima za život.
Više saznajte ovde.

U Sensa gradu sreće koji se održao u decembru 2013. godine i januaru 2014. godine, Centar za mame je organizovao dve radionice.

Prva je bila “Lično i porodično organizovanje- veština koja se uči” koja je organizovana u saradnji sa Zoranom Vujić, profesionalnom organizatorkom i urednicom sajta Helperka.

Druga je bila radionica o pravilnoj nezi kože lica i tela u toku trudnoće i dojenja, kao i o pravilnoj nezi beba, pod nazivom “Srećne, negovane i zdrave mame i bebe”. Svoja iskustva su podelile  Olivera Beader, mama i dugogodišnja stručna savetnica u oblasti pravilne nege kože pri kompaniji Oriflame i Sonja Dakić, mama dvoje dece i uspešna preduzetnica ličnog brenda DAJDAJ pelene od bambusa.
Više saznajte ovde.

1545588_602806796423176_1153772873_n

 

U saradnji sa udruženjem Snaga rađanja i Centrom za prirodno roditeljstvo Srbija, Centar za mame je organizovao radionicu “Prirodno roditeljstvo”. Radionica je mamama približila najnovija naučna saznanja o tome šta je neophodno za celovit psihološki, emocionalni i intelektualni razvoj deteta, te kakav roditelj treba biti da bi se detetu omogućili optimalni uslovi za takav razvoj. Olja Ivanović, mama, psihološkinja, savetnica u oblasti roditeljstva, bračna i porodična terapeutkinja i osnivačica Centra za prirodno roditeljstvo Srbija, objasnila je zašto su prve godine života najvažnije, šta znači razmaziti dete, šta znači postavljanje granica i odgovorila na brojna druga pitanja.

Više saznajte ovde.

Radionicu “Porodica bez hemikalija” održala je Olga Barnak, psihološkinja po struci, majka dvoje dece koja nikada do sada nisu bila bolesna i žena koja želi da ona i njena porodica žive što prirodnije i zdravije. Olga je predstavila brojne prirodne alternative štetnim sredstvima koja nude farmaceutska i hemijska industrija i ukazala na načine da se izbegnu alergije, različite bolesti i gojaznost kod dece.

Više saznajte ovde.

“Masaža beba” bila je namenjena roditeljima, budućim roditeljima, svim zdravstvenim radnicima i terapeutima koji rade sa bebama, prosvetnim radnicima, joga instruktorima, maserima i svima onima koji su raspoloženi da promovišu zdrav odnos sa decom, od prvog dana po rođenju. Radionicu je vodila Marija Nakić, za sada jedina licencirana instruktorka Međunarodne asocijacije za masažu beba u Srbiji.

Više saznajte ovde.

1012874_578707478833108_1201396791_n

 

Na radionici “Muzika za srećne mame”, mame su čule široki spektar tema o načinima korišćenja muzike u različite svrhe – od najjednostavnijeg upravljanja osećanjima, preko upotrebe muzike u terapeutske svrhe i pomoći kod oporavka od stresa i trauma. Takođe, saznale su u kom pravcu idu današnja neuromuzikološka istraživanja i kako se danas sagledava terapija muzikom u svetu, kako da se dodatno motivišu, opuste ili aktiviraju u važnim situacijama i kako da sviranjem na svom telu utiču na koncentraciju, motoriku i memoriju. Saznale su zbog čega je važno aktivno slušanje i celoživotno muzičko obrazovanje i kakve posledice to ima na svakog od nas.
Više saznajte ovde.

“Lično i porodično organizovanje- veština koja se uči” je radionica namenjena svima koji žele da boljim organizovanjem postignu više i ostvare bolji kvalitet života. Zorana Vujić, magistarka međunarodnog menadžmenta, profesionalna organizatorka i urednica sajta Helperka, pomogla je mama da postignu sve što su isplanirale, da pronađu zagubljene stvari, da više ne propuštaju važne događaje zbog nezavršenih obaveza. Učesnice su radile i test kako bi saznale kojem organizacionom tipu ličnosti pripadaju, da bi na osnovu ovog saznanja mogle da primene organizaciona pravila koja su prilagođena baš njiima i postigle maksimalne rezultate.

Više saznajte ovde.

“Mobing – šta je i kako se zaštititi” je radionica koju je vodila Aleksandra K. Petrović, direktorka Centra za dostojanstven rad, saradnica na Klinici za radno pravo Pravnog fakulteta Union u Beogradu, autorka više naučnih i stručnih članaka na temu sprečavanja zlostavljanja na radu i mama dva dečaka.

Više saznajte ovde.

U junu 2014. godine organizovali smo “Malu školu optimizma”, interaktivnu radionicu gde smo saznali šta intuitivno znače pesimizam i optimizam, šta je depresija, a šta naučena bespomoćnost, kako pesimista i optimista interpretiraju neuspeh, zašto je dobro biti optimista, kako pesimista da postane optimista i gde je tu realizam, odnosno kako kombinovati optimizam i pesimizam?

Više saznajte ovde.

Na septembarskoj radionici “Seksualna intimnost za mame” razgovarale smo o seksu posle porođaja sa Sarom Dž. Svoford, seksualnom edukatorkom koja nam se iz Amerike pridružila putem Skajpa. Ona je na radionici govorila o razlozima zbog kojih većina novih mama prolazi kroz promene i izazove u seksualnom životu i pokazala je, kroz praktične i neopterećujuće korake, na koji način ponovo uspostaviti kontrolu u svom seksualnom životu.

Više saznajte ovde.

преузимање (1)

 

U oktobru i novembru 2014. godine mame smo povele na put do umeća odevanja na radionici koja je mame ohrabrila da se se u svakoj odeći osećaju kao u sopstvenoj koži, da njihov stil radi za njih, a ne protiv njih, kao i da budu odevene u skladu sa svakom prilikom.

Više saznajte ovde  i ovde.

„Budi tu – kako najbolje pomoći i podržati voljene u borbi protiv raka“ radionicu posvetili smo svim mamama koje brinu ili vole nekoga ko je oboleo od raka. U saradnji sa Centrom za palijativno zbrinjavanje i palijativnu medicinu “BELhospice” koja je prva specijalizovana dobrotvorna organizacija u Srbiji, odgovorili smo na brojna pitanja o tome kako najbolje pomoći i podžati bližnje obolele.

Više saznajte ovde.

Godinu 2015. započele smo optimistično, radionicom „DA – možemo da imamo sve“ u joga studiju Shiva Shakti.  O izborima i balansiranjima između karijere i porodice, o privatnom i poslovnom životu i o tome šta se dešava ako želimo da imamo sve razgovarale smo sa Kristinom Ercegovčević, preduzetnicom, autorkom i majkom šestogodisnjeg Luke.

Više saznajte ovde.

Tribina “Porođaj – radost ili trauma?” okupila je vodeće stručnjake iz zemlje koji se bave akušerstvom, brigom o porodiljama i zalaganjem za prava žena i porodilja. Cilj tribine bio je da precizira naredne korake koje treba preduzeti kako bi se poboljšalo stanje u porodilištima, kao i tretman porodilja u porodilištima. Ovo se dešavalo u okviru sedmodnevne regionalne akcije „Sloboda Rađanju“ koju je Centar za mame pokrenuo zajedno sa organizacijama i aktivistkinjama iz svih zemalja bivše Jugoslavije, sa ciljem da skrene pažnju javnosti na tretman žena i njihova prava na porođaju, kao i na važnost dobre komunikacije između osoblja i porodilja tokom porođaja.

Više saznajte ovde.

LogoZaFB

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *