Apel Centra za mame: Ne zaboravite na porodilje

Novim povećanjem minimalne zarade nisu obuhvaćene žene na porodiljskom bolovanju i bolovanju radi nege deteta

Od prvog januara naredne godine očekuje nas najavljeno povećanje minimalne zarade za sve građanke i građane naše zemlje, koja bi trebalo da iznosi 40.020 din. Međutim, u sve građanke i građane ne spadaju i porodilje, odnosno žene koje su na porodiljskom odsustvu ili koje su na odsustvu radi nege deteta. One među njima koje imaju minimalna primanja, nastaviće da primaju prethodni iznos minimalne zarade dok se ne vrate na radno mesto.

Prema Zakonu o finansijskoj podršci porodici sa decom pun mesečni iznos naknade zarade, odnosno naknade plate za vreme porodiljskog odsustva, ne može biti manji od minimalne zarade utvrđene na dan početka ostvarivanja prava. Zakon ne spominje usklađivanje ove naknade sa rastom cena, kao ni sa minimalnom zaradom. Prema istom Zakonu, jednom utvrđena naknada zarade za vreme porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i posebne nege deteta ostaje nepromenjena bez obzira na eventualno povećanje zarade ili na povećanje inflacije, što dovodi ovu grupu ljudi u nezavidan položaj.

“Pozdravljamo svako povećanje zarada, ali smatramo da ono treba da se odnosi i na mame koji su trenutno na porodiljskom odsustvu, odnosno roditelje koji se brinu o svojoj deci. Ako se zarade ne usklade, veliki broj mama će tokom odsustva sa posla primati zaradu koja je manja od minimalca. Dodatno, povećanje plata jeste za pohvalu ali nam naši novčanici govore da ono nije usklađeno sa povećanjima cena kojima svakodnevno svedočimo,” izjavila je Jovana Ružičić, direktorka Centra za mame i dodala da je svi treba da se pobrinemo da prvi meseci života deteta i cele porodice treba da budu bezbrižni, a roditelji i beba siti.

Centar za mame apeluje na donosioce odluka da razmotre donetu odluku i da prilikom najavljenog povećanja minimalca ima u vidu i roditelje koje su na odsustvu sa rada usled najvažnijeg zadatka za svoju porodicu i natalitet države za koji se svi borimo. Takođe, apelujemo da se iznos minimalne zarade uskladi sa minimalnim iznosom za potrošačku korpu, kako bi svi zaposleni građani Srbije od svog rada mogli da pokriju osnovne troškove života.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *