Mame dobile većinu u Skupštini

Po prvi put, mame Srbije su se organizovale da ostvare svoja prava i promene Zakon zbog kojeg ostaju bez plata po nekoliko meseci nakon porođaja. Organizovane u okviru kampanje P(B)ravo za mame, 250 mama i trudnica poslednjih mesec dana razgovaraju sa poslanicima/ama Skupštine Srbije i traže njihovu podršku za promenu Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom. Do danas je 136 mama pojedinačno razgovaralo sa 136 poslanika i dobilo njihovo obećanje da će glasati za promenu zakona.  Sa svakim od poslanika, mame su se posebno fotografisale, držeći u ruci transparent „Glasam ZA mame“ i na taj način dokumentovale podršku.

 

Mame, porodilje i trudnice dobile su podršku većine poslanika za promenu člana 13. Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom. Time se omogućava da porodiljske naknade zaposlenim mamama tokom porodiljskog odsustva budu isplaćivane direktno iz budžeta Republike Srbije na račun porodilja, a ne preko poslodavca.

 

Ana Babović, liderka kampanje, kaže da je sledeći korak ulazak zakona u skupštinsku proceduru i stavljanje na dnevni red Skupštine. “Smatramo velikim uspehom većinsku podršku koju su mame dobile u Skupštini. Tokom ove nedelje sastajemo se i sa ministrom finansija Lazarom Krstićem i očekujemo da će nas i on podržati, jer rešenje ovog problema ne zahteva dodatna sredstva iz budžeta Republike, a suštinski je važno za pitanje nataliteta u Srbiji,” zaključuje Ana Babović. Ona dodaje da je za proširenje porodice neophodno obezbediti osnovne uslove, što izmena ovog Zakona omogućava, a da država mora aktivno da se uključi i da preuzme punu odgovornost.

Tri udruženja: „Srbija u pokretu,“ „Roditelj“ i „Centar za mame“ 8. marta su započela kampanju kojom su organizovala mame širom Srbije, sa ciljem da pokrenu promenu zakona i omoguće majkama da redovno primaju svoj novac

Za promenu Zakona potrebna je samo volja poslanika i države, jer novo zakonsko rešenje ne bi iziskivalo dodatni novac iz budžeta, a država je do sada pokazala da tamo gde je direktno odgovorna za određena novčana izdvajanja, nema kašnjenja.