Mame dobile podršku ministara Krstića i Vulina

Pored podrške 150 poslanika u Parlamentu, mame su dobile i podršku ministra finansija Lazara Krstića, kao i podršku ministra rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Aleksandra Vulina.
Oni su na sastanku sa predstavnicama kampanje P/Bravo za mame iz udruženja Srbija u pokretu (Ana Babović i Nataša Čorbić), Roditelj (Bojana Selaković) i Centar za mame (Jovana Ružičić) podržali inicijativu da se po hitnom postupku do kraja godine izmeni član 13. Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom i time omogući da porodiljske naknade zaposlenim mamama tokom porodiljskog odsustva budu isplaćivane bez kašnjenja i po pojednostavljenoj proceduri.

 

Ana Babović, liderka kampanje je nakon sastanka izjavila: “Bravo za mame, koje su prvi put u istoriji Srbije podigle javnost i državu oko ovog važnog pitanja. Drago nam je da Vlada prepoznaje važnost inicijative, da su ministri Krstić i Vulin podržali promenu Zakona i obavezali se da će se ona desiti do kraja godine. Oba ministra se takođe zalažu sa pojednostavljivanje procedura, a mi smatramo da ćemo u saradnji sa Skupštinom i Vladom, izmene ovog Zakona usvojiti po hitnoj proceduri, a najkasnije do kraja godine”, zaključila je Ana Babović.  Takođe, ona je ocenila da su mame Srbije ovom kampanjom pokazale da je udruženo i organizovano moguće napraviti promenu i najavila da će ova tri udruženja nastaviti da se bave poboljšanjem položaja žena u Srbiji.

 

Po prvi put, mame Srbije su se organizovale da ostvare svoja prava i promene Zakon zbog kojeg mnoge  ostaju bez plata po nekoliko meseci nakon porođaja. Organizovane u okviru kampanje P(B)ravo za mame, 250 mama i trudnica poslednjih mesec dana razgovarale su sa poslanicima Skupštine Srbije i tražile njihovu podršku za promenu Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom. Do danas je 150 mama pojedinačno razgovaralo sa 150 poslanika iz svih stranaka i dobilo njihovo obećanje da će glasati za promenu zakona. Očekujemo da će svih 250 poslanika glasati za promenu Zakona.

 

Tri udruženja: Srbija u pokretu, Roditelj i Centar za mame, 8. marta su započela kampanju kojom su organizovala mame širom Srbije sa ciljem da pokrenu promenu zakona i omoguće majkama da redovno primaju svoj novac.  Za promenu Zakona potrebna je samo volja poslanika i države, jer novo zakonsko rešenje ne bi iziskivalo dodatni novac iz budžeta, a država je do sada pokazala da tamo gde je direktno odgovorna za određena novčana izdvajanja, nema kašnjenja.