Šta nikada ne treba reći trudnici

Trudnoća je posebno stanje. Stanje radosti, iščekivanja, ali i velikih promena. Fizičkih i psihičkih. Ne znam za vas, ali ja se prosto istopim kad vidim stomačić. Ima nešto posebno u toj lepoj maloj (ili velikoj) loptici koja nosi novi život. Trudnice prosto šire sreću oko sebe! Svi žele da ih pipnu, štipnu, pohvale, posavetuju…

Ali postoje rečenice koje se generacijama unazad izgovaraju, a trudnicama nikako ne prijaju. Ako među ovim izjavama prepoznate neku svoju, sledeći put se ugrizite za jezik.

                                                                     Pregnancy_Photographer_Toronto_1

Naspavaj se sad, posle nećeš imati kad. Šta je poenta ove rečenice? Kako se to čovek naspava sad, pa naredna dva-tri mesecane mora da spava? Da li pokušavate da uplašite treudnicu? Rodiće malog monstruma koji joj neće dati oka da sklopi? Zvuči kao nešto što svaka buduća mama želi da čuje! Not.

Da ti pričam malo o svoj jezivom BOLNOM iskustvu porođaja. Taj BOL se ne može rečima opisati. Mit o bolnom porođaju je nešto što svaka žena oseća kao dužnost da prenese na buduće mame. Osim zastrašivanja i unošenja nervoze među “trudničke redove”, ni ova rečenica nema mnogo smisla. Ohrabrite, podržite, dajte neku lepu reč. Da boli – svi znamo. Pa se opet odlučujemo na rađanje. I biramo da ne razmišljamo o tome bar devet meseci.

Odell-Maternity-Maternity-Photography-Nicole-Paulson-Photography_017-copy

 

Hehe, da nisu blizanci? Hehe. Vrlo duhovito. Evo, smejem se u sebi. Ne znam trudnicu koja nije oduševljena ovim pokušajem smisla za humor. Baš ono što svaka žena koja se oseća kao pokretno bure želi da čuje – da tako i izgleda!

Jel’ planirana trudnoća? Ako niste mama ili neko drugi veoooma blizak trudnici, ne vidim svrhu ovog pitanja, osim da zadovolji vaš radoznali nos. Zapravo, ne vidim svrhu ovog pitanja uopšte. Beba je tu, svi smo srećni zbog nje, sve drugo se može (i hoće) smatrati nepristojnim i uvredljivim.

                                                                             Ovadia-Maternity-Nicole-Paulson-Photography_002-copy

A devojčica je… Nema veze, sledeće će biti dečak. Hehe. Odakle da počnem? Komentarisanje pola bebe spada u posebnu vrstu nepristojnih i neprijatnih izjava. To što vi preferirate određeni pol budućim roditeljima ama baš ništa ne znači. Ako ćemo iskreno, i ne zanima ih. Ovo spada u komentare koje je OBAVEZNO treba zadržati za sebe.

Dečak? Bravo, majstore! / Dečak? Ali devojčice su umiljatije/slađe/lepše.Pogledati tačku iznad.

Au, ala si se ugojilaaa! Ako nakon ove rečenice trudnica nije počela pred vama da roni gorke krokodilske suze, to se samo zbog toga što ima jaku samokontrolu. Odakle vam ideja da nekome ko po definiciji “raste” komentarišete kilograme?

Eh, uživaj sad, posle nećeš moći! Ups, ako je tako, daj da više ne budem trudna, predomislila sam se! Ne reče nijedna trudnica nikada. Prava istina je – uživanje, ono pravo, tek dolazi. A to znaju samo oni koji su već postali roditelji.

                                                                          82520-lrblog_maternityphotographerlondonwanstead_img_4071

A kako će se zvati i zašto baš tako? Ovo pitanje čovek i da preživi, iako pouzdano znam da mnoge nervira. Ono što je najgore je što se priča ne zaustavlja tu. Obično slede komentari da vam se sviđa/ne sviđa to ime, a neki idu čak tako daleko da daju svoje predloge! Ovde sam dala predlog budućim roditeljima kako da se izbore sa ovakvim pitanjima.

JOŠ se nisi porodila? Deveti mesec je najteži mesec svake trudnoće. Većina žena tada kaže – e dosta je bilo – ma koliko da su laku trudnoću imale. Vaše naručivanje porođaja može u takvom stanju biti iritantno. Naročito ako ste dvesta trideset prva osoba koja to pitanje postavlja.

Malo smo se šalili, malo smo ozbiljni – sledeći put kad sretnete trudnicu, nasmešite joj se, pitajte je kako se oseća i saslušajte šta ima da kaže. I biće dovoljno.

Tekst je preuzet sa bloga carapice.wordpress.com, uz dozvolu autorke


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *