Kako uvoznici dečjih proizvoda zbunjuju roditelje

S obzirom na to da smo nedavno dobili dete, dobili smo i kupili mnogo dečjih proizvoda, igračaka, kozmetike, hrane, pelena, itd. Kada su deca u pitanju, naročito ako vam je to prvo dete, naročito ste obazrivi i pažljivi i čitate svako slovo uputstva.

IMG_20140726_113705
Evo jedne glodalice, na primer. Ovako laički, verovatno svi znate čemu služe glodalice. Malo dete kojem izbijaju zubi veoma je nervozno i stalno trpa nešto u usta kako bi češalo desni. Koliko je malo to malo dete? Ako konsultujemo Wikipediju, vidimo da prvi zub niče u šestom mesecu. Naravno, ovo je neki prosek – u praksi može i kasnije i ranije. Postoje čak i neonatalni i natalni zubi, odnosno beba može da se rodi sa zubićima, ili da ih dobije u prvom mesecu.

 

Na stranu izuzeci, pogledajmo samo pakovanje. Nacrtano u raznim bojama je 3m+, 7m+, 12-24m. Bez znanja nekog stranog jezika, trebalo bi da znate da to “m” označava mesece. Tako da je, prvim pogledom, ova “alatka” namenjena deci od 3 meseca i starijim.

 

Međutim, da niste u pravu tvrdi deklaracija uvoznika:

IMG_20140726_113724

 

Idemo redom:

“Nije pogodno za decu mlađu od 3 godine” – čak i da ne znate strani jezik, trebalo da imate dovoljno mozga u glavi da znate da bebe (ponavljam, bebe) koriste glodalice. A one su znatno mlađe od tri godine. Njihov uzrast se uobičajeno meri mesecima.

“Molimo vas da sačuvate pakovanje zbog budućih konsultacija jer sadrži veoma važne podatke. Pročitajte uputstvo pre korišćenja, sledite ga i čuvate za buduće konsultacije” – ne ako ćete da lupate gluposti, onda nam je uputstvo potpuno beskorisno.

“Uzrast: Uzrast je označen na vidnom mestu na pakovanju proizvoda” – jeste, i hvala bogu da je tako, jer kad bismo čitali gluposti koje pišu na deklaraciji, nikad ne bismo kupili odgovarajući proizvod. Nego… zašto sad opet pominjete uzrast, kad ste u prvoj rečenici definisali za koju decu je pogodno, a za koju nije. I što se sad ta tvrdnja razlikuje od prve rečenice na deklaraciji? Ko zna…

“Zemlja porekla: China” – u Srbiji mi tu zemlju uobičajeno zovemo Kina.

Pored generičkih gluposti (“UPOZORENJE: paziti zbog sitnih delova” – kojih sitnih delova, glodalica je izlivena iz jednog komada?) mesto nisu našle bitne informacije o materijalu, poput one da u proizvodu nema PVC-a ili BPA, koje je proizvođač naveo, a uvoznik elegantno prelepio nalepnicom.

 

Autor teksta je tata Ivan Čabrilo

http://deklaracije.blogspot.com/

 


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *