Mame preduzetnice (III)

Predstavljamo vam šest učesnica Bazara mama preduzetnica. Ove preduzetnice inspirišu i daju divan primer kako žene istovremeno mogu biti i zadovoljne mame i uspešne preduzetnice. Recept – ono što radite, radite s ljubavlju.

Razgovarale smo sa mamama koje su pokrenule brendove: Biseraj, Inana, Dnevnik za trudnice, Anđele, Belugu i Krpice, od čistoga sna.
Pitale smo ih šta ih pokreće, ko ih motiviše i kako se bore sa svakodnevnim obavezama.

Uživajte u ovim ohrabrujućim pogledima na svet, majčinstvo i preduzetništvo!

Pročitajte i prva dva serijala intervjua sa mamama na Mame preduzetnice i Mame preduzetnice II, kao i Mame preduzetnice IV.

 

1. Na Bazar mama preduzetnica upoznaćete Mirjanu Ćulafić Milovanović iz BISERAJ – mali raj za bisere, koja se bavi izradom ručno rađenog nakita, pretežno ogrlica i narukvica od bisera u raznim kombinacijama i bojama.

Mirjana Culafic Milovanovic

-Otkud Vi u preduzetničkim vodama?

Davnih devedesetih, suprug i ja smo počeli da pravimo ručno rađeni nakit (minđuše, ogrlice, biseri, polu-dragi kamen, itd). Nakon toga je usledila pauza od nekoliko godina, da bih se pre nekog vremena ponovo aktivirala po tom pitanju.

 

-Koje su Vaše inspiracija i motivacija?

Inspiracija mi je mogućnost da se opustim i kreiram, a motivacija neka vrsta kako zadovoljstva tako i koristi. Veoma je lepo i prijatno da proizvod koji napravite neko ceni, kupi i nosi kao modni detalj. Pustim mašti na volju i uživam!

-Kako usklađujete svoj privatan život sa karijerom preduzetnice?

Vrlo lako. Uživam u onome što radim, pa onda stignem i sve ostalo.

– Kako, ukratko, izgleda jedan Vaš radni dan?

Završim dnevne kućne poslove, a posle podne i uveče sednem, i uz najveće uživanje kreiram. To je period kada se opuštam.

– Koji su Vaši planovi za budućnost?

Da nastavim isto kao i do sada i da radim ono što volim. Na prvom mestu je izrada bisernih ogrlica, kako iz zadovoljstva, tako i zbog finansijske pomoći, dok u međuvremenu imam drugi stalan posao.

-Vaš savet za mame koje žele da postanu preduzetnice?

Samo napred! Svaki trud se isplati, a najbolje je kada se spoji lepo i korisno.

2. Ivana Urukalo – INANA izrađuje igračke, bebi posteljine i razne dekorativne predmete.

1913400_712019278855233_4793340249793069464_o

-Otkud Vi u preduzetničkim vodama?

Ja sam u preduzetničke vode uplovila slučajno i neplanirano. Izradom lutki počela sam da se bavim iz ljubavi, odnosno hobija, ali kako je raslo interesovanje za moje igračkice, tako je i moj hobi postao moj osnovni posao… I nastala je Inana.

– Koje su Vaše inspiracija i motivacija?

Inspiriše me život, a najviše deca i njihov bajkovit pogled na svet. Motiviše me to što radim posao koji volim, a najviše od svega pohvale i zadovoljni kupci.

-Kako usklađujete svoj privatan život sa karijerom preduzetnice?

Jako je teško uskladiti poslovne i privatne obaveze, pogotovo kad imate dva mala i nemirna dečaka, ali uz veliku pomoć moje porodice i prijatelja. sve je mnogo lakše.

-Kako, ukratko, izgleda jedan Vaš radni dan?

Moj radni dan? Počinje i završava se sa bezbroj novih ideja, kako mojih, tako i moje dece. Nekada je to radni dan, a nekada i radna noć.
-Koji su Vaši planovi za budućnost?

Planovi za budućnost kod mene ne postoje. Kako je Inana nastala, tako će se i razvijati, pa dokle stignemo. Međutim, kada bih pričala o željama, to je već nešto drugo :).
-Vaš savet za mame koje žele da postanu preduzetnice?

Mnogi kažu budite hrabre, a ja dodajem i  budite uporne i strpljive, jer ako volite to čime se bavite, kad-tad će Vam se i isplatiti.
3.  Ivana Horvat je osmislila Dnevnik za trudnice.

Ivana Horvat

-Otkud Vi u preduzetničkim vodama?

U preduzetničke vode sam ušla postepeno i spontano, a sve je počelo od ideje za koju sam smatrala da je veoma zanimljiva. Naime, došla sam na ideju da osmislim dnevnik koji bi, s jedne strane, trudicama omogućio da zabeleže sve bitne trenutke trudnoće, a sa druge strane, pružao korisne savete koji mogu da budu od pomoći svakoj trudnici. Kako je ideja rasla i razvijala se u Dnevnik za trudnice, tako sam i ja postepeno i neprimetno sve više ulazila u preduzetničke vode.

-Koje su Vaše inspiracija i motivacija?

Za mene nema veće inspiracije i motivacije od moje porodice, od moje ćerke Lane i muža Danijela. Budućnost moje Lane i podrška koju mi Danijel pruža su za mene najsnažniji motiv da svakog dana dajem svoj maksimum kako u poslu, tako i u porodici i na fakultetu.

-Kako usklađujete svoj privatan život sa karijerom preduzetnice?

U nekim trenucima je prilično teško da u isto vreme budem u potpunosti posvećena porodici i poslu, ali kada mi se moja Lana osmehne ili kada mi se neka od trudnica zahvali što sam osmislila Dnevnik, sve postaje mnogo lakše i sve što radim dobija novi, potpuniji smisao.

-Kako, ukratko, izgleda jedan Vaš radni dan?

Moj radni dan može slikovito da se opiše kao žongliranje, koje zahteva organizovanost, koncentraciju i posvećenost kako bih uspešno izašla na kraj sa poslovnim, porodičnim i obavezama koje imam na fakultetu.

-Koji su Vaši planovi za budućnost?

Spadam u one osobe koje imaju mnoštvo planova kako privatnih, tako i poslovnih. Kao preduzetnica, pre svega planiram da Dnevnik za trudnice učinim dostupnim što većem broju žena u drugom stanju. Volela bih da Dnevnik može da se kupi u gotovo svim knjižarama u zemlji, pa i u regionu, jer iskreno verujem da obiluje korisnim savetima i da omogućava da se sitni i bitni momenti trudnoće sačuvaju od zaborava i vremenom pretvore u najdragocenije uspomene.

-Vaš savet za mame koje žele da postanu preduzetnice?

Biti preduzetnik u Srbiji nije lako, a biti preduzetnica je još teže. Međutim, moj savet svim mamama koje imaju želju da započnu sopstveni posao je da to svakako učine. Jasno je da će se suočavati sa mnoštvom problema i naizgled nepremostivih teškoća, ali ako na umu budu imale lepšu i siguriju budućnost svoje dece, sigurno će naći način da se izbore sa teškoćama i uspeh će biti zagarantovan.

4. Mama i preduzetnica Milica Čalija zajedno sa svojom porodicom stoji iza Anđela, ovsenih kolača.

milica

-Otkud Vi u preduzetničkim vodama?

Godine sam provela stvarajući magiju marketinga oko nečijeg tuđeg proizvoda, sanjajući da jednog dana stvorim svoj i da taj proizvod izraste u brend. Kada je bivši poslodavac rešio da mi “čestita” na trudnoći tako što mi je raskinuo ugovor, okolnosti su me same dovele do stvaranja “nečeg svog”. Uz ogromnu podršku supruga koji je i sam napustio korporativne vode i zaplovio preduzetničkim, rođen je pošten i ispravan proizvod – ovseni kolači Anđeli.

-Koje su Vaše inspiracija i motivacija?

Anđeli su nastali kao posledica nase rešenosti da prestanemo da pravimo kompromise u životu. Anđeli su kreirani bez kompromisa, sa puno strasti i prvenstveno smo ih namenili sebi. Vrlo brzo smo shvatili da su Anđeli nešto iza čega u potpunosti možemo da stanemo kao porodica i rešili da tu našu malu magiju podelimo sa drugima. Želimo da ponudimo nešto dobro i kvalitetno, nešto na šta ćemo mi i naša deca biti ponosni. Želimo da budemo deo ovog društva, ukazujući na to da je moguć i drugi put, put koji je baziran na fer odnosu, poštenju i posvećenosti.

-Kako usklađujete svoj privatan život sa karijerom preduzetnice?

Za razliku od nekadašnjeg posla u velikim korporacijama, danas mi “privatno” i “poslovno” nisu više dva tasa na vagi koja treba uravnotežiti. Ceo moj dan je protkan Anđelima i često se najbolje poslovne zamisli i rađaju kod kuće, a ne u radionici! Deca su u potpunosti upoznata sa našim poslom, svesna su šta znači raditi, kako se zarađuje i troši novac, usvajaju našu strast i posvećenost. Četvorogodišnji Milan je autor našeg slogana “Anđeli su ljubav”. Mislim da to sve govori! 🙂

– Kako, ukratko, izgleda jedan Vaš radni dan?

Kada ste mama troje dece i preduzetnica, svi dani su radni! 🙂 Nakon porođaja, pre 7 meseci, malo sam usporila i redukovala poslovne obaveze, jer sam gotovo stalno sa bebom, čak i kad radim. Veći deo svakodnevnih “anđeoskih” poslova trenutno herojski obavlja moj suprug, dok se ja više bavim knjigovodstvom, promocijama, komunikacijom sa potrošačima i posipanjem vilinske prašine po svemu što radimo.
-Koji su Vaši planovi za budućnost?

Mi smo mala kompanija sa velikim planovima. Verujemo u organski rast i nemamo nameru da koristimo ‘prečice’. Rastemo korak po korak, opremu kupujemo kad je zaradimo, ne kreditima. Cilj nam je da nas naša ideja generacijski nadživi.

-Vaš savet za mame koje žele da postanu preduzetnice?

Verujem u sposobnost svakog od nas da u nečemu bude vanserijski dobar. Na žalost, mali broj nas smogne snage da se upusti u “nepoznato”. Anđeli imaju nameru da na otvoren način podstaknu sve koji nas budu pratili da sem uživanja u Anđelima, dobiju priliku da razmisle o svojim ličnim kreativnim kapacitetima.

5. Ana Marija Kaufman Milinković osnovala je Belugu, firmu koja nudi širok asortiman atestiranih, kvalitetnih višenamenskih proizvoda, korisnih za celu porodicu, a prvenstveno se bavi proizvodnjom jastuka za trudnice, mame i bebe.

Ana Marija
-Otkud Vi u preduzetničkim vodama?

Kao i većina mama preduzetnica, u trenutku kada je sina trebalo da ostavim nekoj nepoznatoj ženi na čuvanje, a ja da odem na posao, shvatila sam da to ne želim da radim. Tada se rodila Beluga.
-Koje su Vaše inspiracija i motivacija?

Inspiraciju nalazim u svakodnevnom druženju sa decom i mamama. Motiv našeg poslovanja je da svojim “sitnicama” svakoj mami olakšamo obavljanje svakodnevnih poslova i uštedimo dragoceno vreme koje roditelji onda mogu da posvete svojoj bebi.
-Kako usklađujete svoj privatan život sa karijerom preduzetnice?

Dobra organizacija je ključ svega.
-Kako, ukratko, izgleda jedan Vaš radni dan?

Moji radni dani su veoma dinamični, mogu da budu i veoma naporni, ali krajnje zanimljivi.
-Koji su Vaši planovi za budućnost?

Planovi za budućnost su uglavnom vezani za kreiranje novih “sitnica”, koje će svakoj mami dobro doći.
-Vaš savet za mame koje žele da postanu preduzetnice?

Strpljenje, strpljenje i samo strpljenje. Svaki trud mora da se isplati, ali u Srbiji su ti potrebni živci kao sajla. I naravno – bez dobre ideje ništa, a nikada nećeš saznati da li je nešto dobra ideja ako ne probaš.

6. Slavica Marić osnovala je Krpice, od čistoga sna

Slavica Maric

-Otkud Vi u preduzetničkim vodama?

Nakon više od deset godina rada u privredi odlučila sam da započnem sopstveni posao. To se dogodilo 2012. godine.

-Kako usklađujete svoj privatan život sa karijerom preduzetnice?

Srećna sam sa Krpicama od čistog sna, jer mi daju dovoljno slobodnog vremena koje posvećujem svojoj deci.

-Koji su Vaši planovi za budućnost?

Plan je da proširimo paletu naše ponude, uz stalnu brigu o kvalitetu proizvoda izlazeći u susret zahtevima kupaca.

-Kako, ukratko, izgleda jedan Vaš radni dan?

Trudim se da uspešno balansiram porodične i poslovne obaveze.

Napisala i uredila Sandra Đurić-Milinov, urednica internet stranice Centra za mame

Comments

4 responses to “Mame preduzetnice (III)”

  1. […] druge dve serije intervjua na Mame preduzetnice II i Mame preduzetnice III. 1. Baletsko udruženje mladih   Škola Baleta Tutu je škola klasičnog i modernog baleta za […]

  2. […] Pročitajte i prvi i treći serijal intervjua sa mamama na Mame preduzetnice i Mame preduzetnice III. […]

  3. […] Pročitajte i prva dva serijala intervjua sa mamama na Mame preduzetnice , Mame preduzetnice II i Preduzetnice III. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *