Nove cene vrtića u 2015. godini

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije donelo je novi Pravilnik za utvrđivanje cene usluga u dečjim ustanovama.

 

Novi Pravilnik o merilima za utvrđivanje ekonomske cene programa vaspitanja i obrazovanja u predškolskim ustanovama predviđa metodologiju proračuna ekonomske cene vrtića i primenjivaće se od 1. januara 2015. godine.

Prema novom Pravilniku udeo troškova koje plaća roditelj trebalo bio bi ograničen na najviše 20 odsto ekonomske cene. To znači da će roditelji ubuduće vrtić plaćati najviše 6.000 dinara.

 

Ministarstvo je donelo novi Pravilnik o merilima za utvrđivanje cene usluga u dečjim ustanovama sa ciljem da ga uskladi sa izmenama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja kao i sa novonastalim činiocima koji mogu da utiču na cenu boravka dece u vrtićima.

 

Pravilnikom je propisano da pojedinačno učešće korisnika u mesečnoj ekonomskoj ceni po detetu nadležni organ lokalne samouprave utvrđuje u skladu sa zakonom. Ovako utvrđen iznos korisniku se obračunava po isteku obračunskog meseca. Predviđeno je da korisnik za dane odsustva plaća 50% od utvrđenog iznosa.

 

U slučaju proglašenja vanredne situacije ili elementarne nepogode, za dane odsustva deteta usluga se ne naplaćuje, kao ni u slučaju više sile (rekonstrukcije, sanacije, adaptacije objekta itd), ukoliko ustanova ne obezbedi adekvatan boravak deteta.

 

Donošenjem novog Pravilnika o merilima za utvrđivanje ekonomske cene programa vaspitanja i obrazovanja u predškolskim ustanovama, sve lokalne samouprave u Srbiji treba da usklade cene vrtića prema ovom propisu.

 

Ministarstvo apeluje na lokalne samouprave da poštuju Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i udeo troškova koje plaća roditelj ograniče na najviše 20 % ekonomske cene.

 

Danom početka primene Pravilnika o merilima za utvrđivanje ekonomske cene programa vaspitanja i obrazovanja u predškolskim ustanovama  prestaje da važi Pravilnik o merilima za utvrđivanje cene usluga u dečjim ustanovama.

kindergarten-421623_1280

 

Bojana Bogojević, pravnica i specijalistkinja za pravne aspekte korporativnog upravljanja
Više na Bojaninom blogu

 

Vest je objavljena i na yumama.com


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *