UPRKOS OBEĆANJU MINISTARA, “ZAKON MAMA” JOŠ UVEK NIJE NI U PROCEDURI

Do izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, zbog koje je vođena kampanja „P(B)ravozamame,“ nije došlo do kraja godine, uprkos obećanju ministara i podršci 159 poslanika/ca SkupštineSrbije.

Mame iz cele Srbije, njih 250, kampanjom je zahtevalo da se Zakon promeni, kako bi omogućio direktnu isplatu plata porodiljama iz budžeta Republike Srbije, a ne sa računa poslodavaca i na taj način prekinuo lošu praksu velikog kašnjenja ovih isplata.

Kampanja je okupila 250 mama iz cele Srbije koje su dobile podršku 159 poslanika/ca u Parlamentu, kao i obećanje ministra rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Aleksandra Vulina i tadašnjeg ministra finansija Lazara Krstića, da će Zakon biti promenjen do kraja 2014. godine.

Ubrzo je formirana Radna grupa za izmene Zakona koja je prihvatila zahteve ove kampanje, odnosno predlog da isplate plata nakon porođaja idu direktno na račun mama. Uprkos posvećenosti i radu velikog broja članova radne grupe, zbog loše koordinacije državnih institucija i njihovih predstavnika, izmene drugih delova zakona još uvek nisu usaglašene, te tako ni sam zakon nije ušao u proceduru do predviđenog roka.

Udruženja „Srbija u pokretu,“„Roditelj“ i „Centar za mame“ koja su sprovela kampanju, apeluju na ministra Vulina i na zaposlene u Ministarstvu rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja da hitno preuzmu odgovornost i učine rad Radne grupe efikasnijim, kako bi se do promene Zakona došlo sa najkraćim mogućim kašnjenjem.

 

Bravo za mame

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *