Tribina: Porođaj – radost ili trauma?

baby-birth-labor-mom-Favim.com-2042522

Centar za mame Vas poziva na tribinu “Porođaj – radost ili trauma?” koja će biti održana u  četvrtak, 5.marta od 19 do 21 sat, u Kulturnom centru Rex u Beogradu. Tribina okuplja vodeće stručnjake iz zemlje koji se bave akušerstvom, brigom o porodiljama i zalaganjem za prava žena i porodilja.

 

Cilj tribine je da precizira naredne korake koje treba preduzeti kako bi se poboljšalo stanje u porodilištima, kao i tretman porodilja u porodilištima.

 

Tribina se održava u okviru sedmodnevne regionalne akcije „Sloboda Rađanju“ koju je Centar za mame pokrenuo zajedno sa organizacijama i aktivistkinjama iz svih zemalja bivše Jugoslavije,  sa ciljem da skrene pažnju javnosti na tretman žena i njihova prava na porođaju, kao i na važnost dobre komunikacije između osoblja i porodilja tokom porođaja.  Ova akcija obeležava početak poduhvata čiji je krajnji cilj pretvaranje porodilišta u prijatelje majki.

 

Tribini je prethodilo istraživanje “Sloboda Rađanju – istraživanje o iskustvima žena na porođaju u Srbiji” koje je Centar za mame nedavno objavio, a koje je uzburkalo javnost rezultatima. Ti rezultati govore da je stanje u srpskim porodilištima i dalje daleko od idealnog. Istraživanje je dostupno ovde.

 

Učesnici i učesnice tribine su:

 

Prof. dr sci med. SnežanaRakić , v. d. direktora klinike i načelnica Odeljenja porodilišta, Ginekološko-akušerska klinika Narodni front

Dr Vladimir Vajs, specijalista ginekologije i akušerstva, Bel Medic Opšta bolnica

Divna Miljković, babica, Udruženje babica

Mirjana Antić, pravnica, Centar za mame

Zorka Kovačević, predsednica građanske inicijative Majka Hrabrost

Prof. dr Vuk Stambolović

Moderatorka tribine je Jovana Ružičić, direktorka Centra za mame.

 

Tribina je besplatna i otvorena za javnost; organizuje se uz podršku Kulturnog centra Rex koji se nalazi u Jevrejskoj ulici broj 16.

 

Dobrodošli!

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *