Centar za mame: Porodilišta će postati prijatelji mama

2

Centar za mame sastao se sa ministrom zdravlja dr Zlatiborom Lončarom, direktorom UNICEFA za Srbiju Mišelom Sen Loom i direktorima i direktorkama oko 40 porodilišta iz cele Srbije. Sastanak je organizovan zbog rezultata nedavnog istraživanja Centra za mame o odnosu medicinskog osoblja prema ženama tokom porođaja, koje je sprovedeno u okviru sedmodnevne regionalne kampanje “Sloboda Rađanju”.

Centar za mame je predstavio rezultate istraživanja i dao preporuke za poboljšanje situacije.

 

Na sastanku je odlučeno da do 20. marta svi doktori/ke i medicinsko osoblje u celoj Srbiji mora da ima identifikacioni bedž, a da se od ponedeljka 16. marta intenzivno radi na boljoj komunikaciji sa porodiljama. Takođe, ministar Lončar je saopštio direktorima/kama porodilišta da svako u svom kolektivu održi sastanak svih zaposlenih gde će ih obavestiti o tome da neljudskost i nekulturno ponašanje više neće biti tolerisani, kao i da će svi oni koji nastave da se ponašaju mimo zakonom propisanih normi, biti sankcionisani.

 

“Deca su naše najveće blago i ako se budemo ponašali loše prema majkama, loše se onda ponašamo i prema deci”, rekao je ministar i dodao da je “lična odgovornost svih direktora porodilišta da se prema porodiljama ponašaju sa poštovanjem i ljudskošću, jer se osnovna kultura nosi iz kuće.”

3

Ministarstvo zdravlja je već u saradnji sa UNICEFOM i Agencijom za akreditaciju zdravstvenih ustanova izradilo set standarda koji u narednih par meseci treba da se primene u Srbiji. Među njima su i obavezno otvaranje porodilišta budućim roditeljima gde će oni moći jednom mesečno da dođu i iz prve ruke se upoznaju sa onim što ih čeka; mogućnost i pravo porodilje da odbije određene procedure koje nisu neophodne za zdravlje i život njenog deteta i nje; neophodan kontakt “koža na kožu” mame i novorođenčeta u prvih sat vremena od porođaja; obaveza doktora da pre samog porođaja informiše trudnicu i njenog pratioca o toku porođaja, ali i o svim posledicama i koristima određenih lekova i različitih tokova samog porođaja; privatnost trudnice tokom porođaja kao imperativ; prisustvo na porođaju jedne od dve bliske osobe po izboru porodilje; porodilja će imati mogućnost da bira način na koji želi da se porodi, pod uslovom da ima fiziološki porođaj, a i tata će moći da seče pupčanu vrpcu novorođenčetu, ako to bude želeo.

 

To su samo neki od standarda koje Ministarstvo zdravlja planira da uvede u praksu u porodilištima u Srbiji u bližoj budućnosti, a koji bi znatno poboljšali odnos prema porodiljama.

Svi na sastanku su se složili da je edukacija, kako trudnica, tako i medicinskog osoblja neophodna da bi se problem rešio, i na tome će u budućnosti zajedno raditi Centar za mame i Ministarstvo zdravlja.

1

“Današnji dogovor sa ministrom Lončarom i zaposlenima u Ministarstvu zdravlja čine mali, ali značajan korak napred ka poboljšanju odnosa prema porodiljama u srpskim porodilištima.  Sa Ministarstvom smo se takođe dogovorili o daljoj saradnji koja će se fokusirati na monitoring novih praksi koje će uskoro biti uvedene, kao i rada na edukaciji budućih porodilja. Loša situacija u porodilištima je nešto što traje već godinama i svesni smo da je pred nama dug put, kao i da je krajnje vreme da se nešto uradi. Zahvaljujemo se Ministarstvu zdravlja i ministru Lončaru na brzoj reakciji i obećavamo da nema stajanja dok ne završimo posao!” izjavila je Jovana Ružičić, direktorka Centra za mame.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *