Centar za mame u Šidu

Centar za mame je počeo sa radom leta 2012. godine, organizujući aktivnosti bez ikakvih novčanih sredstava, zahvaljujući dobroj volji članova svog tima i istomišljenika širom zemlje. Iako smo putem imejla i interneta bili dostupni mamama širom Srbije, naše aktivnosti su se do sada uglavnom koncentrisale u Beogradu. Srećni smo i ponosni da najavimo da je Šid prvi grad u Srbiji koji dobija svoju predstavnicu Centra za mame. Organizatorka programa u kulturnom centru Šida, blogerka i mama Jelena Kovinčić okupiće krug zainteresovanih žena koje će krenuti da rešavaju i mala i velika pitanja, što će šidskim mamama pomoći da lakše i uspešnije provode dane majčinstva:

“Sve velike i značajne stvari imaju male i jedva primetne početke. Krenućemo skromno, korak po korak; nadam se da će se rezultati ženskog zajedništva u Šidu vremenom uvećavati i postajati sve značajniji za našu opštinu. Na prvom održanom sastanku jeste bilo malo mama, ali su došle veoma zainteresovane žene, sa veoma dobrim i konkretnim predlozima, što je veoma važno i dobro. Pridružićemo se dosadašnjim akcijama Centra za mame, ali i pokrenuti neke nove, pre svega one koje se odnose na majke starije dobi, koje nažalost imaju ogromnu paletu problema sa kojima se susreću.”

 

Biti voljan, zainteresovan i rešen sasvim je dovoljno za početak. Milana Stojaković, diplomirana pijanistkinja i mama troje dece učestvovala u razgovoru sa predstavnicom Centra za mame iz Beograda Sandrom Đurić-Milinov i istakla da smatra da je loše kada mame na umu imaju samo svoje brojne uloge, obaveze i odgovornosti, a zaboravljaju svoja prava i pritom nemaju pravu podršku i razumevanje za njih:
“Zato mislim da je Centar za mame organizacija sa divnim ciljem, a to je podrška svim mama, u svakom smislu, bilo da su u pitanju pravne zavrzlame ili razgovor, o svakodnevnim, a za mame ponekad najvažnijim temama i iskustvima. Podržavam ovaj vid akcije i rado se pridružujem ovim hrabrim mamama.”

Tanja Bezbradica je policajka i mama i smatra da je najbolji dan u životu onaj kad odlučiš da je tvoj život samo tvoj i da je tada dobro imati nekoga kao sto je Centar za mame:

“Ja sam srećna zbog Jelene, sebe ali i svih mama što Centar za mame dolazi u Šid. Naša razmišljanja, brige, problem i predlozi saslušani su sa mnogo respekta i zanimanja i drago mi je što sam deo toga, jer sam i sama ponosna mama dvoje divne dece.”

Mame koje su se okupile u Šidu iznele su i konkretne probleme sa kojima se mame Šiđanke suočavaju, kao i neke predloge i ideje: fokusiranje na trudnice i porodilje, ali i na mame čija su deca u pubertetu i koje se suočavaju sa veoma specifičnim pitanjima, kao i na mame koje prolaze kroz PMS.

Verica Nožinić, diplomirani farmaceut i mama misli da bi trebalo organizovati mame da rade jedna za drugu i da na dobrovoljnoj bazi pomažu jedna drugoj:

“U našoj sredini bi trebalo bar nekoliko mama – pravnica, lekar, psiholog, nastavnica,učiteljica, osoba koja radi u banci npr. da na dobrovoljnoj bazi ukažu na prava koja nam pripadaju u njihovim poslovnim sferama. Vredi sve pokušati. Što se mene tiče, bila bih srećna da krenemo od toga da u svakoj ustanovi u Šidu, gde se nešto čeka, stoji nalepnica “Trudnice ne čekaju; one imaju prednost.”

Prve aktivnosti Centra za mame u Šidu planirane su za kraj 2015. godine.

Collage1

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *