SOS! Praznici stižu!

ALT: "bozic"

Ono što je za jedne predivno vreme iščekivanja i radosti, za druge se svake godine pretvori u noćnu moru. Praznici, slave, imendani, advent, Božić, Nova godina… relativno kratko vreme u koje treba ugurati na stotine kilograma hrane, poklona, izdataka za novu odeću (nećete se valjda pojaviti u istom odelu dva Božića za redom???), frizure, božićnu jelku, i, i , i… Lista je tolika da bi samo nabrajanjem ispisala jedan poprilično dug članak.

 

Kad onako, pod stresom, obavite i poplatite sve što se obaviti i platiti mora, neretko ostaje samo jedna velika crna rupa na računu. Kažete minus? Svejedno, upali u rupu ili u minus, izvlačenje je jednako naporno.

 

Krajnje je vreme da svi promislimo šta je nama važno, a ne šta nam drugi nameću, što naš kućni budžet može podneti bez stvaranja dugova koje ćemo vraćati do u kasno leto. Kako kaže jedna mudra izreka:

 

Ispruži se koliko si dug.

 

6 malih i velikih saveta kako uštedeti na izdacima, a ipak imati nezaboravne praznike

 

1. Budite umereni u pripremanju hrane.

 

Raskošna večera od 8 jela, 20 vrsta kolača uz najskuplja vina može biti organizovana u hotelu s 5 zvezdica, ali, ruku na srce, ne mora i u vašem domu. Jer, kako to na kraju biva, ostavićete pravo malo bogatstvo u supermarketu, provesti sate i sate u kuhinji, a na kraju ćete pola hrane baciti. Jer, pogotovo u vreme praznika, svako ima i prase, i kokoši, i kolača i kod svoje kuće. A kad je tako, onda ni kod drugoga jelo ne prija bolje.

 

Naše bake bi se sada možda počele hvatati za glavu, ali evo jednog saveta (tako to praktikuju moji susedi Nemci): zašto vi ne bi spremili vama omiljeno jelo/kolač i odneli ga kod kumova kad vas pozovu u goste? Spremićete ono što volite, olakšati njima posao, i ako vam ne bude baš prijalo što su oni spremili, ješćete vaše jelo. Isto mogu i oni učiniti kad dođu vama u goste. Bez uvreda, ljutnje, nego kao lep gest pomoći.

 

Želite li radije tradicionalno spremiti sve sami, u redu je. Isplanirajte jelovnik unapred, da ne bude jela za bacanje, ali ni premalo, pa da morate familiju voditi u restoran na ručak i prirediti sebi novi, neplanirani izdatak. Ostane li vam hrane nakon slavlja, podijelite je.

 

2. Umereno i s poklonima

 

Ograničite broj poklona. Ne mora ispod bora biti poređano 25 kutija, dovoljan je i 1 poklon po osobi. Ukoliko ste jedni od onih koji nemaju granicu kada se radi o kupovanju poklona, onda ste prisiljeni podvući je sami. Ili mislite i poklone otplaćivati do leta? Odredite budžet za poklone i pazite da ne pređete granicu.

 

Pričala sam nedavno s koleginicom koja ima 6-ero djece, sva deca imaju svoje partnere i svoju decu, tu je još i najuži rod s njene i muževe strane. Kaže mi, ukinuli su darivanje odraslih, i unazad par godina daruju samo malene. Želeli su uštedeti novac i vreme potrebno za kupovinu silnih poklona, i prištedeti se gužvi nakon praznika, kada se neželjeni pokloni vraćaju ili menjaju za nešto drugo.

 

Jer, kada vas daruje 30-ero ljudi, velika je verovatnoća da neće svi pogoditi s poklonom, i onda vam ne preostaje drugo nego da neželjeno ređate na tavan ili vraćate u prodavnicu i menjate za nešto što vam treba.

 

Savet: uporedite li kretanje cena igračaka, videćete da je gotovo postala praksa da cene nenormalno rastu još od rane jeseni, da bi onda kratko pred praznike trgovci polepili plakate o neverovatnom sniženju. Ako ste u prilici, pribavite poklone za decu još preko leta i proći ćete mnogo povoljnije nego da čekate vreme praznika i visokih cena.

 

3. Ukrasi za kuće ne moraju biti skupi

 

Ako imate samo malo strpljenja i volje da nešto sami napravite, izrada ukrasa za kuću može biti jako jeftina, a da vam pritom bude i zabavno.

Svake godine napravite nešto novo, i pospremite kad praznici prođu. Dobro će doći i druge godine.

 

Jedne godine možete nabaviti malo tvrđi filc, izrezati zvezde i okačiti ih po kući. Druge godine već imate zvezde, kupite tamno zeleni karton, iz njega izrežete boriće koje ukrasite  vatom i okačite ih po prozorima, i eto snežnih jelki.

Ja sam ove godine pravila anđele od novinskog papira. Bilo je dovoljno jedno popodne i nastala je cela četa papirnatih anđela od starih novina.

I uveravam vas, nisam nešto posebno talentovana za amaterske radove. Tek onako prosečno, kao i većina vas. No, malo volje i par youtube videa, i nema što ne možemo napraviti.

 

Savet: “zasvrbe” li vas ipak prsti i morate kupiti nešto od ukrasa, onda to učinite nakon Božića, pospremite na tavan, i za sledeći Božić imaćete nove ukrase. Često se događa da trgovci radikalno snize cene božićnih ukrasa, pa nije retkost da ih platite i 90 % manje nego što bi vas koštali početkom decembra.

 

4. Drugačija jelka

 

Naše božićno drvce je ove godine proslavilo 3. rođendan i još je kao novo. Ove godine se već isplatio ulog od 100-tinjak € (oko 20 € košta 1 m jelke, a nama treba jedna od 2,5 m). A računamo da će nas drvce “poslužiti” još dugo. No to smo mi, mi nemamo ništa protiv veštačke jelke.

 

Želite li u svojoj kući za praznike samo živo, pravo drvce, a potrošili ste predviđeni novac na druge, neplanske izdatke, možda netko u komšiluku ima jelku viška u dvorištu i ionako je planira poseći. Raspitajte se.

 

Zašto bi moralno biti baš drvce, čije cene vrtoglavo polude pred praznike? Za par € možete kupiti par grana, staviti ih u lepu vazu, okititi i dobili ste lepu “mini” jelku. Kada bude situacija bolja i ostane vam više novca, kupićete opet veliku jelku.

 

5. Kraj novogodišnjim petardama i raketama

 

Možda to mogu priuštiti ovi gore spomenuti hoteli s 5 zvezdica, ali je li taj izdatak potreban i vama? Par stotina € treba vam da bi se koliko toliko “opskrbili” da priredite skroman vatromet od par minuta.

 

Danas je gotovo postao običaj da se organizuje doček na trgovima uz nezaboravan vatromet. Ako baš vaši najdraži ne mogu zamisliti doček Nove bez vatrometa, idite svi zajedno na tih pola sata na neki trg, uživajte u šarenilu i buci, vratite se kući i nastavite sa slavljem. Zadovoljni oni, zadovoljni vi.

 

6. Putujte na sam Božić, Novu godinu

 

Ako baš morate putovati avionom, dosta ćete novca uštedeti budete li putovali baš na praznik. Velika je razlika putujete li na Badnjak ili Božić ili 1.1.

Znam da nije uvijek moguće izabrati jeftiniju varijantu, ali ukoliko vam je svejedno i u mogućnosti ste, izaberite je.

 

Zaključak

 

Oduvek je bilo tako da se za praznike darivalo, bolje jelo, trošilo više novca; i u doba siromaštva, i u doba bogatstva. No danas, kad nam se sugeriše da su pokloni najvažniji od svega, kad smo izgubili osećaj za skromnost i istinsko značenje praznika, vreme je opet da se sami trgnemo.

 

Zaboravimo na takmičenja ko će više darovati, ispeći kolača ili šarenije okititi kuću. Ne stavljajmo bespotrebno sami sebe pod pritisak, nemojmo se zaduživati i uskraćivati sebi zadovoljstvo da spokojno uživamo u predivnom vremenu.

 

Srećne vam i mirne praznike želim!

 

Imate li vi još koji savet kako prištedeti novac i živce u ovo vreme praznika?

 

 

 

Autorka teksta je Mirna Bašić, mama i blogerka na lovadokrova.eu


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *