Centar za mame pita: Ko će posle izbora da menja porodilišta u Srbiji?

kutija-izbori-2016-1

 

Predizborne kampanje su vreme kada javnost čuje najviše o tome šta će stranke uraditi da podrže porodice u Srbiji, ako dođu na vlast. Zanimalo nas je šta će uraditi da promene uslove i tretman žena u porodilištima, te smo im pisali da ih to pitamo, zato što verujemo da javnost treba da zna za koga glasa.

Centar za mame je 11. aprila poslao pismo svim strankama koje će učestvovati u predstojećoj izbornoj trci i postavio im sledeće pitanje:

„Šta ćete vi, kao politička partija koja se bori za dobrobit svih građana Srbije, konkretno uraditi, ukoliko uđete u Parlament posle izbora, da se poboljša tretman trudnica i porodilja u Srbiji i da porođaj bude dostojanstveno, a ne traumatično iskustvo za žene?“

Pismo u celosti možete pročitati na linku писмо Центар за маме.

Odgovore stranaka očekujemo do kraja ove sedmice, tj. do petka, 15.4.2016. Njihov odgovor, kao i izostanak odgovora, biće objavljen na našem sajtu, kao i na našoj Fejsbuk stranici.

Odgovore smo tražili u pismenoj formi i osim toga što ćemo ih objaviti široj javnosti, koristićemo ih da proverimo šta će uraditi oni koji dođu na vlast. Nedostatak odgovora ćemo razumeti kao nedostatak interesovanja za prava žena na porođaju koji godišnje doživi preko 70 hiljada građanki Srbije, građanki koje glasaju!

Pratite naš sajt, kao i našu Fejsbuk stranicu sa hashtagom #MenjamoPorodilista. Redovno ćemo izveštavati o pristiglim odgovorima i prikazivati ih u celosti.

Prošle godine Centar za mame je učestvovao u velikoj regionalnoj akciji „Sloboda rađanju” u kojoj smo došli do poražavajućih podataka o tretmanu žena u porodilištima u Srbiji za vreme porođaja, kao što su, recimo:

  • Svaka deveta ispitanica zbog lošeg iskustva na porođaju odlučila je da nikad više ne rodi dete.
  • Više od polovine žena nije imalo onakav porođaj kakav su želele (56%) i očekivale (55%) niti je imalo kontrolu nad svojim telom tokom porođaja (68%)
  • 65% porodilja ne učestvuje u donošenju odluka o načinu porađanja
  • 45% žena se ne oseća zaštićeno i sigurno tokom porođaja, a njih 44% se oseća usamljeno
  • Samo 24% žena je prethodno upoznato sa dobrobitima i nedostacima svakog medicinskog postupka
  • Kod svake treće žene iskustvo na porođaju je negativno uticalo na generalno raspoloženje, a kod 19% žena je negativno uticalo na lični doživljaj sebe.
  • Kod 75% zdravstveni radnici/ce koje su sretale tokom porođaja, nisu se predstavljali imenom, prezimenom i/ili strukom

Više o tretmanu porodilja i trudnica u Srbiji i rezultatima istraživanja možete saznati putem ovog linka.

Ne stajemo dok porodilišta u Srbiji ne postanu prijatelji mama!

12.4. 2016. dobili smo odgovor od Branke Stamenković, članice Glavnog odbora Pokreta „Dosta je bilo – Saša Radulović”. U pismu se, između ostalog, navodi: „Pokret “Dosta je bilo – Saša Radulović” koristiće sve dostupne nadležnosti u skupštini da kroz Odbor za zdravlje i porodicu i skupštinsku raspravu o bilo kom predlogu izmene zakona koji se tiču trudnoće, porođaja, prava pacijenata i funkcionisanja zdravstvenog sistema uopšte, bude glas svih nezadovoljnih korisnika zdravstvenih usluga kod nas, a posebno trudnica i porodilja.” Odgovor na pitanje Centra za mame u celosti pročitajte na sledećem linku Dosta je bilo – Sasa Radulovic.

13.4. 2016. dobili smo odgovor od „Dijalog – Mladi sa stavom” koji, između ostalog, navode da se bore i zalažu „ za uvođenje dozvola koje će omogućiti da prisustvo bliske osobe porodilji u porođajnoj salli bude BESPLATNO kako bi se ona osećala sigurno, staloženo i smireno u trenucima kada na svet donosi novo ljudsko biće. Takođe, Dijalog bi pokrenuo inicijativu da u porođajnim salama bude obavezno prisustvo obučenog lica koje neće učestvovati u procesu porođaja već će nadgledati celokupnu pripremu porodjilje i sam tok porođaja kako se porodilja ne bi osećala nezastićeno već sigurno.” Odgovor na naše pitanje u celosti pročitajte na linku Dijalog – Mladi sa stavom.

14.4. 2016. dobili smo odgovor od grupe građana „Levica Srbije”, koji, između ostalog, kažu da bi se borili za to da majke koje imaju četvoro i više dece imaju mogućnost izbora da odu u penziju bez obzira na godine radnog staža, kao i da bi vrlo rado zastupali mere koje Centar za mame predlaže. Odgovor u celosti pročitajte na linku Levica_Srbije.

14.4. 2016. dobili smo odgovor od Saveta žena Demokratske stranke Srbije u kojem se navodi da se oni zalažu za humaniji pristup polođaju, obezbeđivanje sigurnog materinstva, kao i za strogu kaznenu politiku za poslodavce koji uslovljavaju radnim mestom porodilje time što im prekidaju porodiljsko bolovanje. Ceo odgovor pročitajte na sledećem linku Demokratska stranka Srbije.

14.4. 2016. dobili smo odgovor od „Za preporod Srbije- prof.dr Slobodan Komazec” u čijem se pismu navodi da se oni zalažu za nove savremene Pravilnike ishane u porodilištima, unapređenje prakse u porodilištima uvođenjem evropskih protokola i standarda, definisanje pravila ponašanja zaposlenih u porodilištima, kao i za bolje informisanje i edukacija trudnica. Odgovor u celosti pročitajte na sledećem linku Za_preporod_Srbije.

14.4. 2016. dobili smo odgovor od Zelene ekološke partije koja kaže da će se zalagati da se svako kršenje zakona u smislu da se dojilje zaustave da doje na javnim mestima  sankcioniše, da se preduzeća koja krše zakon ili njihovi zaposleni značajno kazne, da se u javnim zgradama, prodavnicama, kao i u svim javnim objektima dostupnim za javnost obezbede uslovi za dojilje. Ceo odgovor pročitajte na sledećem linku Zelena ekološka partija.

14.4. 2016. dobili smo odgovor od Saveza vojvođanskih Mađara koji navode da će posebno voditi računa o činjenici da je zaštita trudnoće, materinstva i roditeljskih prava samozaposlenih žena i pomažućih supružnika, povezana sa pristupom programima socijalnog osiguranja, da će se zalagati da se zaposlenoj ženi koja se vrati na rad pre isteka porodiljskog odsustva i u praksi obezbedi pauza u toku dnevnog rada u dužem trajanju ili skraćenje radnog vremena, kako bi mogla da doji svoje dete, kao i da će se zalagati da pitanje naknada ženama za vreme održavanja trudnoće bude rešeno sistemski, na nacionalnom nivou, da sudbina i dobrobit trudnica ne zavisi od toga u kom gradu žive. Ceo odgovor pogledajte na linku Odgovor Saveza vojvođanskih Mađara.

15.4. 2016. dobili smo odgovor od Saveta za porodicu i socijalna pitanja SP Dveri. Oni smatraju da neophodna ulaganja u zdravstvene ustanove moraju početi od porodilišta, ginekoloških i pedijatrijskih klinika i domova zdravlja; kažu da će tražiti da sve usluge vezane za trudnoću i porođaj, kao što su prisustvo oca na porođaju, epiduralna anestezija, postporođajne službe i sl. budu besplatne, kao i da će se potruditi da nađu način da se trudnoće održavaju u privatnim zdravstvenim uslovima, a da troškove tih pregleda snosi Fond zdravstvenog osiguranja. Ceo odgovor pogledajte na linku Dveri.

15.4. 2016. dobili smo odgovor od Lige Socijaldemokrata Vojvodine. Oni, između ostalog, navode da će zahtevati poboljšanje opremljenosti porodilišta, osnivanje Pokrajinskog fonda za zdravstveno osiguranje, da bude zasebno pravno lice. To znači da će uplaćeni doprinosi za obavezno zdravstveno osiguranje biti izvorni prihodi tog fonda, navode oni. Ceo odgovor pročitajte na sledećem linku Odgovor LSV Centru za mame.

16.4. 2016. dobili smo odgovor od Socijaldemokratske stranke. Oni navode da se zalažu za obaveznu akreditaciju SVIH zdravstvenih ustanova, te i za procedure kako u sprovođenju same medicinske intervencije, tako i u ne manje važnim stvarima kao što je predstavljanje imenom, prezimenom, strukom i titulom, objašnjavanje u osnovnim crtama procedure koja će biti sprovedena, mogućih komplikacija i davanje saglasnosti porodilje. Odgovor u celosti pročitajte na sledećem linku Odgovor Socijaldemokratske stranke.

Centar za mame je podržao i Forum žena – Zajedno za Šumadiju koji se bori za očuvanje i unapređenje zdravlja žena, kao i za ostvarivanje rodne ravnopravnosti. U njihovom saopštenju navodi se da trudnicama treba obezbediti sve potrebne informacije kako bi lakše donele odluku o vrsti porođaja uz stručnu pomoć lekara, da je neophodno organizovati niz radionica i savetovanja na kojima bi se, uz učešće lekara specijalista, ženama olakšao period trudnoće, kao i da period boravka u porodilištu mora da bude prijatno iskustvo. Njihov odgovor u celosti pročitajte na linku Forum žena Zajedno za Šumadiju.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *