Centar za mame podržao Međunarodni dan devojaka u IKT-u

ALT: "Centar za mame podržao Međunarodni dan devojaka u IKT tehnologijama"

 

Međunarodni dan devojaka u informacionim i komunikacionim tehnologijama slavi se kako bi se podstakle sve devojke i devojčice da se u izboru svojih budućih zanimanja i u izboru fakulteta ne obaziru na predrasude o tome da IKT nije za devojke, već da se vode sopstvenim afinitetima.

Međunarodni dan devojaka se u celom svetu obeležava svakog četvrtog četvrtka u aprilu, radi većeg uklјučivanja devojaka u IKT. Tim povodom, učenice osnovnih škola iz Uba, Šapca, Smedereva i Zrenjanina doputovale su u Beograd kao gošće Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Svoje priče i iskustva prenele su im uspešne žene iz sfere informaciono-komunikacionih tehnologija zaposlene u državnoj upravi, obrazovanju, privredi, preduzetništvu i aktivizmu. Sve učesnice panela saglasne su da se devojke sve više opredeljuju za karijeru u IT sektoru, ali da i dalje žene čine manje od 20% IT stručnjaka u Srbiji, kao i da ih je u istom procentu manje od muškaraca na rukovodećim pozicijama. Liderke u kompanijama kao što su CISCO, Microsoft, IMB, Startit pokazale su devojkama svojim primerom da je liderska pozicija za žene nešto što je i te kako ostvarivo.

Urednica sajta Centra za mame Sandra Đurić-Milinov ukazala je na to koliko je IT sektor značajan i u aktivizmu, kao i da bi bez društvenih mreža, bez platformi za sadržaje i komunikaciju rad Centra za mame bio poprilično otežan. Ona je ukazala da je menjanje sveta moguće ukoliko se ima ideja, strast i volja, a da je pol za to najmanje važan:

„Ne postoje muška i ženska zanimanja. Ono što je važno je da treba da postoje želja, strast, volja. Razmišljajte šta želite da radite u životu; ne kakvim poslom želite da se bavite, već šta želite da postignete, šta će vas i ljude oko vas učiniti srećnim. Posmatrajte školovanje kao pribavljanje neophodnih alatki i veština za vaše ciljeve i budite sigurne da će vam školovanje u IKT-u dati neophodna znanja koja ćete upotrebljavati šta god da se odlučite da radite.”

ALT: "Centar za mame podržao Međunarodni dan devojaka u IKT tehnologijama"
Međunarodni Dan devojaka u informacionim i komunikacionim tehnologijama “Girls in ICT Day” obeležava se sa ciljem da se devojčicama i devojkama približe zanimanja iz oblasti informacionih i telekomunkacionih tehnologija, prirodnih nauka i inženjerstva. Devojke i devojčice dobijaju podršku da prilikom odabira svojih profesija ne podležu stereotipima, već da se rukovode ličnim interesovanjima i sklonostima.

Podaci ukazuju da je globalno onlajn oko 200 miliona žena manje nego muškaraca, odnosno, da je ženama ograničen pristup poslovima koji zahtevaju digitalne veštine, a koji su bolje plaćeni. U Srbiji, informaciono-komunikacione tehnologije moguće je studirati na više od 40 fakulteta i visokih škola, godišnje se zapošljava više od 3 hiljade stručnjaka u oblasti IKT-a, a stalno je otvoreno više od 100 programerskih pozicija. Prosečna plata je oko 85 hiljada dinara.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije Međunarodni dan devojaka u IKT-u u 2016. godini slavi pod sloganom „Digitalno kreativna”. Manifestaciju koja je održana u umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić” svečano je otvorila državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *