Budi svoja

ALT: „Budi svoja”

 

Ponekad me uhvati tuga usred radosti dok posmatram tvoju igru. Tako si bezbrižna, vesela, neukrotivog duha i nežne duše koju najmanja bubica može pomeriti. Prkosna. Svoja. Ti si rodila mene, ne ja tebe, često mi kažeš. Da, i starija si i ja ne znam ništa, a ti znaš sve.

 

Gledam te i ne mogu da ne mislim o životu u koji si tek zagazila. Ti nisi rođena za kompromise. Nisi satkana od materije koju je lako oblikovati. Zaboli me onaj deo mene u tvojoj duši koji kad voli, voli od kose do tabana koji diraju zemlju i ne stidi se to svima da pokaže. Onaj deo koji neće da prizna da nešto ne valja samo da ga drugi ne bi videli. To je deo duše koji drugi najviše i najlakše gaze. Mogla sam ti nešto drugo dati u amanet.

 

Sećam se svojih ljubavi, suza prolivenih, krajeva koji su mi rušili svetove. Bar sam ja tako mislila. Izgleda da su samo porušene brojne tvrđave koje sam oko sebe izgradila da bih došla do srži koja čini moje biće.

 

Kad te pokušaju srušiti, ne padaj. Postaćeš samo jača. Ti nisi rođena za male stvari. Onaj ko ti kaže da jesi, nije te ni pogledao, nije se ni potrudio, nije te vredan. Biće mnogo onih koji neće videti, ali to ne menja ono što ti jesi. Nemoj im verovati. Oslušni onu esenciju iz dubine svog bića i nikada nećeš pogrešiti, makar mislila da ćeš ostati sama na svetu. Ne plaši se samoće. Ona može da bude veoma korisna ako naučiš da upravljaš njom a ne ona tobom. Svi oni koji te budu rastužili, zbog kojih ćeš plakati, provoditi noći bez sna, dati su ti na putu da bi jednog dana prepoznala dobro i prigrlila ga bezrezervno. Oni ti nisu poslati da traćiš svoj život s njima, već samo da naučiš lekciju, da uvek ima gore kao i bolje.

 

Svakog dana pogledaj svoj odraz u ogledalu. Razvuci taj lepi, široki osmeh i poželi lepotici u ogledalu najlepše dobro jutro! Koliko voliš sebe toliko će te i drugi voleti. Kad si bila beba, govorili smo da kad se smeješ smeje ti se i svaka vlas kose. Želim ti takav smeh do kraja života. Kad ne budeš zadovoljna sobom i pojedinim delovima sebe, kada budeš želela promeniti nešto ili sve, želim da znaš da imaš najdivniju svilenu kosu boje kestena, divne oči sa dugačkim trepavicama na kojima će ti i drugarice zavideti, porculanski ten kao kod lutke, mali nosić, za koji će ti jednom neko reći da je najlepši u cijelom kafiću i obrve kao da si upravo izašla iz kozmetičkog salona. Voli svaki delić sebe, od Boga ti je dat.

 

Vidim da ovaj svet ide dođavola. Klinke se oblače kao da su krenule u grad na kafu, a ne u školu. Valjda misle da odelo čini čoveka i da će privući srodnu dušu samo ako budu izgledale dobro. Da znaš, tvog oca osvojila sam osmehom, širokim i iskrenim, baš onakvim kakvog je Bog i tebi podario. Neka ti osmeh bude najbolja odora i oružje kojim ćeš osvojiti svet, ne samo čoveka. On ništa ne košta, a kupuje sve.

 

Upamti da se svaki početak desi baš onda kada treba i da je svaki kraj baš onakav kakav treba biti. Retke ćeš pamtiti po lošim stvarima. Kad pređem po stranicama svog dnevnika, koji sam vodila od svoje jedanaeste godine i narednih petnaest, vidim da je svaki kraj bio dobar za mene. Da se nije desio, ne bih mogla rasti. Ti si živi dokaz da su svi moji krajevi bili vredni. Ponekad to nećeš videti odmah i mislićeš da je kraj sveta. Možda će ti trebati i 15-20 godina da shvatiš, ali hoćeš, jednog dana sigurno.

 

Nikada ti neću reći: ,,Nemoj to!” ili da mama zna najbolje. Naučila sam te da kažeš ,,Želim to!”, umesto da govoriš šta ne želiš. Tako će te ljudi oko tebe bolje razumeti. Na taj način ni ti nećeš zaboraviti misliti o stvarima koje želiš, a ne samo o onima koje ne želiš.

 

Radi na sebi stalno. Uči i širi svoje znanje, jer i najspretniji lopov ti jedino znanje ne može oduzeti. Žena koja traži više od života, od njega to i dobija. Čuvaj i voli sebe. To jedino ne smeš zaboraviti ni kad ti sve lađe potonu. I budi svoja, baš onakva kakva jesi. Jer takvu te Bog stvorio. Savršenu.

 

 

Priča iz knjige ,,Kako raste mama” Tatjane Kuljače


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *