Mame u poverenju: Šta kada otac ne pita za dete i mamu?

ALT: Mame u poverenju

 

Draga mama,

 

Ne možeš i ne treba sve obaveze da završavaš sama, sve vreme. Nemoj ni sve nedoumice ni probleme koje imaš rešavati sama. Piši našem psihološkom savetovalištu „Mame u poverenju” na upoverenju@centarzamame.rs. Naše psihološkinje odgovoriće na tvoja pitanja i nedoumice, kao i pitanja tvog partnera u najkraćem mogućem roku.

 

Pitanja se u anonimnoj formi dostavljaju uredništvu sajta Centra za mame, kako bismo mogli da ih postavimo na našu stranicu. Pitanja i odgovori su tako predstavljeni da u potpunosti štite privatnost osobe koja postavlja pitanje.

 

***

 

Ove nedelje na adresu našeg savetovališta stigao je mejl od mame koja je u 6. mesecu trudnoće postala samohrana.

 

ALT: Mame u poverenju: Šta kada otac ne pita za dete i mamu

 

Pitanje:

 

Poštovani,

 

Od 6. meseca trudnoće sam sama. Beba sada ima sedam i po meseci. Otac nikada nije došao da je vidi. Držim se OK, ali me povremeno opseda griža savesti što sam odabrala lošeg muškarca za oca mog deteta. Takođe, ne znam sta da radim kako bi moja beba što lakše prevazišla to što on nije pored nas. Ona je divna, lepo napreduje, ali vidim da lepše prihvata muškarce od žena, moje drugove pre nego drugarice i stalno se pitam da li je to signal da joj nedostaje otac. Molim vas da me rešite nedoumica i date neke smernice za dalje.

 

Hvala!

 

Odgovor:

 

Poštovana,

 

Jako je hrabro biti danas samohrana majka i verujem da imate dosta strahova, pitanja i dilema vezanih za to. U ovom uzrastu, veza sa mamom je još uvek najjača i najvažnije je ono što možete pružiti bebi. Važno je da budete nežni i brižni i da pružite ljubav koja je i najvažnija. Muška figura jeste važna, ali nije presudna za dečji razvoj. Svakako, mesto oca može nadomestiti bilo koja važna muška figura iz Vašeg života. Deda, ujak…

 

To što Vam u ovom trenutku deluje da možda bolje reaguje na Vaše drugove, može biti i zato što muškarci drugačije pristupaju deci nego žene. Njihov pristup više liči na igru, dok žene uvek imaju taj nežan i blag pristup. Svakako iz osećaja griže savesti i akcenat je malo više na to kako beba reaguje na muškarce i verovatno malo više primećujete kako se ponaša u njihovom prisustvu nego u prisustvu drugarica.

 

Ako Vas osećaj griže savesti okupira i remeti u svakodnevnom funkcionisanju na duže staze, na tome treba raditi, zbog Vas najviše. Važno je i kako se Vi osećate povodom cele situacije. Ono što u ovom trenutku možete je da osluškujete svoju bebu i pružate joj ono što mislite da je najbolje za nju. Svaka osoba koja je deo Vašeg života i spremna je da pruži ljubav i podršku Vama i bebi,  važna je karika u razvoju Vaše bebe i može Vam pomoći da nadomestite izostanak oca kao glavne muške figure.

 

Odgovor dala Danica Maksimović, REBT savetnica

Želiš da podržiš rad Centra za mame? Postani članica ili član našeg Kluba mama.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *