Jug ne spava: Centar za mame od sada i u Nišu

Mame koje žive u Nišu dobile su svoj ogranak Centra za mame. Koordinatorka Centra za mame u Nišu Natalija Mladenović Filipović kaže da je Niš veliki grad kojem je organizacija za prava mama bila neophodna, „da nas poveže i bude nam vetar u leđa kada klonemo, da mame, ali i buduće mame budu obaveštene o svojim pravima i o tome na koji način da ih najbolje iskorite za svoju dobrobit”.

„Pre nego što sam postala mama dosta sam putovala po našoj zemlji. Susrela sam se dosta različitih predrasuda i stereotipa koji drže ljude kao čeljusti. Ženama se i dalje nameće da moraju da budu domaćice i majke, da sede kod kuće, čekaju muža i podižu decu. Često, kada progovore, budu prekinute u pola reči kao da nije važno šta imaju da kažu, što je poražavajuće u 21. veku. Treba podržati majke kad dobiju decu i treba ih pustiti da se povežu sa njima. Isto tako smatram da jedna mama može da bude i karijeristkinja i domaćica i majka; ključ je u dobroj organizaciji i u podršci partnera”,  kaže Natalija, koordinatorka Centra za mame u Nišu.

Jug ne spava: Centar za mame od sada i u Nišu

Rad ogranka Centra za mame u Nišu zvanično je počeo sa radom održavanjem radionice „Žena, majka i sve njene druge potrebe”, a trenutno je u planu još pet radionica. Natalija kaže da će se potruditi da pokriju što više tema i što korisnijih tema, i da svaku radionicu učine interesantnom i prilagođenom za različite profile žena, mama i trudnica.

„Na jesen nastavljamo da organizujemo druženja u vidu radionica i treninga. Organizovaćemo i Bazar mama preduzetnica. Nadam se da će što više kolegenica preduzetnica da se odazove i da ćemo zajedno da organizujemo taj fenomenalan događaj i u našem gradu. To bi bila odlična prilika za ovdašnje mame preduzetnice, a takođe bismo pokazale i da jug „ne spava”, poručuje Natalija.

Koordinatorka Centra za mame u Nišu kaže da su mame na prvoj radionici bile izuzetno aktivne i da su i same predlagale teme o kojima bi volele više da čuju, kao i aktivnosti u kojima bi volele da učestvuju.

Kako kaže, „bilo je mnogo smeha i nismo mogle da se rastanemo; probile smo termin koji smo planirale. 🙂 Podelile smo iskustva, osećanja, stavove. Radujemo se budućim susretima i pozivamo sve mame u Nišu i okolini da nam se jave na nis@centarzamame.rs ili u Fejsbuk grupi Centar za mame Niš.”


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *