Istraživanje: Kultura rađanja i reproduktivne strategije žena u Srbiji

U saradnji sa Institutom za sociološka istraživanja Filozofskog fakulteta u Beogradu, Centar za mame sprovodi veliko istraživanje pod nazivom „Kultura rađanja i reproduktivne strategije žena u Srbiji danas”. Ovo istraživanje, koje je deo istraživačkog projekta Instituta za sociološka istraživanja Filozofskog fakulteta, podržalo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Cilj istraživanja

Cilj istraživanja je prikupljanje podataka koji će nam pomoći da bolje razumemo društveni položaj žena u Srbiji danas, u životnom periodu kada se odlučuju za majčinstvo – naročito od momenta planiranja trudnoće i sve do kraja porodiljskog perioda. Koliko se danas u Srbiji roditeljstvo planira i šta sve na njega utiče? Koji su problemi sa kojima se žene u ovom periodu susreću i da li je danas situacija lošija nego pre petnaest ili dvadeset godina? Kakav je stav žena u Srbiji prema problemima niskog nataliteta i da li su zadovoljne podrškom države roditeljstvu? Da li žene prepoznaju svoje reproduktivne i roditeljske interese kao političke interese i koliko sebe prepoznaju u zahtevima za ostvarenje ravnopravnosti žena? Koga vide kao važne društvene činioce i partnere u ostvarenju roditeljstva? Kako žene grade odnos prema svom telu i kako se društvo odnosi prema njemu? Ukratko, postoji li i kakva obeležja ima kultura rađanja u Srbiji danas?

Istraživanje: Kultura rađanja i reproduktivne strategije žena u Srbiji

Sa tim ciljem, biće sprovedena anketa na teritoriji cele Srbije, kojom će biti obuhvaćen uzorak od preko 1500 žena koje su rađale, različitog uzrasta, obrazovanja i teritorijalne raspoređenosti (iz gradova i iz sela).

Pitanja u anketi

Anketa se sastoji iz nekoliko delova. Pored opštih demografskih pitanja, ona u prvom delu obuhvata seriju pitanja o materijalnom statusu, uslovima života i primanjima ispitanica, naročito ukoliko su oni povezani sa reproduktivnošću i roditeljstvom (državna pomoć roditeljima, alimentacija kada su u pitanju razvedene žene i sl). Deo pitanja odnosi se na iskustva žena u vezi za zaposlenjem, trudničkim bolovanjem, diskriminacijom, korupcijom i  zaštitom prava trudnica i porodilja. Anketa takođe obuhvata pitanja koja se odnose na reproduktivno zdravlje, vaspitanje i stavove žena prema svom telu i sopstvenoj seksualnosti, planiranje trudnoće, kvalitet partnerstva i njihove stavove prema problemima „bele kuge” u društvu. Grupa pitanja odnosi se na iskustva žena na porođaju i njihove stavove o kvalitetu bolničke usluge i zdravstvene zaštite s obzirom na trudnoću i porođaj.  Uz ova pitanja, uvrštena su i pitanja koja se odnose na političke stavove žena prema rodnoj ravnopravnosti i političkim akterima koji se zalažu za rodnu ravnopravnost.

Preliminarno istraživanje

Tokom februara meseca, sproveli smo preliminarno istraživanje sa ciljem da putem onlajn ankete ispitamo relevantnost pitanja i skala koje će ući u upitnik velikog terenskog istraživanja. Anketu je za nedelju dana popunilo 750 žena, pretežno visokoobrazovanih i iz većih gradova.

U realizaciji ovog istraživanja kao anketarke biće uključene obučene studentkinje Filozofskog fakulteta u Beogradu, kao i žene iz baze Centra za mame, koje će takođe proći odgovarajuću obuku.

Po prvi put, Centar za mame je partner na jednom velikom naučnom istraživanju i veoma smo ponosni na to. Pored toga što će rezultati istraživanja pokazati kakav je kvalitet pomenutih segmenata života žena u Srbiji, biće i dobra podloga i smernica za dalje aktivnosti i delovanje Centra za mame.


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *