Možda samo papir, ali meni znači

Kad mama studira

Šesta priča serijala ‘Kad mama studira‘ podseća nas da studiranje ne mora nužno da bude utilitarno — da je naša želja za učenjem, usavršavanjem i ličnim ispunjenjem dovoljan razlog da nastavimo školovanje, čak i onda kada za diplomom nema ‘objektivne’ potrebe.

 

Možda samo papir, ali meni znači

 

mama sa ćerkama
Danas: Slobodanka s ćerkama.

Zavšila sam Višu poslovnu školu u Beogradu – tada dvogodišnju – odmah posle srednje, kada je ‘i trebalo’. Odluka da se 2008, u 32. godini života, vratim školi i steknem fakultetsku diplomu nije bila laka, ali sam ja to žarko želela. Tako sam, kao udata žena i stalno zaposlena majka četvoroipogodišnje devojčice, upisala III godinu studija na Beogradskoj poslovnoj školi. Iskustvo je bilo zaista zanimljivo.

Postići sve svakodnevne obaveze i pritom učiti bio je pravi izazov. Podršku sam imala od mame i svekrve, koje su bile tu da pričuvaju dete, ali sam najviše učila noću da bih provodila vreme sa ćerkom. Prvi ispit – iz predmeta Maloprodaja – polagala sam u februaru 2009. i dobila devetku! Bila sam baš ponosna na sebe, tim pre što mi je ćerka u tom periodu dobila boginje, što nas je obe izmučilo. U martu te iste godine polagala sam i državni ispit i iz prvog pokušaja uspešno položila svih pet predmeta. Posle toga sam polagala još niz ispita i zaradila prvu desetku u životu. Kako sam se tom prilikom osetila ne može se ni sa čim uporediti.

 

Snalaženje na fakultetu uz ispomoć redovnih studenata

U školi nisu baš bili najbolje pripremljeni za nas zaposlene mame, odnosno zaposlene studente uopšte, pa smo same morale da se snalazimo. Tako sam upoznala svoju dragu prijateljicu Jelenu Dujović, koja je, tada trudna i zaposlena u NIS-u, bila u kontaktu sa redovnim studentima. Preko nje sam dobijala informacije sa predavanja i zahvaljujuci njoj smo obe, posle uspešno završene III godine na Beogradskoj poslovnoj, zajedno upisale IV godinu na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment (FIMEK) u Novom Sadu. Beogradska poslovna škola u to vreme nije nudila studije IV godine, pa je zato imala ugovor sa tim novosadskim fakultetom.

Posle iskustva na Beogradskoj poslovnoj, na FIMEK-u smo se znatno lakše snašle. Završile smo i tu godinu zajedno i u novembru 2010. – kada sam bila trudna sa drugom devojčicom –otputovale u Novi Sad po diplome.

 

Ne tražiti izgovore: lično ostvarenje nema cenu

mama s ćerkamaOno našta bih se osvrnula jeste da ne treba sebe sputavati izgovorima. Sve ove godine radim u istoj državnoj firmi i na poslu sam često slušala vajkanje koleginica koje su htele da studiraju, ali su im prepreka bili muž, deca, posao – valjda i kiša ako pada. Pošto sam nanovo upisala studije, ti su razgovori prestajala kad god bih ja ušla u kancelariju.

U jednom trenutku pre nego sam upisala doškolovanje, pitala sam muža hoće li mi se naći, a on mi je naprosto rekao da ne tražim izgovore da se ne upišem. Te njegove reči bile su mi najveći pokretač i hvala mu što je probudio pozitivni inat u meni i podstakao me da uradim nešto vrlo bitno za sebe.

Ako budem imala finansijskih mogućnosti možda ću upisati i master na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu. Teško je i naporno studirati uz roditeljske i poslovne obaveze, ali vredi truda ako vam je stalo do školovanja. Njime ne samo da ispunjavate sebe pa prenosite svoju sreću i zadovoljstvo na bližnje, nego i deci dajete dobar primer učeći ih da ne odustaju i da lično ostvarenje nema cenu. Neko će možda reći da je diploma samo papir, ali je to vaš papir. Vi ste ga zaslužili i borili se za njega – vama je vredan i to je jedino što je bitno.

***

 

Autorka teksta je Slobodanka Radojčić, ekonomistkinja zaposlena u RFZO koja živi i radi u Beogradu

Serijal uredila Blaga Lazić

Serijal Kad mama studira” pokrenuo je i sprovodi Centar za mame, udruženje građana čija je vizija Srbija u kojoj mame nisu diskriminisane, gde je njihov značaj za zajednicu i društvo prepoznat i gde svaka mama ima mogućnost da ostvari svoj pun ljudski potencijal. Cilj ovog serijala je dvostruk. S jedne strane, želja nam je da skrenemo pažnju na glavne izazove sa kojima se majke-studentkinje susreću i otvorimo razgovor o tome kako se majkama može pomoći da nastave i završe školovanje. S druge se nadamo da će ove priče podstaći žene da ne odustanu od želje da uče i steknu diplomu — iako su se našle u ulozi majke. Serijal medijski podržava portal Žena.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *