Mama ili studentkinja? Zašto birati?

Kad mama studira

Na naše veliko zadovoljstvo, sa svojim iskustvom studiranja uz bebu javila nam se i jedna mama iz Republike Srpske. Saznavši da je trudna, Gordana je bila rada da odustane od studija i sasvim se posveti majčinstvu, ali je onda shvatila da će završavanjem fakulteta dati važan primer svom sinu – i da lično usavršavanje i roditeljstvo ne moraju biti međusobno isključivi. Uz podršku okoline, nije propustila da uživa u odgajanju svog mališana i pritom je diplomirala među prvima u generaciji. Pred vama je deseta priča serijala ’Kad mama studira’.

 

Mama ili studentkinja? Uz pravu podršku ne moraš da biraš

Djeca su samo jednom mala, a ispiti uvijek mogu da sačekaju. Ali to ne znači da treba da zaboravimo sebe i svoje ambicije.

Pravni fakultet u Banjaluci upisala sam 2014, a već 13. novembra 2015. godine postala sam mama. Iako sam cijele dane provodila uz svog sina i nisam propustila ni milimetar novog zubica ni nespretnog koraka, diplomirala sam početkom 2019, među prvima u svojoj generaciji.

Aprila ove godine zaposlila sam se u firmi Roaming Networks kao referent za imovinsko-pravne odnose. I pored fakultetske diplome i dalje želim da se usavršavam, ali sam istovremeno vrlo srećna što sam prve tri i po godine odrastanja svog sina bila uz njega sve vrijeme.

 

Mama na drugoj godini: odustati od studija?

 

Rođenje mog sina promijenilo mi je život iz korijena, na najbolji mogući način. Shvatila sam da mi je sasvim dovoljno da budem mama, pa sam čak prvi dan po njegovom rođenju razmatrala da odustanem od fakulteta i karijere.

Međutim, s majčinstvom dolaze i nova pitanja i brige, pa sam se tako zapitala: ako napustim studije, kakav ću primjer jednog dana dati svom sinu? Kako ću imati pravo da ga savjetujem da ne odustane od onoga sto želi da postigne u životu? Te su me misli natjerale da ostavim sebi prostora i konačnu odluku o studiranju donesem pošto budem vidjela kako učenje uz dijete tječe.

 

Uz podršku okoline do diplome u roku

I zaista, kada kažu da sreća prati hrabre, a dodala bih i odlučne – govore istinu. Imala jesam veliku sreću što živim svega pet minuta od fakulteta, ali prije svega što su me podržali moji bližnji. Fakultetske obaveze obavljala sam dok mi sin spava ili tokom njegove jutarnje šetnje s bakom. Suprug je bio moja stijena, neko ko me je gurao i hrabrio kad god bi prepoznao pad moje želje.

Kolege i koleginice takođe su me pomagali prosljeđujući mi bilješke s predavanja, te sam tako te tri godine bila aktivno uključena u sve sto se dešavalo na fakultetu. Andrej i ja smo bili zajedno gotovo cijeli dan, a istovremeno sam uspijevala da zadovoljim svoju želju za napredovanjem – i da diplomiram u roku. Suština je bila u redovnom učenju, kako on nikada ne bi osjetio da me išta odvlači od mog glavnog posla: uloge mame.

i mama i studetkinja

 

Biti mama je najvažniji posao na svijetu, ali ne treba izgubiti svoje ja

Ako ste kojim slučajem mama ili buduća mama koja se našla na raskršću: nastaviti ili napustiti studije? voljela bih da vas moje iskustvo podstakne da ipak ne odustanete od fakulteta. Postoji uvjerenje da studije nužno znače manjak vremena za dijete ili muža, ali nevjerovatno je šta se sve može postići dok naši mali ljudi spavaju preko dana. Istina je da su djeca samo jednom mala, a ispiti uvijek mogu da sačekaju, ali to nekako ne znači da treba da zaboravimo sebe i svoje ambicije.

Zato, drage mame, ne napuštajte svoje snove. Kada se pogledate u ogledalu to i dalje treba da budete vi, sa svim svojim zacrtanim ciljevima – iako je uz svoj odraz najljepše vidjeti i nečiju ručicu u vašoj, dok vi kao supruga i majka spremno koračate ka novim pobjedama.

Andrej danas.

***

 

Autorka teksta je Gordana Popović, diplomirana pravnica iz Banjaluke

Serijal uredila Blaga Lazić

Serijal Kad mama studira” pokrenuo je i sprovodi Centar za mame, udruženje građana čija je vizija Srbija u kojoj mame nisu diskriminisane, gde je njihov značaj za zajednicu i društvo prepoznat i gde svaka mama ima mogućnost da ostvari svoj pun ljudski potencijal. Cilj ovog serijala je dvostruk. S jedne strane, želja nam je da skrenemo pažnju na glavne izazove sa kojima se majke-studentkinje susreću i otvorimo razgovor o tome kako se majkama može pomoći da nastave i završe školovanje. S druge se nadamo da će ove priče podstaći žene da ne odustanu od želje da uče i steknu diplomu — iako su se našle u ulozi majke. Serijal medijski podržava portal Žena.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *