Neočekivana radost: priča jedne mlade porodice

Kad mama studira

Mladalačke trudnoće retko su planirane, ali uz odgovarajuću podršku umeju da budu izvor velike radosti — čak i kad je mama potpuno zatečena. Trinaesta priča serijala ‘Kad mama studira‘ govori o mladoj mami koja je neprekinuto studirala uprkos trudnoći i porođaju — jer se cela rodbina udružila da joj pomogne, a otac deteta s ljubavlju i radošću prihvatio svoje nove uloge.

 

2005: Slučajno trudna na prvoj godini studija

Imam 19 godina i trudna sam. Na drugom semestru prve godine Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin“. Vest me je sasvim zatekla. Mlada sam, vesela i nezrela – a sad i trudna.

Moj je dečko presrećan, a ja iznenadjena i ganuta njegovom radošću, hrabrošću i odvažnošću da tako mlad prihvati tako veliku odgovornost. Kako se ja osećam? Nisam ni presrećna, ni nesrećna: u meni raste novi život, moj sin – od prvog dana znam da je dečak.

Uplašeni smo oboje, ali moj dečko to ne pokazuje. Pravi se hrabar i obasipa me ljubavlju. Zbog toga sam hrabra i ja i okolnosti prihvatam kao nešto potpuno normalno. Moji nas roditelji potpuno podržavaju. Život se nastavlja.

 

2006: Porođaj i podrška okoline

Druga godina, treći semestar. Sakupila sam sve potpise. Prestajem da idem na predavanja krajem novembra i čekam 14. decembar da postanem mama. Sve vreme na fakultetu imam podršku i pomoć kolega i profesora, a najviše mi pomaže moja prijateljica i koleginica Bibi.

Četrnaestog decembra odlazim u bolnicu. Komplikacije, carski rez, dečak je. Sve je na kraju dobro – uvek je sve dobro na kraju.

radost mladih roditelja

Nastavak studija bez porodiljske pauze

Četvrti semestar. Mom je sinu pet nedelja, a ja izlazim na ispit. Nisam zamrzla godinu. Imam ogromnu pomoć svoje majke i muža. Svi su uključeni, čak i naše bake i dede, jer smo svi mladi.

Uglavnom učim uveče, do kasno u noć. Moj je sin dobra beba, pa stižem redovno i na predavanja i na vežbe. Lakše ispite spremam za više ocene, one teže tek za prolaznu. Pravim ravnotežu da ništa ne trpi.

Moj hrabri dečko sada je moj muž, tako mlad da mnogi misle da je svom sinu brat. Sin je preslikana ja, i tako divan i mio da sa sobom donosi radost svuge.

 

Još korak do diplome

Dala sam sve ispite, spremam diplomski i uživam sa svojim trogodisnjakom. Sve sam uspela, bez mnogo muke, jer sam mlada i ništa mi nije teško.

Stiže dan odbrane. Od treme, ali i ponosnog uzbuđenja, drhte mi ruke i gubim glas. Svi su moji tu, nose cveće, a muž našeg sina drži čvrsto za ruku i opominje ga da bude dobar dok mama priča. I jeste dobar. Uvek je dobar, predivan, kako to uglavnom biva sa neplanskom decom. A mama je sada diplomirani inženjer.

decak

 

Epilog: 2019

Naš sin završava sedmi razred i rado provodi vreme svojim mladim roditeljima, a ja imam 33 godine, uspešnu karijeru i ogromne planove za nas troje. Ukratko, sve je dobro. Zaista je na kraju sve uvek dobro.

***

Autorka teksta je E.I, injžinjerka koja živi i radi u Zrenjaninu

Serijal uredila Blaga Lazić

Serijal Kad mama studira” pokrenuo je i sprovodi Centar za mame, udruženje građana čija je vizija Srbija u kojoj mame nisu diskriminisane, gde je njihov značaj za zajednicu i društvo prepoznat i gde svaka mama ima mogućnost da ostvari svoj pun ljudski potencijal. Cilj ovog serijala je dvostruk. S jedne strane, želja nam je da skrenemo pažnju na glavne izazove sa kojima se majke-studentkinje susreću i otvorimo razgovor o tome kako se majkama može pomoći da nastave i završe školovanje. S druge se nadamo da će ove priče podstaći žene da ne odustanu od želje da uče i steknu diplomu — iako su se našle u ulozi majke. Serijal medijski podržava portal Žena.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *