Uz malo ljudske solidarnosti

Kad mama studira

Pred vama je četrnaesti tekst serijala ‘Kad mama studira‘, još jedna priča o odlučnosti i istrajnosti sred životnih okolnosti koje su daleko od idealnih. Ova mama želela je da ostane neimenovana jer je od diplome deli još jedan ispit — kod profesora bez razumevanja za to što je u pitanju zaposlena majka dvoje male dece koja živi na tri sata vožnje od fakulteta. Uprkos tome, autorka se nada da će dogodine diplomirati jer, kako kaže:

 

Sve se može postići uz dobru komunikaciju i malo ljudske solidarnosti

 

Studiranje sam započela odmah posle četvrte godine srednje skole, na budžetu, zahvaljujući dobro urađenom prijemnom ispitu. Bila sam uspešna studentkinja, davala sve ispite u roku, dok na trećoj godini nisam ostala u drugom stanju. Poslednji ispit treće godine položila sam trudna, a da to niko nije znao. A onda sam pauzirala. Dve godine zbog rođenja prvog deteta i, odmah zatim, još dve zbog rođenja drugog.

 

Posle četiri godine odsustva, prošle jeseni sam rešila da konačno završim i tu poslednju, četvrtu godinu fakulteta. Deca su bila dovoljno zrela da pođu u vrtiću, pa je meni – zaposlenoj dvadesetpetogodišnjoj mami – ostalo ’samo’ da još uskladim sve obaveze koje se nisu neposredno ticale čuvanja dece.

 

Povratak na studije posle četvorogodišnje pauze

 

Muž i ja imamo fleksibilno radno vreme što je umnogome olakšalo porodičnu organizaciju, ali zato nemamo nikakvu pomoći sa strane. On je činio sve što je mogao da me podrži, ali kako se moj fakultet nalazi na tri sata vožnje od naše kuće, redovno pohađanje nastave naprosto je bilo nemoguće. Iziskivalo bi da tokom 15 nedelja ustajem u pet ujutru i po ceo dan ne budem kod kuće, jer se predavanja održavaju pre podne, a vežbe od pet do osam uveče. Zato sam zamolila profesore da me oslobode uslova prisustva. Svi osim jednog izašli su mi u susret, tako da ću ove godine dati devet ispita, a poslednji, deseti, ostaviti za dogodine u nadi da će se dotle nešto promeniti i da ću ipak diplomirati.

 

Izuzev tog jedno profesora, mogu reći da sam imala ogromnu podršku kako profesora tako i ostalih studenata, ali sam svejedno često bila nedovoljno obaveštena o događanjima na fakultetu. Najteže mi je padalo što sam propuštala nastavu i informacije koje su se delile na predavanjima.

 

Raspored jedne zaposlene mame-studentkinje

 

Zaposlena mama koja studira prvenstveno je mama, supruga i domaćica, potom zaposlena žena, a tek onda studentkinja. Moji su dani počinjali ujutru u šest, buđenjem i spremanjem dece za obdanište. Odvela bih ih u vrtić, pa produžila na posao, gde sam svaki slobodan trenutak koristila da čitam studijsku literaturu. Posle posla i uzimanja dece provodila sam večeri baveći se njima, kuvajući sutrašnji ručak, pa spremajući decu za spavanje. A zatim bih opet učila, koliko god sam mogla.

 

Ovakav raspored nije uticao na moj odnos s mužem, ali je deci teško padalo ako nisam tu kad se probude, jer sam povremeno ustajala u pet da bih otišla do fakulteta. Srećom, s vremenom su se navikla na to da mama ide i ’veliku školu’. Verujem da uspeh mame-studentkinje najviše zavisi od organizacije i da treba istrajati kad se latiš nečeg što voliš, ali isto tako priznajem da je lakše naći elan i snagu što si mlađi. Strpljenje je takođe neophodno, jer se nekad rezultati duže čekaju, ali verujem da se sve može postići uz dobru komunikaciju i malo ljudske solidarnosti– pa i diploma pored posla i dvoje male dece.

deca

***

Autorka teksta želela je da ostane anonimna

Serijal uredila Blaga Lazić

Serijal „Kad mama studira” pokrenuo je i sprovodi Centar za mame, udruženje građana čija je vizija Srbija u kojoj mame nisu diskriminisane, gde je njihov značaj za zajednicu i društvo prepoznat i gde svaka mama ima mogućnost da ostvari svoj pun ljudski potencijal. Cilj ovog serijala je dvostruk. S jedne strane, želja nam je da skrenemo pažnju na glavne izazove sa kojima se majke-studentkinje susreću i otvorimo razgovor o tome kako se majkama može pomoći da nastave i završe školovanje. S druge se nadamo da će ove priče podstaći žene da ne odustanu od želje da uče i steknu diplomu — iako su se našle u ulozi majke. Serijal medijski podržava portal Žena.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *