I mami nekad treba mama

Kad mama studira

Pred vama je petnaesta priča serijala ‘Kad mama studira‘, u kome smo se dosad dotakli mnogih tema, od samohranog roditeljstva i nemaštine do ljubavi i podrške kako najbližih tako i okoline. Današnji tekst svakako obuhvata potonje, ali se dotiče i još jednog važnog pitanja: postporođajne depresije. I iako svoje teškoće autorka pominje tek usput, jasno je da je za srećnu sadašnjost ključna bila pomoć u pravom trenutku — u ovom slučaju bezrezervna pomoć njene majke.

 

I mami nekad treba mama: put jedne studentkinje kroz postporođajnu depresiju

Beba nije prepreka studiranju već dodatan podsticaj. Naša je dužnost da izgrađujemo sebe, da svojoj deci priuštimo mame-zmajeve. U svakoj od nas leži lavovska snaga, ali je treba pametno trošiti – ne zavređuje sve da mu se posvetite 100%.

 

Težak početak: carski rez i postporođajna depresija

 

Ostala sam trudna na početku druge godine studija na Višoj elektrotehničkoj školi, u 21. godini života. Majka me je od samog početka podržala, dok otac baš i nije: u to vreme sam još bila neudata i živela s njima, i on je bio uveren da uz dete nikad neću završiti školovanje. Ipak, sve ispite druge godine dala sam u roku, nameravajući da naredne godine pauziram.

Ispostavilo se, međutim, da je iz nekog meni nejasnog razloga vrlo teško zamrznuti godinu u oktobru. Nije mi preostalo ništa drugo do da nastavim studije uprkos porođaju, koji se završio hitnim carskim rezom. Osim toga što mi je trebalo vremena da se oporavim od operacije, život mi se – naravno – promenio iz korena, a ja nikako da se snađem. Upala sam u depresiju, preplašena da ću prokockati tu godinu iako su mi svi na fakultetu izašli u susret u svakom smislu, razumejući moju situaciju.

Sav teret brige oko bebe pao je na mog muža, koji je bio kod kuće jer je naglo ostao bez posla. U tom najmračnijem periodu nisam više imala ni njegovu podršku jer bio potpuno oprhvan. Onda je na scenu stupila moja majka i svojom beskrajnom podrškom učinila našu priču lepom.

 

I mami treba mama – naročito s prvom bebom

mama studira s bebom na krilu
Mama Vera uči s bebom na krilu.

 

Mama je počela da čuva bebu kad god sam imala obaveze na fakultetu. Sam povratak na studije umnogome mi je pomogao da stanem na noge jer sam dobijala ocene za svoj trud, polagala kolokvijume i osećala se kao da sve što radim ima smisla – da će mi doneti nešto dobro. Učila sam najviše uveče, pošto beba zaspi, ali sam ponešto stizala i s njom na krilu, što se vidi sa priložene slike.

Odnos s mužem sada mi je bolji nego ikad, a već smo šest godina zajedno. Trenutno završavam treću i poslednju godinu studija i ostalo mi je još pet ispita do diplome. Planiram da u oktobru upišem i master, ako Bog da – što je moguće jer nas finasijski pomažu i moji roditelji, i svekar i njegova žena, muževljeva maćeha. I osećam se kao da imam najbolji život na svetu.

 

Beba kao podsticaj: dugujemo svojoj deci da budemo najbolje što možemo

 

Želim da svim devojkama koje ostanu trudne tokom studija poručim da ništa nije nemoguće uz podršku okoline i dobru organizaciju. I ne samo da je prednost biti mlada mama, nego beba uopšte ne mora da bude prepreka studiranju: može da bude dodatan podsticaj. Naša je dužnost da izgrađujemo sebe, da svojoj deci priuštimo mame-zmajeve. U svakoj od nas leži lavovska snaga. Iskoristite je kad je bitno, ali nemojte se trošiti uzalud. Važno je znati kada dati 100% sebe. I ne obazirite se na negativne komentre drugih. Uvek će postojati neko ko vam neće želeti dobro, ali znajte oni se samo plaše vaše snage, jer naziru šta nosite u sebi. Borite se, slušajte sebe – i nećete pogrešiti.

***

 

Autorka teksta je Vera Jakovljević, studentkinja iz Beograda

Serijal uredila Blaga Lazić

Serijal „Kad mama studira” pokrenuo je i sprovodi Centar za mame, udruženje građana čija je vizija Srbija u kojoj mame nisu diskriminisane, gde je njihov značaj za zajednicu i društvo prepoznat i gde svaka mama ima mogućnost da ostvari svoj pun ljudski potencijal. Cilj ovog serijala je dvostruk. S jedne strane, želja nam je da skrenemo pažnju na glavne izazove sa kojima se majke-studentkinje susreću i otvorimo razgovor o tome kako se majkama može pomoći da nastave i završe školovanje. S druge se nadamo da će ove priče podstaći žene da ne odustanu od želje da uče i steknu diplomu — iako su se našle u ulozi majke. Serijal medijski podržava portal Žena.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *