Porodilje su oštećene: Promeniti zakon i sistem

Direktorka Centra za mame, Jovana Ružičić, gostovala je u Južnim Vestima gde je apelovala da Zakon o finansijskoj pomoći porodici sa decom treba promeniti. ”Zakon o finansijskoj pomoći porodici sa decom oštetio je trećinu porodilja u Srbiji i zato taj zakon treba promeniti”, rekla je Jovana i napomenula da novac koji država obećava za prvo dete neće rešiti problem, već da treba menjati sistem.

Sporni zakon primenjuje se već godinu i 4 meseca, a nailazi na dosta kritika. Tako Ružičić navodi da se majke pored beba brinu i o računima jer primaju nadoknadu koja je manja od plate.

Prvi problem zakona je da je trećinu žena doveo u poziciju da nemaju primanja koja su imale pre nego što su postale porodilje. Plate su im manje u odnosu kakve su imale ranije. Problem je širi, jer zakon porodiljama ne garantuje nikakvu minimalnu zaradu. Imamo slučajeve porodilja koje su primale po 1.000, 2.000, 4.000 dinara. To su žene koje nisu radile 18 meseci bez prekida pre nego što su se porodile.

Direktorka Centra za mame predlaže da sve porodilje imaju zagarantovani minimalac od 30.000 dinara.

”Drugi problem jesu žene sa visokim primanjima, one koje imaju više od 3 prosečne srpske plate. Država je propisala da im je dovoljan iznos 3 prosečne plate, iako su one redovno uplaćivale doprinose”, objašnjava Ružičićeva.

Svaka od njih je izgubila oko 90.000 dinara mesečno. Oni žive u skladu sa svojim primanjima, imaju kredite, imaju zajmove. One su svoj život organizovale u okviru svoje plate i šta smo im time rekli – nemojte da rađate. To je ženski porez i to je porez na visoku obrazovanost.

Kako dodaje, oštećene su i mame preduzetnice jer imaju samo godinu dana porodiljskog za treće ili četvrto dete, koje navodno država stimuliše. Četvrta grupa ošetećenih su majke dece sa posebnim potrebama, one moraju da biraju između tuđe nege i pomoći i porodiljskog.

Problem nataliteta treba rešavati sistemski. Ovo što bismo sada dobro radili daće rezultate za 10, 15, 20 godina. Ali, većina političara razmišlja u okviru četvorogodišnjeg mandata. A novac za rođenje deteta je dobar, ali ne sme da bude jedini. One žene koje je zakon oštetio, kada će se ponovo osiliti da budu mame kad znaju da ne mogu da se oslone na sistem?


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *