Mame Srbije poručuju: Vlast ne sme da tuče našu decu!

Centar za mame oštro osuđuje nasilje organa reda nad građanima Srbije koje se prethodna dva dana sprovodilo na ulicama Beograda i drugih gradova u Srbiji, kao i ugrožavanje zdravlja sugrađanki i sugrađana bacanjem velike količine suzavca u gradskim sredinama. Takvim ponašanjem se još dublje narušava poverenje u institucije sistema i državu.

Snimci prebijanja građana i potresnih scena sa ulica Beograda i drugih gradova, duboko su nas uznemirili, narušili osećaj sigurnosti i bezbednosti nas i naše dece.

Na ulicama su naše ćerke i naši sinovi koje nismo rađale da bi ih neko tukao samo zato što iznose svoje mišljenje, bez obzira na to što je ono suprotno mišljenju vladajućeg sistema.

MAME SRBIJE PORUČUJU: NIKO NE SME DA TUČE NAŠU DECU!

Centar za mame, najveća organizacija za prava mama u regionu, već godinama ukazuje na propuste u sistemu koji ne misli na našu, i u krajnoj liniji, na svoju decu. Transparentnost u radu zdravstvenog sistema, slobodni mediji i život i zdravlje ljudi moraju da budu na prvom mestu, umesto interesa pojedinaca i političkih partija.

Majke u Srbiji su ovih dana tužne i zabrinute. S jedne strane, želimo da se naša deca bore za sebe i svoju zemlju jer smo ih tako vaspitale, ali s duge strane se plašimo da će nastradati upravo od vlasti, koja, umesto da sluša svoj narod i umiri tenzije, čini sve da uguši dijalog i eskalira nasilje.

Mi volimo svoju zemlju i osuđujemo svako nasilje prema njoj i njenim građankama i građanima, koje uključuje lomljenje, rušenje i uništavanje imovine, ali volimo i svoju decu i smatramo da ni jedan saobraćajni znak, fontana, žardinjera ni prozor nisu vredniji od ljudskih života.

Grad ćemo ponovo izgraditi, ali nam decu niko ne može vratiti.

Pravo svake građanke i građanina je da učestvuje u okupljanjima i iskaže svoj bunt, a zadatak organa reda je da ta okupljanja obezbedi tako da se nijedan građanin ne oseća ugroženo. Policija je tu da sprovodi zakon, a ne silu.

Borimo se za ljudskost i pravo na slobodu!

Mame Srbije zahtevaju stroge kazne za pripadnike organa reda koji prekoračuju svoja ovlašćenja i nanose teške telesne povrede golorukim građanima! Naša deca nisu pioni u igri šaha, pa da ih gaze i pešadija i konjica i trgaju policijski psi! Zakon mora da važi za sve, jednako za one koji ga sprovode kao i za sve ostale!


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *