Udruženja i preko deset hiljada građanki i građana traže pravdu za roditelje

Udruženja Centar za mame, Bebac.com, Srbija u pokretu i Roditelj poslala su dopise Ratku Dmitroviću, Ministru za brigu o porodici i demografiju, Dariji Kisić Tepavčević, Ministarki za rad i zapošljavanje i socijalna pitanja i Ani Brnabić, predsednici Vlade Republike Srbije sa zahtevom da izmenjeni Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom budem pravedniji i da bude zaista podrška. Više od 10 000 građanki i građana svojim potpisom je podržalo izmene i njihovi potpisi su takođe poslati uz dopis.

Uprkos brojnim sastancima i obećanjima, predložene izmene u Nacrtu zakona o izmenama i dopunama zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, ispod su svakog razumnog očekivanja. Porodice u Srbiji tri godine čekaju na konkretne izmene koje bi omogućile pre svega pravednu naknadu zarade mamama koje su na porodiljskom odsustvu i odsustvu sa rada radi nege deteta. Sada kada se Zakon konačno menja, predložene promene su neusaglašene sa onim što roditeljima zaista treba.

Nebriga za prava roditelja u situaciji kada se borimo za natalitet suočeni sa sve gorom demografskom slikom Srbije, nedopustiva je i u najmanju ruku neočekivana od države koja, barem na rečima, zagovara podršku porodici i deci.

Udruženja i preko 10000 građanki i građana traže pravdu za roditelje

Rasprava o izmenama ovako važnog Zakona morala je biti organizovana transparentnije i to pre izrade samog Nacrta uz obraćanje pažnje na ono što roditeljima zaista treba. Kako je konstruktivan dijalog i ovog puta izostao, poslali smo predloge za izmenu Zakona prema navedenim uputstvima. Te predloge je podržalo više od 10 000 građanki i građana koji smatraju da izmenjeni Zakon mora da sadrži ove 3
ključne izmene:

1. Obračun naknade zarada koji će omogućiti da mame dobiju naknadu u skladu sa brojem meseci u kojima su radile, a ipak ne manju od minimalca
2. Izjednačavanje prava mama preduzetnica sa pravima koje ostvaruju ostale zaposlene mame
3. Pravedan obračun naknade zarada za mame koje imaju veća primanja od 3 prosečne plate

Građanke i građani podržali su ove izmene svojim potpisom peticije na sajtu Kreni promeni.

Apelujemo da se konačno odgovorno pristupi rešavanju gorućih problema roditelja koji pored izmena ovog Zakona uključuju i izmene drugih zakona i propisa kao i drugačiji, odgovorniji i efikasniji pristup roditeljstvu u Srbiji. Spremni smo da pomognemo i doprinesemo izradi pravednijeg Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom koji će porodicama koje žive u Srbiji biti stvarna podrška.


Posted

in

,

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *