Hitno potrebne promene zakona za mame preduzetnice

Panel diskusija „Pravda za mame preduzetnice“ ukazala na nepovoljan položaj mama preduzetnica

Beograd, 14.mart, 2022 – Čak 96 odsto mama preduzetnica ne otvara bolovanje, ni radi sebe niti radi bolesnog deteta, preko 60 odsto njih nije imalo nikakvu pomoć od države tokom svog preduzetničkog staža, a 43 odsto je radilo do nekoliko dana pred sam porođaj, samo su neki od rezultata ankete „Upoznajmo mame preduzetnice“ predstavljeni na panel diskusiji Pravda za mame preduzetnice u organizaciji Centra za mame. Diskusija je održana u sklopu istoimenog projekta u okviru programa podrške javnom zagovaranju „Istraži – Osnaži“ koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a sprovodi Trag fondacija, a sa ciljem podizanja svesti o problemima sa kojima se svakodnevno susreću mame koje se bave preduzetništvom.

Prisutnima su se obratili gospođa Biljana Dakić Đorđević, izvršna direktorka Trag fondacije, gospođa Nataša Radović iz Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva, gospođa Ivana Nikolić iz Sеktora za rad i zapošljavanjе pri Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, gospođa Jovana Ružičić, direktorka Centra za mame i gospodin Đorđe A. Popović, advokat i autor pravnog vodiča za izjednačavanje pravnog statusa mama preduzetnica koji je objavljen na sajtu Centra za mame.

Projekat Pravda za mame preduzetnice se zalaže da se radni status mama preduzetnica izjednači sa ostalim zaposlenim mamama. Tokom panel diskusije predstavljen je pravni vodič koji detaljno objašnjava koji zakoni treba da se promene da bi došlo do tog izjednačavanja. Vodič je sada dostupan na sajtu Centra za mame svima koji žele da nastave da rade na ovu temu. Na sajtu su takođe dostupni celokupni rezultati ankete Upoznajmo mame preduzetnice.

Anketa Upoznajmo mame preduzetnice ali i održana panel diskusija ukazali su da mame preduzetnice žene koje su velikim delom visokoobrazovane, koje rade mnogo i koje su delom glavne za finansiranje svoje porodice. One rade bez bolovanja i često do pred sam porođaj. U najvećem broju slučajeva nemaju nikakvu podršku od države, ali imaju velike namete. Uspevaju uprkos državi, a ne zahvaljujući podršci koju od države imaju.

Mame preduzetnice, pored toga što redovno plaćaju namete i pune budžet, mogu biti pokretačice pozitivnih promena u društvu. To su žene koje imaju inicijativu, koje zapošljavaju druge ljude, i koje svojoj porodici obezbeđuju redovne prihode. Država ih mora više prepoznati, a ne diskriminisati time što one nemaju ista prava kao druge zaposlene mame, jedan je od glavnih zaključaka panela.

Pozivamo vas da pogledate snimak panela

 


Posted

in

,

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *