Centar za mame pokreće Grupu za podršku mamama čijih beba više nema

Prevremeni porođaj, medicinski indukovani pobačaj, infekcije, komplikacije, bolesti… mnogo je nedaća koje ponekad odnesu tek započete živote, o čemu se na našim prostorima malo govori. Samo prošle godine u Srbiji je rođeno 60.970 dece, od kojih je 325 mrtvorođeno. Od 60.645 živorođenih, u porodilištu je umrlo 77 novorođenčadi.

U toku Međunarodnog meseca svesti o gubitku trudnoće i beba, a na 15.oktobar, Svetski dan sećanja na gubitak trudnoće i beba, Centar za mame pokreće Grupu za podršku mamama čijih beba više nema. Grupa će biti zatvorenog tipa, onlajn – na platformi Fejsbuk i otvorena za sve mame iz zemlje i regiona koje svoja iskustva mogu da podele i anonimno. Grupi se pristupa klikom ovde.

Grupa će biti mesto razumevanja i uzajamne podrške gde mame mogu da napišu svoja iskustva, podele emocije, nedoumice, pitanja i želje. Cilj grupe je da svaka mama zna da nije sama i jedina, te da stvorimo kružok razumevanja i međusobne podrške.

„Kada sam doživela prevremeni porođaj i smrt dveju kćerki zbog infekcije i ekstremne nezrelosti, neko vreme sam mislila da sam jedini takav slučaj kod nas. Od okoline sam čula samo priče o prevremeno rođenoj deci koja su danas živi i zdravi odrasli ljudi, a kada sam pokušala da pronađem žene sa sličnim iskustvom na Internetu, forumima, društvenim mrežama, nisam pronašla ništa i nikoga. Nastojeći da pomognem sebi, tragala sam za savetima osoba koje su ovako nešto doživele ili savetima psihologa, i opet nisam našla NIŠTA. Svi rezultati pretrage bili su na stranim jezicima. Učlanila sam se u neke anglojezične grupe podrške, da bih shvatila da Amerikanke i uopšte žene sa Zapada imaju potpuno drugačija iskustva od nas, te da se, kada razgovor dođe do sistema i iskustava u ustanovama zdravstvene zaštite, naše razumevanje završavalo. Trebalo mi je nekoliko meseci da shvatim da se našim ženama mora omogućiti da govore o svom gubitku, da im se mora priznati pravo na tugovanje. Ova grupa podrške nudi upravo to – prostor da se ispriča priča, uz razumevanje i bezuslovnu podršku okoline. To je prvi i osnovni korak ka ozdravljenju, a mnoge naše žene tu podršku ne nalaze ni kod kuće, ni u okolini. Moja želja je da grupa preraste u zajednicu, koja će iskustvom i znanjem moći da podrži svakog novog člana i da se više nijedna majka sa nesrećnim iskustvom ne oseti usamljeno“, rekla je Dušica Selaković, mama na čiju je inicijativu Centar za mame pokrenuo grupu.

Misija grupe je da učinimo tragediju gubitka bebe vidljivijom u društvu, da pružimo podršku porodicama koje su pretrpele gubitak i da zajedno, i uz pomoć stručnjaka i stručnjakinja, potražimo odgovore koji su nam potrebni. Pored pružanja podrške mamama, zalagaćemo se za sistemsku podršku mamama i porodicama sa iskustvom gubitka.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *