Centar za mame najoštrije osuđuje incident u GAK Narodni front

Centar za mame najoštrije osuđuje incident u GAK Narodni front u Beogradu, gde je umesto BCŽ vakcine (protiv tuberkuloze), 600 beba dobilo fiziološki rastvor između 16. septembra i 19. oktobra ove godine.

Prema rečima novoizabrane ministarke zdravlja u Vladi Republike Srbije Danice Grujičić na vanrednoj konferenciji za novinare, deca nisu ugrožena i primiće vakcinu u narednom periodu.

Centar za mame ocenjuje ovakav tretman beba u najvećem porodilištu Srbije nedopustivim i skandaloznim i zahteva hitno pokretanje postupka utvrđivanja odgovornosti na svim nivoima.

Takođe, zahteva se da svi roditelji čije su bebe primile fiziološki rastvor umesto vakcine hitno budu obavešteni o datumu i preciznoj satnici primanja vakcine, uz dostavljanje transparentnih dokaza da vakcina nije primljena, kao i dokaze da je primljen fiziološki rastvor.

Pitamo i — kako je ovo moglo da se desi?

Kako se rade javne nabavke u porodilištima i da li se rade po propisima?

Centar za mame zahteva javno izvinjenje roditeljima, najstrože sankcionisanje odgovornih i pooštravanje procedura i postavljanja mehanizama kontrole kako se ovako nešto nikada više ne bi ponovilo.

Sramotno je kako se zdravstvo odnosi prema najmlađima i najbespomoćnijima među nama, prema novim generacijama.

Krajnje je vreme da porodilišta postanu mesta radosti za celu porodicu, a ne trauma!


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *