Mame u Srbiji naterale državu da promeni zakon

Bravo za mame!

Mame u Srbiji izdejstvovale da od 1. jula 2018. godine porodilje dobijaju porodiljske naknade direktno iz budžeta.

„Usvajanje Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom pobeda je građana Srbije i konačan dokaz da moć leži u građanima. Ovo je prvi put u istoriji Srbije da su građani organizovano razgovarali sa poslanicima i izdejstvovali da se promeni zakon koji će živote desetina hiljada porodica učiniti lakšim. Od 1. jula 2018. godine, porodilje će dobijati porodiljske naknade direktno iz budžeta i samim tim će prestati praksa višemesečnih kašnjenja isplata“, saopštila je Ana Babović, vođa kampanje Pravo za mame i osnivačica udruženja Srbija u pokretu koje je zajedno sa udruženjima Centar za mame i Roditelj 2014. godine pokrenulo ovu kampanju sa ciljem izmene Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, kako bi država naknade za porodiljsko isplaćivala direktno porodiljama, a ne preko poslodavaca, zbog čega su do sada porodilje čekale i po nekoliko meseci na mesečnu naknadu.

„Iako je trebalo više od 3 godine da se zakon izmeni, važno je da je država prepoznala probleme sa kojima se porodilje bore i da je napravila pravi korak ka rešavanju tog problema. To pokazuje samo šta sve žene mogu da postignu kada se udruže“, izjavila je Vanesa Marčeta iz udruženja Centar za mame.

Osim promene člana 14, stava 7. Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, po kojem će od jula sledeće godine porodiljska naknada biti uplaćivana direktno na račun porodilja, izmenama je proširen i broj žena koje će tu naknadu i primati.

„Do sada su na to pravo imale samo zaposlene žene, a od sledeće godine će naknadu za porodiljsko dobiti i majke koje su u periodu od 18 meseci pre rađanja ostvarivale prihode, a u momentu rađanja deteta su nezaposlene i nisu primale naknadu po tom osnovu, ali i majke koju su obavljale samostalnu delatnost, koje su nosilac poljoprivrednog porodičnog gazdinstva, koje su potpisale ugovor o privremenim i povremenim poslovima, ugovor o delu i autorskom delu, što je takođe bio jedan od zahteva kampanje P/Bravo za mame izjavila je Gordana Plemić iz udruženja Roditelj.

Kampanja P/Bravo za mame okupila je 2014. godine udruženja Srbija u pokretu, Centar za mame i Roditelj oko zajedničkog cilja poboljšanja finansijskog statusa porodilja. Kampanja je okupila 250 mama iz cele Srbije koje su dobile podršku 159 tadašnjih poslanika/ca u Skupštini Srbije, kao i obećanje tadašnjeg ministra rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Aleksandra Vulina i tadašnjeg ministra finansija Lazara Krstića da će Zakon biti promenjen do kraja 2014. godine. Predstavnice tri udruženja koja su pokrenula kampanju učestvovale su u Radnoj grupi za izradu Zakona. Iako je nacrt Zakona pripremljen u decembru 2014. godine, na njegovo usvajanje čekalo se 3 godine. Ipak, ponosne smo što je Skupština Srbije usvojila sve predloge kampanje, a koji će poboljšati status porodilja u Srbiji.


Posted

in

by

Tags:

Comments

One response to “Mame u Srbiji naterale državu da promeni zakon”

  1. […] Godinu završavamo jednim velikim BRAVO ZA MAME koje su izdejstvovale da od 1. jula 2018. godine porodilje dobijaju porodiljske naknade direktno iz budžeta. Promena je rezultate naše kampanje P/B/ravo za mame u kojoj smo organizovali 250 mama iz cele Srbije da razgovara sa poslanicama i poslanicima i lobira 1 na 1 za ovu izmenu! Više o promenama koje nas čekaju pročitajte ovde. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *