Rasplamsajte svoj seksualni život posle porođaja

Doktor vam je dao zeleno svetlo za nastavak seksualne aktivnosti posle porođaja. Šta sad?

Sve što vam je potrebno jesu libido, energija i celonoćni san, pa će seks možda i početi da zvući zanimljivo. Kako bih ublažila neke strepnje ili brige koje možda imate u vezi sa seksom posle porođaja, pripremila sam deset neopterećujućih saveta. Uvek imajte na umu da, nezavisno od toga šta vam doktor kaže, najvažniji raspored je onaj koji diktiraju vaše telo i vaša osećanja.


Ne shvatajte lično smanjeni libido.
Ukoliko ste zabrinute zbog manjka seksualne želje pošto ste dobile bebu, ne uzimajte to lično, jer se većina novih mama oseća slično. Potrebe vaše bebe čine ovaj period vašeg života jednim od najzahtevnijih. Vreme i strpljenje sa samom sobom i sa vašim partnerom je ono što će vas uspešno provesti kroz ovu etapu života.

mother_2065050b


Praktikujte maženje.
Samo zato što ste dobili odobrenje od svog lekara da se možete vratiti seksu, ne znači da morate odmah da prionete. Razmenjivanje samih senzualnih dodira sa vašim partnerom učiniće da se osetite bolje, otkloniće strahove, smanjiti bol i omogućiti da se na siguran i bezbolan način ponovo upoznate sa vođenjem ljubavi. Slobodno recite svom partneru šta vam sada odgovara i podsetite ga da je za sada pravi pristup onaj u kojem preovladava nežnost.


Iscrpljenost uzima danak.  
Mogu vam i ja reći da treba da spavate kada i vaša beba spava, ali to već znate. Ipak, kada se suočavate sa hroničnom iscrpljenošću, kao većina novih mama, libido je prvi koji odlazi. To je činjenica, prirodni nusprodukt iscrpljenosti i ekstremnog osećanja povezanosti sa vašom bebom. Odmarajte se kada možete i imajte strpljenja za sebe.


Pomoć za spore hormone.
Nivoi estrogena i progesterona variraju u telu žene posle porođaja. Neki od neželjenih efekata tog procesa mogu da budu suvoća vagine i smanjeni libido. Vaši nivoi hormona će se izjednačiti posle par meseci, a kod dojilja ovaj proces traje i duže. Sa suvom vaginom možete se izboriti tako što ćete upotrebljavati odgovarajući lubrikant i upotrebljavati ga tokom seksa. Samo jednu stvar imajte na umu: nikada ne upotrebljavajte uljani lubrikant u kombinaciji sa lateks kondomima, pošto ulje oštećuje lateks, a to povećava šanse da ponovo zatrudnite.

420x280_sexafterbaby-420x0

 

Reprogramirajte svoj mozak za zadovoljstvo. Pola bitke je dobijeno ukoliko počnete da razmišljate o seksu kao o izvoru zadovoljstva. Odvojite vreme za sebe. Zadužite nekog da brine o bebi dok se vi kupate, relaksirate, uživate u čaši vina i čitate ljubavni, erotski roman ili gledate svoju omiljenu televizijsku seriju. U čemu god da uživate, učinite nešto kako biste podsetile svoj mameći mozak na senzualna zadovoljstva. Masaža i seksualni dodiri su divni načini da probudite svoje nervne završetke i negujete svoju senzualnost.

 

Ne zaboravite na Kegela. Stručnjakinja za seks i autorka, doktorka Pati Briton savetuje šezdeset Kegelovih vežbi dnevno za primetne rezulate posle tri nedelje. Kegelove vežbe pomažu uspostavljanju kontrole nad mokrenjem, uravnoteženju vaginalne lubrikacije i povećanju zadovoljstva tokom seksa.  Kako biste pronašli svoje mišiće karličnog dna, napravite pauzu dok urinirate. Budući da Kegelove vežbe tokom uriniranja dodatno slabe karlično dno, radite ih dok vam je mokraćna bešika prazna. Stežite svoje mišiće i ponavljajte kako biste ojačale i povećale zadovoljstvo.

 

Uživajte u svojim oblinama. Dobrodošli u novu, zaobljeniju verziju sebe! Da li ste znale da možete da vodite ljubav bez obzira na to što imate stomačić, višak sa strane, tapacirung, celulit ili sve zajedno?
U stvari, većina žena ga ima, bez obzira na to kako izgleda. Možda ćete se osećati nelagodno zbog svog “novog” tela, ali zapamtite da žene svih veličina i oblika imaju pravo na seksualni užitak, te ne diskriminišite svoje telo i nemojte misliti kako morate da smršate pre nego što ponovo budete imale seks.

 Sex-After-Baby


Budite iskrene u seksualnoj komunikaciji.
Budite iskrene sa sobom, kao i sa svojim partnerom u vezi s tim kako se osećate. Dženis, majka dvoje dece, smatra da je veoma važno osluškivati svoje telo i poštovati njegov ritam: “Ako osećate pritisak pre nego što ste zaista spremne za seksualni čin, velika je šansa da ćete postati ozlojeđene, a to nije nije dobro ni za jednu vezu”.
Objasnite svom partneru zašto još uvek niste spremne za seks ili zašto vam je potreban drugačiji pristup. Manje su šanse da će se vaš partner osećati odbačeno ukoliko sa njim iskreno delite svoja osećanja. To takođe gradi razumevanje i ojačava seksualnu komunikaciju između vas dvoje. Izgradnja snažne komunikacije na temu seksa je veština sa dugoročnim pozitivnim efektima na svaku vezu.


Iskoristite trenutak!
Isprobajte seks tokom različitih delova dana, kada vam je nivo energije viši. Iskoristite vikende i bebine dnevne dremke. Zapamtite da intimnost ne podrazumeva obavezno seks i spavaću sobu. Mazite se, milujte, češkajte i masirajte gde god vam je volja. Zagrljaji skriveni od drugih donose posebnu uzbudljivost.

images (1)

Poštujte svoju primarnu vezu, vezu sa samom sobom. Najvažniji savet vezan za seks za svaku novu mamu je: ne dozvoli sebi da te briga za bebu natera da zaboraviš na sebe, da zanemariš svoja osećanja, da zanemariš svoju fizičku stranu, sebe kao ženu i kao partnera. Zapamti da ne postoji pravi ili pogrešan način na koji možeš da vodiš ljubav posle porođaja. Postoji samo TVOJ način. U suštini, to je materinstvo – raditi najbolje što možemo sa onim čime raspolažemo. Tako da, samo napred, isprobajte sve!

 

Autorka teksta je Sara Dž. Svoford, magistarka i seksualna edukatorka za mame, mama dvoje dece i autorka elektronske knjige “Od Jao! do Aaaaa… Vodič za nove mame kroz seks posle trudnoće”.

Tekst je prevela Sandra Đurić – Milinov, urednica internet stranice Centra za mame

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *