Porođaj mora da bude radost

unnamed (1)
Porođaj mora da bude radost, a dok je trudna, žena treba da bude srećnija nego što je ikada bila i nego što će ikada biti. Porodilja mora biti poštovana, mora joj se dati sloboda izbora i mora da zna svoja prava. Zdravstveni radnici moraju uvek da budu svesni da porodilje nisu puki brojevi, već ljudska bića kojima su podrška i sigurnost potrebniji nego ikada.

 

Ovo su samo neki od zaključaka sa sinoćne tribine Centra za mame “Porođaj – radost ili trauma?” održane u Kulturnom centru Rex u Beogradu. Pred punom salom, tribina je okupila vodeće stručnjake iz zemlje koji se bave akušerstvom, brigom o porodiljama i zalaganjem za prava žena i porodilja: prof. dr sci med. Snežanu Rakić , v. d. direktorku klinike i načelnicu Odeljenja porodilišta na Ginekološko-akušerskoj klinici Narodni front, Dr Vladimira Vajsa, specijalistu ginekologije i akušerstva u Bel Medic Opštoj bolnici, Divnu Miljković, babicu, iz Udruženja babica, Mirjanu Antić, pravnicu i volonterku Centra za mame, Zorku Kovačević, predsednicu građanske inicijative Majka Hrabrost i profesora dr Vuka Stambolovića.

unnamed

Na tribini “Porođaj – radost ili trauma” precizirani su naredni koraci koje treba preduzeti kako bi se poboljšalo stanje u porodilištima, kao i tretman porodilja u porodilištima.

Tribina je održana u okviru sedmodnevne regionalne akcije „Sloboda Rađanju“ koju je Centar za mame pokrenuo zajedno sa organizacijama i aktivistkinjama iz svih zemalja bivše Jugoslavije,  sa ciljem da skrene pažnju javnosti na tretman žena i njihova prava na porođaju, kao i na važnost dobre komunikacije između osoblja i porodilja tokom porođaja.  Ova akcija obeležava početak poduhvata čiji je krajnji cilj pretvaranje porodilišta u prijatelje majki.

 

Tribini je prethodilo istraživanje “Sloboda Rađanju – istraživanje o iskustvima žena na porođaju u Srbiji” koje je Centar za mame nedavno objavio, a koje je uzburkalo javnost rezultatima. Ti rezultati govore da je stanje u srpskim porodilištima i dalje daleko od idealnog. Istraživanje je dostupno ovde.

 

Tim Centra za mame će za par dana sumirati zaključke tribine, te pratite našu stranicu kako biste se informisali o njima, kao i o narednim koracima u akciji “Sloboda Rađanju”. Na društvenim mrežama pratite hash tag #SlobodaRađanju.

Comments

One response to “Porođaj mora da bude radost”

  1. […] istraživanja, Centar za mame je organizovao i tribinu “Porođaj – radost ili trauma?” u Kultrunom centru Rex u Beogradu, gde su najveći stručnjaci iz Srbije otvoreno govorili o […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *