Veliki uspeh akcije Sloboda Rađanju

LogoZaFB

Od 1. do 8. marta Centar za mame je zajedno sa organizacijama i aktivistkinjama iz svih zemalja bivše Jugoslavije organizovao regionalnu akciju “Sloboda Rađanju” čiji je cilj bio da skrene pažnju javnosti na tretman žena i njihova prava na porođaju, kao i na važnost dobre komunikacije između osoblja i porodilja tokom porođaja. Ovom akcijom, Centar za mame je započeo dug put koji za krajnji cilj ima pretvaranje porodilišta u prijateljemajki.

 

Na samom početku akcije, Centar za mame je objavio istraživanje o iskustvima žena na porođaju u Srbiji, koje je pokazalo da je stanje u porodilištima na veoma zabrinjavajućem nivou i da žene skoro da nemaju nikakvih prava niti pravo glasa prilikom porođaja. Istraživanje je izazvalo burne reakcije javnosti i ogromnu pažnju medija – gotovo da nema medija u zemlji koji o njemu nije izvestio. Koristimo ovu priliku da se još jednom zahvalimo mamama koje su učestvovale u istraživanju, mamama koje su nam se javile da pruže svoju podršku i svim medijima koji su nam pomogli da se rezultati istraživanja daleko čuju.

 

Pored istraživanja, Centar za mame je organizovao i tribinu “Porođaj – radost ili trauma?” u Kultrunom centru Rex u Beogradu, gde su najveći stručnjaci iz Srbije otvoreno govorili o uslovima u porodilištima i tretmanu porodilja, ali i o mogućimrešenjima i načinima kako da porodilišta postanu prijatelji, a ne kazne za majke.

unnamed (1)

U organizaciji aktivnosti u Srbiji učestvovali su i Udruženje babica Srbije, Mati, Tvoj Porođaj, Dule Srbije i Super beba.

 

Udruženje babica Srbije organizovalo je sastanke sa babicama i trudnicama u porodilištima u nekoliko mesta u Srbiji, gde su razgovarale kako da se poboljša komunikacija i stvori poverenje između njih. Pored razgovora sa babicama, pričalo se i sa trudnicama, a i njihovim partnerima i to u Subotici, gde je udruženjeTvoj porođaj organizovalo druženje na kojem su buduće mame upoznate sa svojim pravima na porođaju, ali i obavezama. Tvoj Porođaj je takođe organizovao i projekcije dokumentarnog filma “Sloboda Rađanju” u Bečeju, Subotici i Kanjiži. Projekcije tog filma su održane i u Novom Sadu i Bačkom Petrovcu, u organizaciji udruženja Mati, čije su aktivistkinje nakon projekcije razgovarale sa posetiocima o pravima žena na porođaju. Projekciju filma i diskusiju u Beogradu su organizovale DuleSrbije i to u UK Parobrod. U Nišu je projekciju filma organizovala Super beba. Svi događaji su imali više nego odličan prijem u široj javnosti.

 

Iz regiona u akciji su učestvovali još i Udruga RODA izHrvatske, MAGNA, Prirodan Porod i Centar za majku i dijete “Fenix” iz BIH, DRIP – deca, roditelji i porodilje i Iskustvoporođaja u Banjaluci iz Republike Srpske, Centar za integralnu jogu Darmai Nova Iskra iz Makedonije, kao i Društvo Porodna Hiša iz Slovenije.

 

Iako je kampanja zvanično završena, ovo je tek početak rada Centra za mame u borbi za prava žena na porođaju koja će trajati sve dok porodilišta u Srbiji ne postanu prijatelji majki!

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *