Kad je mama nezaposlena

Koliko žena oko vas je trenutno nezaposleno? Koliko je mama među njima i koliko njih je dobilo otkaz pošto su se vratile sa porodiljskog odsustva?

silhouette-683751_1280

Ove mame, pritisnute borbom za egzistenciju ili u potrazi za profesionalnim ostvarenjem, svakodnevno pretražuju konkurse i po ko zna koji put šalju svoje biografije, trudeći se da ne izgubi nadu i ne klonu duhom. U međuvremenu, one se snalaze i rade povremene, sezonske poslove koji će im doneti  neki dinar.  One nisu u mogućnosti  da čekaju i biraju, jer treba platiti račune, kupiti pelene, skuvati nešto za ručak…  Uz sve to, one često nailaze na nerazumevanje okoline, jer nekima zaista polazi za rukom da okrenu par brojeva  i dobiju posao, te ne veruju ovoj mami koja tako dugo traži posao, a ne uspeva da ga nađe. Ima i onih koji kažu: “Eh, džaba si išla u školu kad moraš to da radiš, šta će ti to, nije to tvoja struka, bolje sedi kući i čuvaj to dete,  muž ti radi, nije to tebi nužda…“ Jeste da muž radi, samo pitanje je da li prima platu i da li je ta plata redovna i dovoljna da se prehrani porodica. Onda kada ni muž ne radi, situacija u kojoj se mama nađe postaje zaista specifična, a odgovornost prevelika.

 

Nezaposlenost je jedno od najstresnijih iskustava. Biti nezaposlena ne znači samo biti bez materijalnih primanja, već predstavlja i nedostatak osećaja sigurnosti, socijalnog statusa, profesionalnog identiteta. Nezaposlena mama ne razmišlja uvek samo o kvalitetu života, već se bori za egzistenciju, svakodnevno brine i strepi hoće li imati dovoljno para da prehrani decu i kupi sve što im je neophodno. I zaposlena mama  se suočava sa stresnim situacijama na poslu, ali te situacije dođu i prođu, te ona nije konstantno  pod stresom kao mama koja ne uspeva da nađe posao. Ova mama ili prihvati situaciju i navikne se da funcioniše u datim uslovima, ili se to odrazi na njeno zdravlje. Iako se za mame u Srbiji kaže da su jake i snalažljive žene koje dobro podnose nemaštinu i  životne nedaće, ne treba zaboraviti da svaka mama, ma koliko jaka bila ima svoju tačku lomljenja preko koje više nije u stanju da izdrži, pa ne treba da nas čudi što je sve više psihosomatskih bolesti. U tim  situacijama, kada ne može sama da se nosi sa stresom, kada počinje da oseća fizičke i psihičke simptome, jako je važno da mama bude dovoljno snažna da potraži pomoć stručnjaka.

 

Šta je to što ona sama može da čini kako bi sebi olakšala ovu stresnu svakodnevicu? Kako da se nosite sa osećajem bespomoćnosti i stresom ukoliko se i sami nalazite u situaciji kao ova mama? Kako da sebi olakšate svakodnevicu dok ne nađete posao?


-Suočite se sa svojim osećanjima i oslobodite se nezdravih navika suočavanja sa stresom kao što su povlačenje iz društva, osamljivanje, posezanje za alkoholom, preterano konzumiranje cigareta…

 

-Ne negirajte, već prihvatite realnost, odnosno situaciju takvu kakva jeste.

 

-Usredsredite se na one stvari koje možete kontrolisati. Npr, možete da radite na onim veštinama koje će vam povećati šanse za zaposlenje, da pokušate da unovčite svoje znanje i umeće (npr. da pokušate da prodate slike koje ste ranije slikali iz hobija)…

 

-Ne razmišljajte o onom što ne možete promeniti i na šta ne možete uticati.

 

-Širite svoja interesovanja, usavršavajte postojeće i stičite nove veštine. Postoji bezbroj onlajn kurseva koji vam mogu povećati šanse za, ako ne za zaposlenje, onda za samozaposlenje:

http://www.entrepreneur.com/article/238908
http://petapixel.com/2014/07/03/best-free-online-photography-courses-tutorials/
http://www.sivenjeikrojenje.com/p/kursevi-sivenja.html
http://www.chef2chef.net/learn-to-cook/
http://www.mozeiovako.com/

 

-Nikada ne zaboravljajte da ste vi krojači sopstvene sudbine. Ne očajavajte i nemojte se samosažaljevati. Razgovor sa ljudima koji vam izvlače energiju samo će pojačati vaš osećaj bespomoćnosti. Ne trošite uzalud svoje vreme i energiju. Svoju zabrinutost, tugu i strah delite samo sa onima kojima možete da verujete i od njih tražite podršku.

 

-Jačajte svoje samopouzdanje, jer vam je ono neophodno u traženju novog posla.

 

-Umesto da mislite o tome kako nemate posao, mislite o tome šta ste sve do sada postigli, a zbog čega treba da budete ponosni na sebe.

-Mislite na svoju decu. Vaše zadovoljstvo, kao i nezadovoljstvo se prenosi na njih.

-Ne zatvarajte se u kuću. Trudite se da održavate postojeće kontakte i da upoznajete nove ljude. To će pozitivno uticati na vaše samopouzdanje, a može vam doneti i neke nove prilike za posao.

legs-766046_1280

Čuvajte svoje zdravlje i uživajte u malim stvarima. Sitnice čine život.

 

 

Autorka teksta je Branka Vasilev, psihološkinja i volonterka Centra za mame
http://mojpsiholog.weebly.com/

 

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *