Srećne mame ne rade ove stvari

ALT="Srećna mama"

1. Srećne mame ne mare mnogo za to šta drugi misle o njima. Uvek će biti neko kome se neće dopadati hrana kojom hranite svoje dete, ko će vam zamerati zato što niste dovoljno stroge ili zato što ste previše stroge, zato što vaša deca galame u autobusu, zato što niste dovoljno smršale posle porođaja, zato što ste predugo ili prekratko dojile dete ili zato što razdeljak terate na pogrešnu stranu… prema njihovom mišljenju. Svetu se ne može ugoditi, a ako im budete poverovali, nikada nećete videti pravu sebe, prelepu osobu i dobrog roditelja svojoj deci, kakva jeste.

2. Srećne mame ne mere svoju uspešnost  urednošću svoje kuće. Svekrva mi je jednom rekla da je jedina stvar zbog koje ne bih smela da vičem na svoju decu crtanje i šaranje po zidovima, na šta sam joj ja samouvereno odgovorila: “Ma ne, neće moja deca to raditi, mi ćemo im lepo objasniti da se to ne radi”. Ali, znate šta, deca to rade po zidovima. Zidovi i podovi su, zapravo, najbolje mesto za razvijanje kreativnosti. Nekad i fotelje, na primer ako imaju svetlije cvetiće, e onda se ti cvetići moraju obojiti, znate. Da li sam uspešnija kada mi je kuća cakum-pakum a deca posramljena i sputana ili kad im se i sama pridružim i ohrabrim ih u stvaralačkom procesu?

3. Srećne mame nisu žrtve. Svaka od nas poznaje bar po jednu mamu-žrtvu, mamu koja sve radi zbog svoje porodice, dece, muža, koja na sebe zaboravlja namerno i svoje potrebe uvek stavlja na poslednje mesto, mamu koja je zaboravila da je ikada imala svoje potrebe. Nekad i mame koje nisu žrtve zaboravljaju na sebe nesvesno, prilagođavajući se situaciji, detetu koje je bolesno, suprugu koji je umoran, rokovima na poslu. Srećna mama se seti da mora da se bori za sebe i grabi prvu priliku da stavi masku na lice i sa stavom kaže svima u kući da je ne uznemiravaju. Ili da izađu malo da prošetaju, još bolje. U stvari, može mama sa drugaricom u biskop, najbolje.  Pozitivan stav vodi ka sreći.

4. Srećna mama ne žuri neprestano i ne oseća krivicu. Priznajte, kada prolazite kroz kuću, vi ste kao talas koji u jednom naletu dovede maksimalan broj stvari u red: na putu iz dnevne do dečje sobe, vi pokupite čarape, bacite papiriće koji se vuku po stolu, sklonite ključeve sa televizora i vratite nošu na mesto, a dok se vraćate pokupite veš, stavite ga u korpu, sklonite šolju sa stola, stavite je u sudoperu i izađete najzad na terasu da zalijete cveće. Kad sve to završi, srećna mama sedne na terasu da čita knjigu. I ne oseća se krivom zbog one šolje u sudoperi koja još uvek nije oprana.


5. Srećne mame ne govore loše o drugim mamama.
Kada govorimo loše stvari o ljudima, mi osuđujemo, ljutimo se i mrštimo, okružujemo se negativnom energijom koju šaljemo i drugima i tako umanjujemo ono dobro u sebi. Kada ogovaramo nismo srećni. Za ogovaranje nema opravdanja.


6. Srećne mame ne preispituju previše svoje odluke i izbore.
Nedavno sam uporedila svoj život sa knjigom za decu u kojoj možeš da biraš postupke za svoje junake i tako im odlučuješ sudbinu. Volela sam da se vraćam po milion puta, menjam njihove živote i razmišljam o tome šta će se dalje dešavati. Nažalost, ne uspevam to da uradim sa sopstvenim životom; nema povratka, nema preispitivanja ni žaljenja. To je besmisleno isto kao i razmišljanje o tome da li je trebalo možda da kupim sladoled od vanile, a ne od čokolade. Takvo razmišljanje je čisto gubljenje vremena. Donesi odluku, nastavi dalje i ne osvrći se. Čokolada je ionako slađa.


7. Srećne mame ne zaboravljaju na sebe.
Kada ste poslednji put uzele omiljenu knjigu u ruke a da niste neprestano gledale na sat, u strahu da ne zakasnite sa završavanjem sledeće obaveze? Kada ste poslednji put napunile kadu i pustile da se voda ohladi dok ste vi još u njoj? Šta ste vi još osim što ste mama? Mame koje dozvole da majčinstvo proguta sve ono što su one bile i što su želele da postanu, mame koje su imale snove koje je majčinstvo ugušilo, dolaze u opasnost da prezru majčinstvo. To što smo mame uči nas stvarima koje nikada ne bismo naučile da nismo mame, daje nam vetar u leđa i hrabrost. To što smo mame daje nam snagu da ispunimo one samo naše snove.


8. Srećne mame ne očekuju savršene vikende.
Ako pod savršenim vikendom podrazumevate izlete u prirodu bez dreke, oguljenog kolena, ujeda komarca, neslaganja sa partnerom, razmišljanja o neplaćenim računima ili gomile prljavog posuđa, onda ste vi i vaša porodica čudo prirode i društva. Sreća dolazi kada prigrlite stvaran život i sve što on nosi sa sobom. Hvatajte se za one kratke trenutke savršenstva. Sigurna sam da ih se možete setiti makar pet ako pretresete samo današnji dan.


9. Srećne mame ne žive u žaljenju i krivici.
Ok, nekada ćete prepeći kolače, vikaćete na decu iako ste obećali sebi da nikad nećete, zaboravićete da platite račun za internet na vreme ili ćete zaboraviti da odnesete bojice u vrtić iako vam je vaspitačica naglasila da će vaše dete zajedno sa drugom decom crtati jako važne stvari danas. Ne, niste loša majka zbog toga. Vi ste divna mama i ljudsko biće i to što ste zaboravili da uradite neće ostaviti ama baš nikakve posledice.


10. Srećne mame ne idu iz bitke u bitku.
 One biraju svoje bitke. Ako vaše dete želi danas samo da se obuče, pritom okrene naglavačke svu garderobu u svom ormaru i obuče majicu naopako, znate šta, to nije materijal za bitku. Postoje situacije i trenuci koji su zaista odlučujući u vaspitavanju i odgoju naše dece, ali ovaj nije takav. Kad samo bira kombinaciju, dete uči o bojama, o kombinovanju, o tome šta mu se dopada, razvija svoj stil. Ova situacija daje prostor da se smejete zajedno i priredite maskenbal. Zašto da ne? Deca će nam brzo odrasti, a i mi zajedno s njima.


Srećna mama pomaže drugim mamama.
Sve više naših prijateljica i koleginica postaju mame i sve su podjednako uplašene i uzdrhtale pred novim životom kao što smo i mi bile pre par godina. Mi sada više ne drhtimo zbog ojeda, nicanja zuba i prohodavanja, ali i te kako razmišljamo o događajima u vrtiću, o uticaju vršnjaka, o izboru škole za naše najmilije. Podržite nove mame, prosledite garderobu iz koje su vaša deca izrasla, ohrabrite ih i uverite da nijedna druga mama ne bi to umela tako da uradi za njihovo dete; pozovite ih na kafu, na zajedničku šetnju parkom; prijavite nasilje ukoliko znate da ga ima; ukoliko mama ima neki problem, a vi znate pravu osobu za rešavanje tog problema, uputite je na nju. Mi mame imamo naše porodice, naše luke mira, sigurnosti i ljubavi, ali imamo i jedne druge da se podržavamo i budemo tu jedna za drugu. Iskoristimo svaku šansu za to.


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *