Kako organizovati svakodnevne obaveze

ALT: "mama planira obaveze"

Planirati dnevne obaveze i izvršavati ih po planu, nije lako ni za jednu mamu. Nema sumnje da su vode  majčinstva, kada u njih zaplovimo, od neprocenjive važnosti. Nekada je to mirna luka, nekada nemiran okean. Lako je pomisliti da će nas potopiti talasi obaveza, naših želja i mogućnosti, kao i raznovrsnih uloga koje se pred nas postavljaju. Jednom nas zaista potope, ali drugi put isplivamo, poput pravih šampionki.

 

Ako želimo da se izveštimo u organizovanju svakodnevnih obaveza, ovi saveti nam mogu pomoći :

 

1) Sagledajmo i analizirajmo kako smo do sada provodile vreme.

Tu će se već pokazati šta nam odgovara, a šta bismo mogle da promenimo.

 

2) Upišimo vreme kada ustajemo i kada otprilike odlazimo na počinak.

 

3) Pristupimo izradi dnevne rutine, koju treba odvojiti na radne i neradne dane.

Veoma je važno, za naše duševno blagostanje, da tokom dana odmora zaista radimo nešto sasvim različito od onih dana kada smo na poslu. Aktivnosti različite od onih koje obavljamo tokom radne nedelje, zapravo će nam omogućiti pravi odmor.

 

4) Obaveze planirajmo tako da ostavimo sebi dovoljno vremena za njihovo obavljanje, ali i dovoljno vremena između, kako bismo sprečile stres usled kašnjenja.

Ako nam realno treba 25 minuta za spremanje i hranjenje našeg mališana ujutru, a za odlaganje veša u mašinu 10 minuta, upišemo za spremanje i doručak 30, a za odlaganje veša 15 minuta. Ostavimo i dodatnih 5 minuta između ove dve aktivnosti. Na ovaj način, izbeći ćemo napetost i trku sa vremenom. Možda dete prospe mleko, možda nije raspoloženo da jede pa „mrljavi“, možda nas neko pozove telefonom… Bez obzira da li će nešto iskrsnuti ili ne, mi znamo da imamo dovoljno vremena na raspolaganju.

 

5) Odredimo prioritete.

Ovo je važno da bismo mogle da uredimo satnicu obaveza prema svom bioritmu, potrebama porodice, posla i nas samih. Šta je ono što nam je zaista važno i što ne može da sačeka, šta možemo da ostavimo za kasnije, a šta zapravo i nije nužno neophodno da se uradi? Zapišimo to i razmislimo kako da prilagodimo dnevnom planu.

 

6) Za mame koje rade od kuće ili su studentkinje, posebno je važno da odluče, kada će i koliko biti njihovo radno vreme ili vreme za učenje.

U tom periodu, zaboravimo na veš, sudove, usisavanje, kuvanje… Kada imamo dnevni plan aktivnosti, znamo da ćemo negde u toku dana imati period kada ćemo obavljati i te poslove. Ovo nam daje mir i mogućnost da možemo da se koncentrišemo na svoje trenutne radne zadatke.

 

7) Najzad, ispišimo sve svoje obaveze na većem listu papira, sa tačnim vremenom početka i završetka posla.

 

Značajno je, za našu efikasnost, da se vremenski ograničimo.

 

Na primer: peglanje   16 h – 17h

usisavanje   17 15h – 17 30h

šetnja sa detetom  18h – 19h…

 

Izradi dnevne rutine treba da pristupimo kada smo opuštene i u mogućnosti da odvojimo vreme za sebe. Istražujmo kakav raspored baš nama odgovara. Potrebno  je da budemo realne kako u planiranju, tako i u očekivanjima.

 

Zbog toga je zaista važno da svaki plan obiluje i slobodnim vremenom. Sve mi znamo šta treba da uradimo tokom dana, a onda često umemo da budemo stroge prema sebi, kako bismo sve to i postigle. Nije rešenje, naravno, ni ići u drugu krajnost. Zato su nam fokus i elan za obavljanje poslova bolji kada znamo da nas čeka nagrada u vidu planiranog slobodnog vremena.

 

Postavljajmo lične ciljeve. Birajmo svoje bitke. Odlučimo svesno, šta je to na čemu ćemo insistirati, a sa čime možemo da živimo. Sve smo mi različite. Prilagodimo obaveze sebi i svojoj porodici.

 

Vremenom će se naše potrebe i potrebe naše dece, kao i obaveze, menjati. Tada ćemo i mi menjati svoju dnevnu rutinu. Ipak, što pre postavimo okvire, stavimo vremenske smernice i odredimo prioritete i ciljeve, to ćemo efikasnije i opuštenije biti.

Autorka teksta je Tamara Vujnović – trener ličnog razvoja (life coach) po metodi dubinskog koučinga.
Tamara je i autorka bloga Motivacioni svitac i volonterka Centra za mame.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *