Nova godina i kako da je što bolje započnemo

ALT: "nova godina"

Nova godina nam je na pragu. Nadamo ste zadovoljni svime što ste postigli i ostvarili u 2015. i da sanjate velike snove za 2016. Širite ljubav, dremajte malo više, cenite lepotu u malim stvarima, rizukujte, ograničite očekivanja, pronađite zadovoljstvo, vodite računa o svom zdravlju i grlite jako, najjače. 🙂

Novogodišnji i božićni praznici su kao stvoreni za okupljanja sa porodicom, prijateljima i dragim ljudima. Nadamo se da će vam se dopasti muzika i filmovi koje tim Centra za mame lično voli i preporučuje za slušanje i gledanje ovih dana. Za one trenutke odmora i opuštanja kada ostanete sami ili bilo kada u toku nove godine, sastavile smo i listu knjiga uz koje smo posebno uživale.

Naša pravnica Marija Nedeljković  uvek se rado vraća romanu Žane Poliakov “I am love”. Marija kaže da je ovo knjiga za sve one koji ne vole da ih oblikuje društvo, za svedoke ovog vremena, gde padaju sve maske i vidi se ko je kakav, za one koji misle svojom glavom, koji se bore, koji umesto straha biraju ljubav, nezavisnost, slobodu. Šta vi birate?

Nela Todorović, takođe pravnica, u vreme kada se svode računi iz prethodne i prave planovi za narednu godinu, preporučuje “Formule ljubavi” Zorana Milivojevića za sve koji u narednoj godini žele pravu ljubav. “Meni je baš u tome pomogla, jer suočava čitaoca sa zabludama koje su prisutne o ljubavi i otkriva mu šta ljubav jeste”, kaže Nela. Za roditelje, ona preporučuje “Slobodnu decu Samerhila” Aleksandra S. Nila. Pedagoške metode osnivača škole i autora knjige šire vidike roditelja i nude jedan drugačiji vid pristupa deci koji se pokazao uspešnim, a zasnovan je na dugogodišnjem iskustvu.
Nela još preporučuje filmove “Đavolov advokat” koji uči tome koliko je ljudska sujeta pogubna i destruktivna, “Bekstvo iz Šošenka” i “Neobičan slučaj Bendžamina Batona”.

Koordinatorka pravnog savetovališta Bojana Nikolić preporučuje lagan roman “Jacuzzi u liftu” Mirjane Đurđević koji originalnim humorom ulepšava svačiji dan. Iz poglavlja u poglavlje, sticajem suludih, ali u našim uslovima tako uobičajenih okolnosti, beogradske ulice postaju pune komičnih aktivnosti.
Film koji preporučuje je The Young Victoria (2009) – kostimiranu dramu na temu turbulentne prve godine vladavine kraljice Viktorije (19.vek) i njene romantične veze sa princom Albertom. Film je zabavan, romantičan, realan, životan.
Bojana se ovih dana opušta uz Adel i “Hello“.

Koordinatorka Centra za mame u Šidu Jelena Kovinčić, kao osoba koja čita knjige ceo svoj život i koja ne može da zamisli planetu bez štampanih knjiga, teška srca može da preporuči samo jednu knjigu. Ipak, ona bira “Osmeh za svaki dan” Jelice Greganović. Mada, kaže Jelena, koju god njenu knjigu uzmete u ruke, izmamiće vam osmeh, svakoga dana: “Sve što Jelica piše je najčvršćim vezama stegnuto za dom, porodicu, decu, prijatelje – ono suštinsko. Valovi smeha će probuditi u vama emociju koja će vas zauvek ostaviti oči na njenim tekstovima, kojima ćete se vraćati ponovo i ponovo.  Baš zato što smo svi proživeli teme koje Jelica opisuje, zato što su nam toliko bliske, Jelicu ćete doživeti kao sebi ravnu drugaricu, ženu iz komšiluka koja danas kuva ručak, isto kao i vi. Ta bliskost koju ona nesebično daje, okupila je oko nje mnoštvo ženske publike koja je obožava i ja sam definitivno jedna od njih.”
Nakon svake Jeličine priče, Jelena od srca preporučuje muziku za decu Leontine Vukomanović.

Dizajnerka Centra za mame Tatjana Trajković često se, posebno pred praznike, vraća Meši Selimoviću i njegovoj knjizi “Derviš i smrt”. Ona je smiruje i usporava joj dane, a način pisanja joj uliva sigurnost.
Film koji može da pogleda još bezbroj puta, bez obzira koliko je već zastareo je “Do kraja sveta” Vima Vendersa. Tatjana ga doživljava kao neki svoj, lični izbor slike, muzike, osećanja i brzine koji joj uvek prija.
Od albuma rado sluša Hladno pivo, jer je ta energija podiže i čini da se oseća dobro i ispunjeno: “Imam želju da skačem, da se radujem i da sve to podelim sa drugima”, kaže Tatjana.

Pravnica Bojana Bogojević voli za praznike da pogleda film “U stvari ljubav”, po žanru ljubavnu komediju sa radnjom smeštenom u Englesku za vreme božićnih praznika. Imajući na umu da nije u pitanju samo jedna romantična priča, već više njih uporedo, uvek ga je lepo pogledati”, kaže Bojana.
Knjiga kojoj se Bojana uvek vraća je “Tajna magneta srca” Ridigera Šahea – knjiga koja nije poput drugih psiholoških knjiga jer vas ne ubedjuje da verujete u nešto. “Upravo zbog toga joj se iznova vraćate, jer ulazi pod kožu i na taj način vas iznova podseća kako stvari funkcionišu i zašto vam se nešto događa u životu.”

Najveći hitovi prljavog kazališta je Bojanin omiljeni album, a kao neko ko je dugo svirao klavir, Bojana uvek  preporučuje kompilaciju klasične muzike namenjenu za slušanje uz čitanje – Chopin, Beethoven, Mozart, Bach, Debussy.

Autorka tekstova iz oblasti treninga ličnog razvoja Tamara Vujnović izdvaja film „Sam u kući 2“: “Dopada mi se praznična, porodična atmosfera koja se oseća u filmu. Ipak, osim što su se potrudili da nas nasmeju i razvesele, scenaristi su poslali i vrlo važnu poruku. Reč je o prijateljstvu između domišljatog dečaka i Gospođe sa pticama. Ona nema nikoga, osim ptica, a on je ponovo ostao sam, dok je porodica ovoga puta na drugom kontinentu. Nakon što mu je pomogla da pobegne od lopova, Dama sa pticama i dečak postaju prijatelji. To umanjuje osećaj samoće koji imaju, dok ih praznik zatiče u velikom, užurbanom, okićenom gradu. Da, film jeste tipičan holivudski, ali ipak skreće pažnju na važnu temu – da se usamljeni ljudi, osećaju još usamljenijim u dane praznika. Zato je lepo da baš tada, delimo svoju ljubav i pažnju sa drugima. Nikada ne znamo da li se i koliko neko i u našoj okolini oseća usamljeno.“
Tamara još preporučuje putopis Stevana Pešića ’’Katmandu’’ – priču o glavnom gradu Nepala i njegovim stanovnicima, o iskustvu u dodiru sa drugačijom kulturom.
Za dobro raspoloženje, Tamara preporučuje džez damu Elu Ficdžerald i sjajne praznične pesme sa albuma: ’’Ella Fitzgerald’s Christmas’’ iz novembra 1967.

Autorka tekstova Vanesa Marčeta oko Nove godine uvek se vraća Andrićevim “Znakovima pored puta”: “Kad smo bili mladi na kraju godine, maštali smo o tome šta nas sve čeka u sledećoj, a sad kad brojimo malo više godina, sumiramo šta se dogodilo u godini na izmaku i ponekad sa strepnjom čekamo šta će da nas zadesi u predstojećoj. Mene tu umiri Andrić jer me podseti da je svaku našu misao neko već pomislio, strepnju pretrpeo i svaku situaciju preživeo; daje mi sigurnost da imam snage za sve što me čeka i smirenost jer znam da sve nevolje, kao i svaki dan, imaju svoj početak i kraj. “
Kad je reč o muzici, Vanesa preporučuje plavookog Frenka.

Direktorka Centra za mame Jovana Ružičić posebno je ove godine uživala uz film “Pride”: “Ovaj film mi je još jedanput, ali na jedan sasvim poseban način, pokazao ono što već znam – da udruženi ljudi mogu mnogo toga zajedno i da, ako želimo da nam bude bolje, svi moramo da povučemo svoj kraj oko tog jednog cilja.”
Jovana preporučuje album “Music in Exile” benda “Songhoy Blues”: “Posebno mi se dopada pesma “Sekou Oumarou” koja je bila ljubav na prvo slusanje. Ceo album me tera na mrdanje 🙂 a priča iza toga kako je i kada nastao bend, potvrduje da muzika uvek pobedi.
Knjiga koju Jovana uvek preporučuje je roman Paola Bonesa “Skrivene radosti” zato što odlično pokazuje kako je život satkan od fantastičnih avantura i dobrog vina.

Urednica sajta Centra za mame Sandra Đurić-Milinov preporučuje romane Aleksandra Mekol Smita, a posebno serijal o bocvanskoj, dobrodušnoj, tradicionalno građenoj detektivki Mmi Ramocve, koja je i direktorka Prve damske detektivske agencije: “Mma Ramocve voli da pije crveni afrički čaj i da sve slučajeve rešava na način koji nikoga neće povrediti, čak ni loše momke; ona će pomoći svima da pronađu ono što su izgubili i inspirisati sve da pronađu najbolje u sebi – uključujući i nas koji čitamo o njoj i volimo je zbog njene beskrajne dobrote.”
Muzika koja Sandri posebno prija u zimske, hladne dane je ona koju stvara indi folk bend Bon Iver (Dobra zima).
Film koji preporučuje je “The Salt of The Earth” Vima Vendersa, dokumentarac koji vraća veru u ljude i nadu za planetu.

Nestrpljivi smo da čujemo, šta nam vi preporučujete?

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *