8 koraka u donošenju kvalitetne odluke

ALT: "8 koraka u donosenju kvalitetne odluke"

 

Januar je mesec u kome svodimo račune za prethodnu godinu, donosimo odluke i  postavljamo ciljeve za godinu u koju smo stupili. Međutim, sposobnost donošenja odluka je sposobnost i veština koja je uvek poželjna, možda najviše u svakodnevnom poslovnom i privatnom životu, kada je, često, neophodno donositi važne odluke u kratkom vremenskom roku.

U želji da vam ova godina bude što uspešnija, poklanjam vam korake koji će vam pomoći da uvek donosite dobre i primenljive odluke.

Uživajte u ovom procesu. 🙂

 

8 koraka za donošenje kvalitetne odluke:

1. Da bih doneo/donela dobru odluku, prvo prestajem da postupam po lošoj.
Radili smo stvari na određeni način. No, to nije donelo rezultate kakve smo želeli. Da bismo zaista mogli nešto da promenimo, najpre treba da se zaustavimo i predahnemo na tren.

2. Konsultujem glavu i srce.
Da bi odluka zaista bila delotvorna i primenljiva, potrebno je da najpre sagledamo kako nam to sa racionalne tačke izgleda, a potom da se zapitamo – kako se zbog ove odluke osećam?

3. Da li je ovo moja potreba ili želja?
Nema ničeg lošeg u tome da nešto želimo. Ipak, iako to nije uvek prijatno i lako, tajna uspešnih ljudi je u tome da stavljaju potrebe ispred želja.

4. Da li sagledavam sve opcije koje imam?
Razmotrite svoju situaciju iz raznih uglova. Budite pomalo i avanturista. Istražite sve mogućnosti koje imate. Ne plašite se da stvari posmatrate u široj perspektivi.

5. Da li o svakoj opciji detaljno razmišljam?
Za svaku opciju postavite sebi pitanja : “Šta bi se tada dogodilo? A šta bi zatim bilo … Pa zatim?“ Zapišite sve opcije sa svim ovim odgovorima, sve rezultate do kojih bi ove različite opcije dovele. Zatim odaberite onu koja vama najviše odgovara.

6. Da li ova odluka odražava moj integritet? Da li sam ovo ja?
Recimo da ste do sada beskrajno činili za druge, jer je takva vaša priroda, a onda ste doživeli neko veće razočaranje ili je ovakvo ponašanje ozbiljno ugrozilo vaše zdravlje, jer ste preterali i niste vodili računa o sebi. Apsurdno bi bilo da donesete odluku da više nikome ništa nećete da učinite i da od sad pa nadalje „gledate samo sebe“. Ova odluka vam neće doneti trajni mir, jer to niste vi.

Šta možete da uradite? Možete da odredite koji je to minimum koliko ste spremni i u mogućnosti da činite za druge, a da pritom ne ugrozite svoj unutrašnji mir i zdravlje. Možete, recimo, da odaberete ljude za koje želite da činite. Razmislite i o tome šta je to što možete, mirne duše, da učinite za druge, a šta u buduće nemate nameru da ponovite. Idealna opcija je, za svakog od nas, različita.

7. Da li ova odluka odražava moje uverenje da zaslužujem bolje?
Ovo je vrlo korisno pitanje kada želimo da proverimo da ne sabotiramo možda sami sebe. Ako otkrijemo da zapravo ni ne mislimo da zaslužujemo bolje, dobro je da se preispitamo odakle nam ovo uverenje. Put ka stabilnijem i zadovoljnijem životu polazi od osvešćivanja svega onoga što nas sputava.

8. Da li slušam svoju intuiciju?
Pomislimo na odluku koju smo doneli. Kakav nam je osećaj u vezi sa njom? Jesmo li spokojni ili nervozni?

Ovo je ujedno i poslednja provera, ali neizmerno važna. Svako od nas intuitivno zna šta je za njega najbolje.

 

Autorka teksta je Tamara Vujnović, life coach i volonterka Centra za mame


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *