Besplatni pregledi dojki za mame u Šidu

ALT: "Besplatni pregledi dojki za mame u Šidu"


„Ako me je nesto obradovalo u ovoj godini, to su besplatni pregledi dojki za mame svake srede u Domu zdravlja. Mogu da se pohvalim da sam savesna i odgovorna prema svom zdravlju, tako da redovno, jednom godisnje, obavljam i ultrazvuk dojki. Budući da su statistički podaci o tome koliko žena godišnje oboli od raka dojki, i to sve mlađa populacija, smatram i preporučujem da svaka od nas nađe vremena da obavi pregled; ne boli, a može da sačuva život. Sve mi uglavnom imamo decu i toliko dugo još treba da budemo s njima, tako da treba da uradimo sve kako bismo što duže bile s njima, zdrave i srećne. Inače, u svojoj familiji sam dežurni policajac kada je reč o redovnim kontrolama, tako da sam ja ta koja zakazuje preglede i majci i snaji i bratanici. Pokušavam da im usadim svest o tome da su ginekološki pregled i pregled dojki moranje.

Slađana Crepajac, mama iz Šida

 

Veliki uspeh ogranka Centra za mame u Šidu su besplatni ultrazvučni pregledi dojki za sve mame s područja šidske opštine. Njihova misija traje već jedanaest nedelja.

Baš kako je i dogovoreno, svake srede, po jedna mama iz šidske opštine koristi svoje pravo da besplatno obavi pregled dojki, bez ikakvih finansijskih obaveza ili zakazivanja. Doktorica Živadinka Pavlović Kaštelan pregleda sve žene koje u zakazano vreme dođu pred ordinaciju, na obostrano zadovoljstvo – njeno, jer je svesna da mnoge žene neće samoinicijativno doći na pregled grudi, kao i na zadovoljstvo žena koje su iskoristile pravo besplatnog pregleda, jer su nakon svega srećne što su uradile pravu stvar za sebe.

ALT: "Besplatni pregledi dojki za mame u Šidu"

„Centar za mame Šid je veoma ponosan što koordinira ceo ovaj proces između žena i šidskog Doma zdravlja, i čini dobro za žensko zdravlje. Svesne smo da su svi dobri rezultati pregleda temelj za zdrav i dobar život mnogih majki, njihove dece i porodica. To je najveća zahvalnost koju možemo poželeti i dobiti u ovoj humanoj priči. U prilog našim dobrim namerama, idu i rezultati svih deset žena koje su završile svoj pregled. Svi su bili dobri, bez promena na dojkama koje bi zabrinule doktoricu ili pregledanu mamu. A to i jeste najvažnije – radost zbog tuđeg zdravlja daje nam još veću želju i motiviše da radimo i dalje i pozivamo i druge mame da učine nešto korisno za svoje zdravlje“, kaže Jelena Kovinčić, koordinatorka Centra za mame u Šidu.

Akcija Centra za mame u Šidu dokaz je da volja i dobre namere mogu da pokrenu stvari s mesta, da mogu da nas motivišu da budemo bolji ljudi i da podstaknu druge da urade isto ili slično.

 

Srećna mama = Zdrava mama

 
„Ova priča je dokaz da nije sve u Srbiji crno i da “nemamo ništa”. Imamo. Imamo jedni druge. To nikada ne smemo zaboraviti. Budimo hrabre i oslonimo se jedna na drugu, jer rezultati međusobne podrške mogu biti divni, baš onakvi kakve priželjkujemo“, poručuje Jelena.

Ultrazvučni pregledi grudi za sve mame se nastavljaju. Pozivamo sve mame s teritorije šidske opštine da se prijave na naš mejl sid@centarzamame.rs i iskoriste svoje pravo na besplatni ultrazvučni pregledi dojki.

 

ALT:"Besplatni pregledi dojki za mame u Šidu"

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *