Stranke mamama: Baš nas briga za vas!

ALT: "Stranke mamama: Baš nas briga za vas! "

 

Stranke sa najvećim rejtinzima pred izbore koji slede 24. aprila pokazale su da ih problemi mama ne zanimaju i da odgovornost nikome ne duguju. Centar za mame, organizacija za prava mama, je svim strankama na izbornoj listi poslala zvaničan dopis 11.4. i od njih zatražila da do petka 15.4. odgovore šta će uraditi da se poboljša tretman žena u porodilištima širom Srbije ako dođu na vlast. Konkretno pitanje koje smo im postavili bilo je:

„Šta ćete vi, kao politička partija koja se bori za dobrobit svih građana Srbije, konkretno uraditi, ukoliko uđete u Parlament posle izbora, da se poboljša tretman trudnica i porodilja u Srbiji i da porođaj bude dostojanstveno, a ne traumatično iskustvo za žene?“

Do roka za slanje odgovore su poslali samo: Dosta je bilo – Saša Radulović, Dijalog – Mladi sa stavom, Levica Srbije, Demokratska stranka Srbije,  Zelena ekološka partija, Dveri, Za preporod Srbije- prof.dr Slobodan Komazec, Savez vojvođanskih Mađara, kao i Liga socijaldemokrata Vojvodine. Socijaldemokratska stranka je svoj odgovor poslala 16. aprila. Forum žena – Zajedno za Šumadiju takođe je podržao Centar za mame i odgovorio na pitanje.

„Činjenica da mnoge stranke, posebno one koje su na vodećim pozicijama na predstojećim izborima nisu poslale odgovore, kao građanku koja redovno plaća poreze i veruje u snagu države izuzetno me boli,” izjavila je Jovana Ružičić, direktorka Centra za mame. “Izbegavanjem odgovora na pitanja naše organizacije, koja zastupa interese desetina hiljada mama, šalje jasnu poruku o tome koliko su oni koji glasaju zaista bitni,” dodala je Jovana Ružičić.

Prošle godine je Centar za mame sproveo istraživanje o tretmanu žena za vreme porođaja, u okviru regionalne inicijative Sloboda Rađanju i došao do zabrinjavajućih rezultata kao što su, recimo, da više od polovine žena nije imalo onakav porođaj kakav su želele (56%) i očekivale (55%) niti je imalo kontrolu nad svojim telom tokom porođaja (68%);  samo 24% žena je prethodno upoznato sa dobrobitima i nedostacima svakog medicinskog postupka; kod svake treće žene iskustvo na porođaju je negativno uticalo na generalno raspoloženje, a kod 19% žena je negativno uticalo na lični doživljaj sebe;  65% porodilja ne učestvuje u donošenju odluka o načinu porađanja. Celokupno istraživanje je dostupno na sajtu Centra za mame, a jedan od glavnih zaključaka istraživanja je da svaka deveta ispitanica zbog lošeg iskustva na porođaju odlučila je da nikad više ne rodi dete.

Godišnje se u Srbiji porodi preko 70,000 žena.

Šta stranke koje su poslale odgovore smatraju da bi trebalo da se učini kako bi položaj porodilja i trudnica u porodilištima bio bolji, pročitajte ovde.

Centar za mame nastavlja da se bori za prava i bolji položaj mama. Pratite i dalje na društvenim mrežama naš hashtag #MenjamoPorodilišta.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *