2017 – godina rasta, razvoja i uspeha Centra za mame

Godina 2017. bila je godina rasta, razvoja i uspeha naše organizacije. Pored besplatnog pravnog savetovališta koje radi već više od pet godina, pored besplatnih radionica za mame, besplatnog psihološkog savetovališta i organizovanja dva Bazara mama preduzetnica, uradile smo još mnogo toga!

Mamina prodavnica koju smo pokrenule krajem prošle godine, porasla je na 20 mama preduzetnica koje izlažu u njoj i kroz nju prodaju svoje fantastične, kvalitetne i jedinstvene proizvode koje prave u Srbiji. Kupovinom u Maminoj prodavnici podržavate lokalnu ekonomiju, mame preduzetnice i rad naše organizacije.

Lansirale smo veb platformu ZA MAME gde možete pronaći brojne pravne vodiče i saznati kako da ostvarite svoja prava, kao i koja vam je dokumentacija potrebna za to. Vodiči su nastali kao odgovor na brojna pravna pitanja koja nam šaljete.

U okviru platforme ZA MAME napravljen je deo gde ćemo držati besplatne vebinare. Do ideje za vebinare došle smo posle brojnih mejlova mama iz cele Srbije koje su nam pisale i tražile da radionice održimo i u njihovom gradu. Do sada smo održale 3 vebinara (Ja kao žena i majkaKako da prepoznam svoj put i bez straha budem ono što jesamPostavljanje zdravih granica kod deteta kroz blago i dosledno roditeljstvo), a činjenica da se za njih prijavilo ukupno preko 700 mama, govori nam da smo uradile pravu stvar.

Ove godine smo bile u prilici da vam ponudimo i dve besplatne obuke. Prva je bila onlajn škola programiranja Mama programira za koju smo dobili podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i koju smo organizovali u saradnji sa Krojačevom školom veb dizajna i veb programiranja. Za školu Mama programira prijavilo se skoro 800 mama te je bio pravi izazov izabrati samo 20 polaznica za koje smo imale obezbeđena sredstva! Druga, takođe onlajn obuka, bila je besplatna škola digitalnog marketinga i odnosa sa javnošću Mama na mreži, za koju se prijavilo preko 150 mama iz cele zemlje. Program je bio namenjen nezaposlenim mamama koje imaju do 35 godina i bio je organizovan u okviru projekta „Podsticanje zapošljavanja mladih” koji se sprovodi u okviru Nemačke razvojne saradnje. Projekat realizuje Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta Republike Srbije, uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva privrede i Nacionalne službe za zapošljavanje.

Nadamo se da ćemo u budućnosti uspeti da pronađemo sredstva da vam ponudimo još besplatnih obuka. Pozivamo vas da, koristeći fantastične popuste koje smo vam obezbedile, naučite programiranje kroz kurseve programiranja na ovom linku.

Od ove godine postojimo i u Nišu i u Novom Sadu, pored našeg aktivnog ogranka u Šidu. Upoznajte naše nove članice ovde.

U saradnji sa Institutom za sociološka istraživanja Filozofskog fakulteta u Beogradu, sprovele smo veliko istraživanje pod nazivom Kultura rađanja i reproduktivne strategije žena u Srbiji danas. Cilj istraživanja je prikupljanje podataka koji će nam pomoći da bolje razumemo društveni položaj žena u Srbiji danas, u životnom periodu kada se odlučuju za majčinstvo – naročito od momenta planiranja trudnoće i sve do kraja porodiljskog perioda. Koliko se danas u Srbiji roditeljstvo planira i šta sve na njega utiče? Koji su problemi sa kojima se žene u ovom periodu susreću i da li je danas situacija lošija nego pre petnaest ili dvadeset godina? Kakav je stav žena u Srbiji prema problemima niskog nataliteta i da li su zadovoljne podrškom države roditeljstvu? Kako žene grade odnos prema svom telu i kako se društvo odnosi prema njemu? Ukratko, postoji li i kakva obeležja ima kultura rađanja u Srbiji danas? Rezultate objavljujemo u januaru!

Među prvima smo podržali incijativu Naše dete – naša odluka za izmenu Porodičnog zakona, kojom bi se roditeljima omogućilo da odrede staratelje svoje dece u slučaju porodične tragedije

Godinu završavamo jednim velikim BRAVO ZA MAME koje su izdejstvovale da od 1. jula 2018. godine porodilje dobijaju porodiljske naknade direktno iz budžeta. Promena je rezultate naše kampanje P/B/ravo za mame u kojoj smo organizovali 250 mama iz cele Srbije da razgovara sa poslanicama i poslanicima i lobira 1 na 1 za ovu izmenu! Više o promenama koje nas čekaju pročitajte ovde.

2017 – godina rasta, razvoja i uspeha Centra za mame

Ponosne smo na sve naše uspehe i zahvalne za prilike koje su nam se pružale! Planovi koje smo kovali prošle godine i te kako su dali rezultate. Sada sa ponosom i entuzijazmom planiramo dalje! Jedini plan koji nam se nije ostvario je da 2017. godina bude godina profesionalizacije naše organizacije – godina kada ćemo imati tim koji više nije volonterski. Verujemo da, kada ovoliko uspevamo da uradimo bez sredstava,  mnogo više bismo uspele da uradimo kada bismo ih dobile. Imajući to u vidu, pozivamo vas da nas podržite i naš rad učinite još boljim ovde.

Vama želimo da nastavite da sanjate, da se borite i da ne odustajete. Baš kao ni mi!

Srećna Nova godina!

Vaš Centar za mame


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *