Centar za mame predstavlja Crnu listu poslodavaca koji krše prava trudnica i porodilja

Tokom avgusta, čak 8 poslodavaca je prekršilo prava trudnica ili porodilja i tako se našlo na Crnoj listi poslodavaca, koju Centar za mame počinje mesečno da objavljuje.

“Crnu listu poslodavaca objavljujemo da bismo javnosti predstavili one koje ne poštuju zakone i prava trudnica i porodilja, kao i da ohrabrimo mame da se bore za svoja prava i prijave kršenja istih Inspekciji rada”, izjavila je Jovana Ružičić, direktorka Centra za mame. Ona je dodala: “Osim toga, nadamo se da će ova lista podstaći poslodavce u Srbiji da poštuju zakone, ali i probuditi i naterati ih da vide da mame nisu ‘laka meta’ i da se njihova prava moraju poštovati”.

CRNA LISTA POSLODAVACA

Na Crnoj listi poslodavaca i poslodavki u avgustu se našlo 8 firmi:

  • Radnja za održavanje i popravku računara Hronos Computers iz Vranja, poslovno sedište u ulici Viktora Bublja 6-1, stan 6
  • Trgovina Stylos d.o.o. iz Novog Sada, poslovno sedište Futoški put 67
  • Trgovina na malo delovima i opremom za motorna vozila PD Unikomerc Filter d.o.o. iz Prokuplja, poslovno sedište u ulici Baštovanska bb
  • Trgovina na malo satovima i nakitom Firma Bomar d.o.o. iz Novog Sada, poslovno sedište u ulici Laze Telečkog 2
  • Trgovina na veliko TDC d.o.o. iz Novog Sada, poslovno sedište u ulici Zmaj Jovina 4
  • Trgovina YOU MAK iz Žitorađe, poslovno sedište u ulici Toplički heroji 38
  • Motel Solley d.o.o. iz Aleksandrovca
  • Trgovina Miss you iz Kopaonika, poslovno sedište u ulici Vikend naselje bb

Navedene firme su na listu dospele nakon prijave kršenja prava trudnica ili porodilja Inspekciji rada i pošto je Inspekcija rada utvrdila da postoji prekršaj.

Centar za mame objavljuje Crnu listu u saradnji sa Inspekcijom rada i Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Lista je preuzeta sa sajta Ministarstva.

Centar za mame poziva poslodavce da posluju u skladu sa zakonom, a one koji su se ovoga puta našli na listi da svoje poslovanje usklade sa pozitivnim propisima, kako se ubuduće ne bi našli na listi. Istovremeno, pozivamo mame da prijave sva eventualna kršenja prava na broj 0800 300 307 za prijavu nepravilnosti u oblasti rada, gde će prioritet imati trudnice, porodilje i roditelji.

Sledeća Crna lista biće objavljena prve nedelje oktobra.


Posted

in

,

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *