Crna lista poslodavaca — septembar 2019

Obavestite se: Koji su poslodavci narušili prava trudnica i porodilja u septembru 2019?

 

U saradnji sa Inspekcijom rada i Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Centar za mame otpočeo je mesečno objavljivanje crnih lista poslodavaca koji narušavaju prava trudnica i porodilja. Pred vama je septembarska lista, preuzeta sa sajta Ministarstva.

CRNA LISTA POSLODAVACA

U septembru 2019, četiri poslodavca nisu poštovala prava svojih zaposlenih trudnica ili porodilja:

> Zdravstvena ustanova apoteka M zdravlje iz Beograda, sa poslovnim sedištem u Resavskoj ulici br. 9

Retail coffee d.o.o. iz Beograda, sa poslovnim sedištem u Bulevaru Kralja Aleksandra br. 80

> D&W COMPANY d.o.o. iz Zemuna, sa poslovnim sedištem u ulici Magistratski trg broj 3, odnosno u Omladinskih brigada br. 1 u Beogradu

> Best capital komerc, preduzeće za PTU MTP iz Kraljeva, sa poslovnim sedištem u Čubukovcu, u naselju Braće Pirić br. 130

“Crnu listu poslodavaca objavljujemo da bismo javnosti predstavili one koje ne poštuju zakone i prava trudnica i porodilja, kao i da ohrabrimo mame da se bore za svoja prava i prijave kršenja istih Inspekciji rada”, izjavila je Jovana Ružičić, direktorka Centra za mame.

“Osim toga”, dodala je Ružičić, “nadamo se da će ova lista podstaći poslodavce u Srbiji da poštuju zakone, ali ih i probuditi, i naterati da uvide da mame nisu ‘laka meta’ – i da se njihova prava moraju poštovati”.

 

Centar za mame poziva poslodavce da posluju u skladu sa zakonom, a one koji su se ovoga puta našli na listi da svoje poslovanje usklade sa pozitivnim propisima kako se ubuduće ne bi našli na listi. Istovremeno, pozivamo mame da prijave svako eventualno narušavanje svojih prava na broj 0800 300 307, gde se prijavljuju nepravilnosti u oblasti rada i gde prioritet imaju trudnice, porodilje i roditelji uopšte.

Sledeća Crna lista biće objavljena u prvoj nedelji novembra.

 


Posted

in

,

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *