U novu godinu s novim poletom

Nova 2021.

Drage mame,

Nadamo se da vam je 2021. godina počela dobro i da će ona za sve nas da bude mnogo bolja nego ova prošla, koju smo sa zadovoljstvom ispratile.

Kako ste? Da li dozvolite sebi da se zapitate kako ste i kako se snalazite? Koje ste zaključke izvele iz prošle godine, da li radite na tome da nešto promenite ili ste shvatile da vam je sve onako kako želite?

Prošla godina je za ceo svet bila puna izazova, ali se nama čini da je mamama donela neke sasvim nove i da se jednakost na kojoj smo toliko dugo radile našla na klimavim nogama. Čitajući tekstove iz celog sveta, shvatile smo da smo napokon u sličnom položaju kao i žene iz zemalja razvijenijih od ove naše, samo što taj položaj nije onaj u kome želimo da budemo. Svugde su mame slično prošle, svugde se uz pandemiju mamama povećao spisak obaveza, svugde su mame na ivici pucanja.

To je odlično pokazalo i istraživanje CZM sprovedeno tokom vanrednog stanja, koje nam je pokazalo da su u preko 80% porodica mame te koje su zadužene za onlajn školovanje i da su, kao i dosad, samohrane mame najugroženije. Naše istraživanje možeš da pročitaš ovde.

Tokom ove pandemije trudile smo se da vam pomognemo najviše što smo mogle. Kao volonterska organizacija čije su volonterke mame koje nisu digle glavu otkako je počela pandemija, moramo same sebe da pohvalimo za sve što smo do sada postigle. Cele godine smo vas podržavale kroz svoje besplatno psihološko savetovalište  a tokom poslednjih nekoliko meseci smo uz podršku Trag fondacije i njihovog programa ‘Aktivne zajednice’ uspele da vam omogućimo različite programe grupne onaljn podrške, besplatno psihološko savetovalište za samohrane mame kao i 12 onaljn predavanja koja možete pogledati ovde. Nadamo se da ste kroz ova predavanja nešto korisno čule i naučile i pozivamo vas da pogledate ona koja ste propustile.

Godinu smo počele sada već tradicionalnom akcijom za 8.mart sa svojim prijateljima iz Krojačeve škole, u kojoj smo vam omogućile da naučite programiranje sa popustom od 92%.  Slične akcije možete očekivati i ove godine – pratite nas za više informacija.

Ove godine smo posebno ponosne na to što smo se – prvi put – našle u međunarodnom istraživačkom timu gde kao predstavnice za Srbiju istražujemo kako je to bilo porađati se tokom pandemije. Istraživanje još traje, a više infomacija i link za učestovanje u anketi dostupni su ovde.

Godinu smo završile onlajn predavanjem organizovanim u saradnji sa Erste bankom, u kom smo pričale o postavljanju dobrog temelja za ovogodišnje finansije i koje možete pogledati ovde.

Sve što ste vi prošle u 2020. prošle smo i mi. Ponosne smo na to šta smo sve postigle, iako to nije ni delić onoga što smo planirale pre pandemije. Ove godine nastavljamo da budemo nežne prema sebi, kao i da se trudimo da vas podržimo najviše što možemo. A vama takođe želimo da budete nežne prema sebi i da pomognete da ovaj naš svet bude makar za mrvicu bolji.

Samo hrabro u 2021.!

Vaš Centar za mame


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *